Súlyos gondok a magyar földeken: 8 ezer napszámos hiányzik

Világgazdaság   
  Megosztom
Súlyos gondok a magyar földeken: 8 ezer napszámos hiányzik

Csaknem nyolcezer idénymunkással kevesebb dolgozott a mezőgazdaságban az idén júniusban, mint egy évvel korábban, az idegenforgalomban viszont több mint ezerrel nőtt a számuk, és több mint tízezerrel többen élnek alkalmi munkából - írja a Világgazdaság.

A lap megemlékezett, hogy az idénymunka és az alkalmi munka az egyszerűsített foglalkoztatás fajtái. Az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozók zöme a kereskedelemben helyezkedett el, de ez a foglalkoztatási forma az építőiparban, a mezőgazdaságban és a vendéglátásban is jellemző. A Világgazdaság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai alapján megírta, hogy

Főként nyáron kerül elő ez a foglalkoztatási forma: idén januárban 189 ezer alkalmi munkás dolgozott, júniusban már 269 ezer. A lap leírta, hogy "a növekedés ötéves távlatban is jól látszik: 2014 júniusában 166,7 ezer alkalmi munkás dolgozott hivatalosan, mára több mint százezerrel nőtt a számuk."

2014 nyarán még 3,8 ezren, az idei azonos időszakban pedig már 7,7 ezren dolgoztak az idegenforgalomban alkalmi munkásként. A vendéglátásban július és augusztus számít a csúcsidőszakban, tehát a korábbi évek tendenciáit követve ezekben a hónapokban még magasabb lehet az idénymunkások száma az ágazatban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

mezőgazdaság

munka

munkaerőhiány

termés

idénymunka

hr

idegenforgalom