Súlyos gondok a magyar földeken: 8 ezer napszámos hiányzik

Világgazdaság   
  Megosztom
Súlyos gondok a magyar földeken: 8 ezer napszámos hiányzik

Csaknem nyolcezer idénymunkással kevesebb dolgozott a mezőgazdaságban az idén júniusban, mint egy évvel korábban, az idegenforgalomban viszont több mint ezerrel nőtt a számuk, és több mint tízezerrel többen élnek alkalmi munkából - írja a Világgazdaság.

A lap megemlékezett, hogy az idénymunka és az alkalmi munka az egyszerűsített foglalkoztatás fajtái. Az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozók zöme a kereskedelemben helyezkedett el, de ez a foglalkoztatási forma az építőiparban, a mezőgazdaságban és a vendéglátásban is jellemző. A Világgazdaság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai alapján megírta, hogy

Főként nyáron kerül elő ez a foglalkoztatási forma: idén januárban 189 ezer alkalmi munkás dolgozott, júniusban már 269 ezer. A lap leírta, hogy "a növekedés ötéves távlatban is jól látszik: 2014 júniusában 166,7 ezer alkalmi munkás dolgozott hivatalosan, mára több mint százezerrel nőtt a számuk."

2014 nyarán még 3,8 ezren, az idei azonos időszakban pedig már 7,7 ezren dolgoztak az idegenforgalomban alkalmi munkásként. A vendéglátásban július és augusztus számít a csúcsidőszakban, tehát a korábbi évek tendenciáit követve ezekben a hónapokban még magasabb lehet az idénymunkások száma az ágazatban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

mezőgazdaság

munka

munkaerőhiány

termés

idénymunka

hr

idegenforgalom