Térképen az igazság: így drágultak az otthonok az ország különböző pontjain

HelloVidék   
  Megosztom
Térképen az igazság: így drágultak az otthonok az ország különböző pontjain

Több mint 50 százalékkal nőttek 10 év alatt az ingatlanárak a nyugat-magyarországi régióban, derül ki a Duna House elemzéséből. Ez a drágulás azonban meg sem közelíti a fővárosi értékeket, ahol 2008-hoz képest a tavalyi évre megduplázódtak az ingatlanárak. Nagymértékű, 40 százalék feletti növekedés tapasztalható továbbá a dél-alföldi és a közép-dunántúli régióban is. A skála másik végén az észak-magyarországi régió kapott helyet, ahol sajátos módon alig emelkedtek az ingatlanárak.

A legintenzívebb áremelkedés az ország három pontjára összpontosult, az élen Budapest áll, de ugyanígy keresettek az ingatlanok a nyugati határ mentén, valamint a déli nagyvárosokban (Kecskemét, Szeged) és környékükön.

Az ország északkeleti városaiban azonban alig nőttek az árak a 10 évvel ezelőtti értékekhez viszonyítva. Kiemelten az észak-magyarországi régió településein maradtak szinte változatlanok az árak, csupán 8 százalékos növekedésről beszélhetünk a három északi megye városaiban. A második legalacsonyabb áremelkedés az észak-alföldi régiót érintette, ahol 30 százalék alatt maradt a változás. Növekvő sorrend szerint vizsgálva a régiókat a dél-dunántúli megyék következnek, 37 százalékos árnövekedéssel, amelyet épphogy túlszárnyalt Pest megye, a maga 39 százalékos értékével.

A városi lakásárak változása régiónként (2008-2018) Forrás: Duna House
A városi lakásárak változása régiónként (2008-2018) Forrás: Duna House

„A budapesti ingatlanok áremelkedése európai viszonylatban is kiemelkedő, hazai viszonyok között pedig ez még inkább elmondható” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. „A főváros mellett a nyugati határhoz közeli városok ingatlanárai emelkedtek leginkább tíz év alatt, de a dél-alföldi városok is közel 50 százalékkal drágultak meg, köszönhetően nagyrészt a Mercedes Kecskemétre gyakorolt hatásának és Szeged egyetemi városának. Az észak-magyarországi városok azonban továbbra is inkább népesség kibocsátó szereppel bírnak, a környék ingatlanpiaca csak minimális erősödést mutatott az elmúlt 10 évben” – tette hozzá Benedikt Károly.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

otthon

lakás

gazdaság

ingatlan

ingatlanpiac

ingatlanár

áremelkedés