Belendült a Vidékfejlesztési program: ennyi pénzt osztottak már szét

MTI   
  Megosztom
Belendült a Vidékfejlesztési program: ennyi pénzt osztottak már szét

A vidékfejlesztési programban már 435,7 milliárd forintot kifizettek a pályázóknak, 34,2 százalékát az 1274,6 milliárd forintnyi kötelezettségvállalásnak - tájékoztatott az agrárminiszter a március végi állapotok alapján a parlament honlapján, Vadai Ágnes országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolva.  

A levélhez csatolt részletes bontás alapján a március 31-i adat szerint a legjelentősebb tétel az agrár-környezetgazdálkodási kifizetéseké, amelyek már csaknem 58 százalékban teljesültek, meghaladva a 118 milliárd forintot.

Kertészeti korszerűsítésre, ezen belül kertészeti gépbeszerzésre 23,28 milliárd forint volt a kötelezettségvállalás mértéke, ebből 62,2 százalékot, 14,48 milliárd forintot fizettek ki. A mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére tett kötelezettségvállalás 3,66 milliárd forint volt, amelyből 2,6 milliárd forintot teljesítettek.

Az összesítés szerint a vidékfejlesztési programban a jégesőkár megelőzésére szolgáló beruházásra 1,8 milliárd forint volt a kötelezettségvállalás, amelynek már a felét fizették ki március végéig. A mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás kötelezettségvállalása 21,17 milliárd forint volt, ebből 12,87 milliárd forint jutott el a támogatottakhoz.

A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás kötelezettségvállalás mértéke március 31-én 15,38 milliárd forintot tett ki, a kifizetések értéke meghaladta a 10,94 milliárd forintot. Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok helyreállítására 1,61 milliárd forint értékben vállaltak kötelezettséget, amelynek 97,1 százalékát fizették ki március 31-ig

- derült ki az összesítőből.

Egyes állattartó telepek korszerűsítésére 451 millió forint, a baromfitartó telepekére 3,5 milliárd forint, a szarvasmarhatartó telepekére 6,2 milliárd forint, a juh- és kecsketartó telepekére 1,2 milliárd forint, a sertéstartó telepekére több mint 4 milliárd forint, a trágyatároló építésére pedig 3 milliárd forint kifizetése történt meg.

A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatásra 58,3 milliárd forintról van döntés, a támogatás 22 százalékát kapták meg eddig a gazdák. Az ökológiai gazdálkodásra áttérésre, illetve ökológiai gazdálkodás fenntartására 62,3 milliárd forintra rúg a kötelezettségvállalás, ennek 31,2 százalékát már megkapták a támogatottak.

Jelentős forrás, 113 milliárd forint megy mezőgazdasági termékek értéknövelésére a feldolgozásban, ebből egyelőre 14,7 milliárd forint jutott el a pályázókhoz. Jelenleg 17 százalékos a kifizetés a borászati termékfejlesztések és erőforrás-hatékonysági támogatások esetében, itt 34,3 milliárd forint a teljes kötelezettségvállalás.

Nagy István a képviselő érdeklődésére közölte azt is, hogy a Magyar Halgazdálkodási Operatív Programban (MAHOP) március 31-én 7,9 milliárd forint értékben vállaltak kötelezettséget, amelyből az adott napig 2,4 milliárd forint (30,9 százalék) kifizetése történt meg.

Az összesítő szerint egyebek között 561 millió forintot fizettek ki a halfogyasztás népszerűsítésére szolgáló kommunikációs és promóciós kampányra, 761 millió forintot a környezetvédelmi szolgáltatásokat biztosító akvakultúra fejlesztésének előmozdítására, 347 millió forintot a halgazdálkodással kapcsolatos adatgyűjtésre, a DCF projekt megalapozására és végrehajtására, valamint 453 millió forintot az akvakultúrába történő termelési célú beruházások támogatására.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vidék

vidékfejlesztés

vidékfejlesztési program

támogatás