Brutális év van a gabonatermesztők mögött: egyre nehezebb megbirkózni az időjárással

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális év van a gabonatermesztők mögött: egyre nehezebb megbirkózni az időjárással

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szántóföldi növénytermesztési szakmai konferenciát rendezett a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) nyitónapján. Ennek keretében megtartotta az őszi búza posztregisztrációs fajtakísérlet ünnepélyes eredményhirdetését, továbbá együttműködési megállapodást kötött a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetségével (MERÉSZ).

Az idei OMÉK szeptember 26-i nyitó-, egyben szakmai napján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara standján több programmal is várta az érdeklődő szakmai közönséget. A Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ), a Növényvédelmi Szövetséggel (NSZ) és a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségével (Gabonaszövetség) közösen szántóföldi növénytermesztési szakmai konferenciát tartott – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.

A gabonatermesztők eddig elég zaklatott időszakon vannak túl, mivel a jelentős csapadékhiány mellett a hirtelen jött felhőszakadásokkal és viharokkal is meg kellett küzdeni, mondta el Köszöntőjében Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős alelnöke.

A viharok növénybiztosítási szempontból is váratlan helyzetet eredményeztek, a biztosítók tapasztalata szerint ugyanis azokon a területeken, ahol a jégkár mérséklődött – amiben nagy szerepe van a NAK által működtetett országos jégkármérséklő-rendszernek –, ott a felhőszakadások és a viharok okozta károk növekedtek, viszont ez a termelők jelentős részét felkészületlenül érte, jellemzően nem, vagy alig kötöttek rá biztosítást. A társaságok nyitottak a problémakörre, ahogy eddig, úgy a jövőben ilyen jellegű károkra is lehet szerződést kötni.

Az időjárás kihatott a gabonák növény-egészségügyi állapotára is. A laboratóriumok a búzánál és a napraforgónál fuzárium- és toxinfertőzéseket észleltek. A kukoricánál eddig nem jelentkezett semmilyen betegség, ám a szakértők szerint az alfatoxin-fertőzés elkerülésére ügyelniük kell a termelőknek.

Változatlanul a kukorica a legmagasabb hozamokat produkáló szántóföldi növények egyike. A nedves kukoricák feldolgozása már megkezdődött, ennél a feldolgozók nem észleltek fertőzéseket. A felhasználása is széles körű, hiszen takarmányozási és ipari célra (pl. izocukor, etanol) egyaránt alkalmas. A hazai feldolgozók szerint ez a kör azonban rövid- és középtávon – 5-15 éves időszakban – bővülhet: akár itthon is előállíthatnak kukoricaalapú bioműanyagot. Az ezzel kapcsolatos hazai kutatási-fejlesztési tevékenységek már zajlanak.

A gabonatermelésről összességében elmondható, hogy a vetésszerkezet stabil – évente néhány százalékos eltérések lehetnek a fő növények termőterület-nagyságában –, a többéves termésátlagok is pozitívan alakultak.

A tanácskozás után a NAK, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által közösen szervezett őszi búza posztregisztrációs fajtakísérlet ünnepélyes eredményhirdetése következett. A kísérletben résztvevő cégeknek, intézmények képviselőinek elismerő oklevelet adtak át, továbbá a korai és középérésű éréscsoportban a legjobb három eredményt produkáló fajták tulajdonosai különdíjat is kaptak.

A kukorica és a búza után legközelebb a repce posztregisztrációs fajtakísérlet következik, az utóbbiban részt vevő fajtákat már elvetették. A kezdeményezés célja – mindhárom növény esetében –, hogy a termelők olyan fajták mellett döntsenek, amelyek a saját termőhelyi adottságaikhoz legközelebb eső kísérleti területeken hoznak jó eredményeket. A búza eredmények a NAKlap szeptemberi számában, illetve a Vetőmag Szövetség weboldalán érhetők el.

Végezetül Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Kovács András, a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetség elnöke együttműködési megállapodást írt alá. A megállapodás elősegíti, hogy a légi növényvédelem továbbra is rendelkezésre álljon a gazdálkodók számára, és a kamara minden lehetséges eszközével támogatja a mezőgazdasági repülés fenntartását.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kalászosok

búza

repce

növényvédelem

időjárás

mezőgazdaság

eső

vihar

gabona