Elindult a visszaszámlálás: meg vannak számlálva a hús- és tejfogyasztás napjai

Liszkai Attila   
  Megosztom
Elindult a visszaszámlálás: meg vannak számlálva a hús- és tejfogyasztás napjai

Egy új kutatás szerint a mezőgazdaság és az állattenyésztés igen nagy változás előtt áll, az is lehetséges, hogy a tej- és marhahús ipar összeomlik a közeljövőben. A RethinkX technológiai változásokra összpontosító szervezet úgy véli, hogy a hús- és tejtermékek gyártása megszakadhat a manapság egyre népszerűbb húsmentes termékek és a hús alternatívái miatt. A társaság lemodellezte a folyamatokat, szerintük ez a változás 2030-ra fog bekövetkezni.

A RethinkX egy független ötletgyűjtő központ, amely elemzi és előrejelzi a technológia által vezérelt zavarok sebességét és mértékét, valamint ezek következményeit a társadalomra nézve. Ez a szervezet olyan pártatlan, adatközpontú elemzéseket készít, melyek azonosítják a társadalom szempontjából fontos döntéseket, melyeket befektetők, az üzleti, politikai és civil vezetők hoznak meg. A RethinkX jelentésének első része a közgazdaságtant és a jövő lehetséges alternatíváit tárgyalja. A társaság szerint ha a jövőben az új proteinforrások olcsóbbá válnak, népszerűbbek lesznek majd, mint a hús – írja a One Green Planet.

A tanulmány szerint a kínálat és kereslet előnyben fogja részesíti az új „húsféléket”, mivel a kutatások és a technológia által olcsóbbá és ízletesebbé fognak válni ezek a fehérjeforrások mint amilyen a hús. Ennek következtében össze fog omlani húsipar ma ismert formája, például többek közt drasztikusan csökkenni fog a tehéntenyésztés is. A tanulmány állítása szerint a jelenlegi húspótlók széles körű elterjedésének csupán a költségeik szabnak határt. A termékek olcsóbbá válásával a hús iránti igény jelentősen csökkenni fog, 2035-ig akár 90 százalékkal is redukálódhat.

A társaság szerint a tejtermékeknek ugyan ez lesz a sorsuk: a termelés akár 90 százalékkal is csökkenhet 2030-ra, mivel az élelmiszereket a tudósok molekuláris szinten készítik majd el, és adatbázisokba töltik fel, amelyekhez az élelmiszer-tervezők a világ bármely pontján hozzáférhetnek majd. Ez esetben a nyílt hozzáférésű élelmiszerek alacsonyabb árakat biztosítanak majd a termékeknek.

A marhahús és a tehéntej termelésének hátulütője a környezetszennyezés: a tenyésztési metódus során nagyon sok a szén-dioxid kibocsátás. Ha ez az iparág 90 százalékkal csökkenne, akkor a környezeti haszon monumentális lenne, hiszen ha a marhahús termelését a leírt mennyiségre csökkentenék, a kapcsolódó káros anyag kibocsátások szintén 90 százalékkal csökkennének. További pozitívumot jelentene az is, hogy a jelenleg állattenyésztéshez használt területek felszabadulnának, és rendelkezésre állnának más célokra.

Az ipari állattenyésztés a világ egyik legrégebbi, legnagyobb és leghatékonyabb élelmiszer-termelési rendszere. A modern alapanyagok és ételek azonban mintegy tízszer hatékonyabbak minden területen, legyen szó a talaj- és vízfelhasználástól, a nyersanyagfogyasztásról, vagy az energiafelhasználásról.

- mondta el Catherine Tubb, a jelentés társszerzője.

A tanulmány szerzői szerint egyáltalán nem alaptalan az, hogy ennyire optimisták a húsipar radikális csökkenésének kapcsán, ugyanis a húst pótló készítményekből ma már igen sokféle létezik a piacon, és ezek ráadásul egyre népszerűbbek a fogyasztók körében. Sok tudós és környezetvédő keresi a megoldást arra, hogy hogyan lehetne csökkenteni a húsfogyasztást, és hogy ennek érdekében miképp lehetne megnövelni a húsra kivetett adó mértékét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

élelmiszer

élelmiszeripar

mezőgazdaság

agrárium

állattenyésztés

hús

szarvasmarha

tejtermelés

tejtermék

étel

protein

kutatás

tejipar

húsipar

környezetvédelem