Tömegeket keresnek Dél-Alföldön: szakmunkával is összejöhet a gigafizetés

Steiner Petra   
  Megosztom
Tömegeket keresnek Dél-Alföldön: szakmunkával is összejöhet a gigafizetés

Állandó szakemberhiány, csökkenő munkanélküliség, növekvő foglalkoztatási ráta. Az utóbbi időszakban egyre gyakrabban hallhatóak ezek a jelen munkaerőpiacát leíró szakkifejezések, de biztos állás birtokában sokan nem gondolnak bele, hogy mit is takarnak a valóságban. Milyen nehéz új állást betölteni? Mely ágazatban dúskálunk a szabad posztokban? És mennyire találkoznak a munkáltatói és a munkavállalói igények? A HelloVidék utánajárt, mi jellemzi a munkaerőpiacot a dél-alföldi régióban.

Bár igaz az állítás, miszerint országos viszonylatban csökkenő tendenciát mutat a munkanélküliek száma, viszont ezzel párhuzamosan az előző év azonos időszakához képest a munkát keresők száma is emelkedett. A Profession 2019 első negyedéves jelentése szerint 17%-kal többen jelentkeztek a náluk meghirdetett állásokra és 30%-kal nőtt a felöltött önéletrajzok száma országos viszonylatban. Mintegy válaszként a médiában hangsúlyos szakemberhiányra, 43%-kal többen kerestek szakmunkás munkakörbe tartozó állásokat, főként bolti eladó, gépjárművezető és raktáros munkakörben nőtt meg a jelentkezők száma, de emellett az informatikai, adminisztrációs és vendéglátós állások iránti kereslet is növekedett. Viszont nemcsak az álláskeresői oldal volt aktívabb az elmúlt egy évben, a hirdetést feladó cégek országos szinten 3%-kal több állást hirdettek meg, hogy így töltsék fel a még betöltetlen pozícióikat. De mi a helyzet a dél-alföldi megyékben, Bács-Kiskunban, Békésben és Csongrádban?

A HelloVidék megkeresésére a Profession.hu álláskereső portál a következőket válaszolta a munkavállalói és a munkáltatói oldal tekintetében: „A fizikai munkák túlsúlya mutatkozik a Profession.hu-ra a régióban feltöltött álláshirdetések között, de ez azonban nem csak a dél-alföldi térség sajátossága, hanem országosan is elmondható. A dél-alföldi régióban a legtöbb hirdetés a szakmunka kategóriában van, ezt a fizikai munka, majd a gyártás-termelés, az értékesítés, a mérnöki pozíciók, majd a szállítás követi. A legtöbb jelentkezés szakmunkás pozíciókra érkezik, ezt a fizikai munka, majd az értékesítés, az adminisztráció, a szállítás és végül a pénzügy követi.

A portál válaszából tehát jól látszik, hogy az álláskeresők és az állást hirdetők igényei több pozícióban is találkoznak, ami megnyugtató lehet azok számára, akik ezeken a területeken próbálnak új munkahelyet találni maguknak. Továbbá a kereslet és a kínálat is jól kiegyenlített, mert a cégek által letöltött önéletrajzok és az állásra való jelentkezése száma szinte megegyezik.

Bár az álláskereső portál nemre és korra vonatkozó adatokat nem gyűjt, a KSH országos statisztikája szerint mind a nők, mind pedig a férfiak körében évek óta növekvő tendenciát mutat mind a foglalkoztatási arány, mind pedig az aktivitási ráta, utóbbi 1998 óta a legjobb eredményt jegyzi 2018-ban. Az aktív korú, 15-74 éves korosztályban már a nők 52,9%-a, a férfiak pedig 67,9%-a töltött be valamilyen pozíciót a tavalyi összesítés szerint, míg a munkanélküliségi arányok 4 és 3,5%-kal évek óta tartó csökkenő tendenciát mutatnak.

Az aktív álláskeresőkre vonatkozóan a Profession elárulta: „A régióban az álláskeresők többsége középiskola végzettségű (40%), őket az egyetemi (23%), főiskolai (18%) diplomával rendelkezők követik, majd a szakiskolai (15%) és általános iskolai (4%) végzettségűek zárják a sort.” Elmondható tehát, hogy bár a legnagyobb kínálat és kereslet egyértelműen a szakmát végzettek számára adódik, továbbra is magas azok aránya, akik végzettségüknek megfelelően valamilyen szellemi munkát kívánnak betölteni, ők a korábbi adatokat figyelembe véve leginkább az informatika területén találhatják meg számításaikat.

Egy kérdés azonban továbbra is nyitott: mennyire igaz az az állítás, miszerint Kelet-Magyarországon nincs elég állás, éppen ezért érvényesül a régióban hatványozottabban a külföld és a nyugat elszívóereje? „Keleten kevesebb a munkavállaló, az állásokra jelentkezők száma, ahogyan a meghirdetett állásoké is. Nyugaton viszont a több hirdetésre több jelentkező is van. A nyugati országrész jelentkezőiről általánosságban elmondható, hogy ők tudatosabban jelentkeznek: az egy hirdetésre eső jelentkezések száma kissé alacsonyabb, mint keleten. Viszont egy jelentkező még így is átlagosan több jelentkezést ad le nyugaton, mint keleten – ez azért van így, mert egyszerűen több a lehetősége. A fentieket összefoglalva: keleten igyekeznek minden álláslehetőséget megragadni és jelentkezni, míg nyugaton az álláskeresők jobban válogatnak a munkák között” – adta meg a választ a kérdésre a Profession.hu.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

munka

karrier

dél-alföld

munkaerőpiac

munkaerő

munkaerőhiány

toborzás

szakmunka

kétkezi munka

szellemi munka

profession