Elindult a visszaszámlálás: meg vannak számlálva a hús- és tejfogyasztás napjai

Liszkai Attila   
  Megosztom
Elindult a visszaszámlálás: meg vannak számlálva a hús- és tejfogyasztás napjai

Egy új kutatás szerint a mezőgazdaság és az állattenyésztés igen nagy változás előtt áll, az is lehetséges, hogy a tej- és marhahús ipar összeomlik a közeljövőben. A RethinkX technológiai változásokra összpontosító szervezet úgy véli, hogy a hús- és tejtermékek gyártása megszakadhat a manapság egyre népszerűbb húsmentes termékek és a hús alternatívái miatt. A társaság lemodellezte a folyamatokat, szerintük ez a változás 2030-ra fog bekövetkezni.

A RethinkX egy független ötletgyűjtő központ, amely elemzi és előrejelzi a technológia által vezérelt zavarok sebességét és mértékét, valamint ezek következményeit a társadalomra nézve. Ez a szervezet olyan pártatlan, adatközpontú elemzéseket készít, melyek azonosítják a társadalom szempontjából fontos döntéseket, melyeket befektetők, az üzleti, politikai és civil vezetők hoznak meg. A RethinkX jelentésének első része a közgazdaságtant és a jövő lehetséges alternatíváit tárgyalja. A társaság szerint ha a jövőben az új proteinforrások olcsóbbá válnak, népszerűbbek lesznek majd, mint a hús – írja a One Green Planet.

A tanulmány szerint a kínálat és kereslet előnyben fogja részesíti az új „húsféléket”, mivel a kutatások és a technológia által olcsóbbá és ízletesebbé fognak válni ezek a fehérjeforrások mint amilyen a hús. Ennek következtében össze fog omlani húsipar ma ismert formája, például többek közt drasztikusan csökkenni fog a tehéntenyésztés is. A tanulmány állítása szerint a jelenlegi húspótlók széles körű elterjedésének csupán a költségeik szabnak határt. A termékek olcsóbbá válásával a hús iránti igény jelentősen csökkenni fog, 2035-ig akár 90 százalékkal is redukálódhat.

A társaság szerint a tejtermékeknek ugyan ez lesz a sorsuk: a termelés akár 90 százalékkal is csökkenhet 2030-ra, mivel az élelmiszereket a tudósok molekuláris szinten készítik majd el, és adatbázisokba töltik fel, amelyekhez az élelmiszer-tervezők a világ bármely pontján hozzáférhetnek majd. Ez esetben a nyílt hozzáférésű élelmiszerek alacsonyabb árakat biztosítanak majd a termékeknek.

A marhahús és a tehéntej termelésének hátulütője a környezetszennyezés: a tenyésztési metódus során nagyon sok a szén-dioxid kibocsátás. Ha ez az iparág 90 százalékkal csökkenne, akkor a környezeti haszon monumentális lenne, hiszen ha a marhahús termelését a leírt mennyiségre csökkentenék, a kapcsolódó káros anyag kibocsátások szintén 90 százalékkal csökkennének. További pozitívumot jelentene az is, hogy a jelenleg állattenyésztéshez használt területek felszabadulnának, és rendelkezésre állnának más célokra.

Az ipari állattenyésztés a világ egyik legrégebbi, legnagyobb és leghatékonyabb élelmiszer-termelési rendszere. A modern alapanyagok és ételek azonban mintegy tízszer hatékonyabbak minden területen, legyen szó a talaj- és vízfelhasználástól, a nyersanyagfogyasztásról, vagy az energiafelhasználásról.

- mondta el Catherine Tubb, a jelentés társszerzője.

A tanulmány szerzői szerint egyáltalán nem alaptalan az, hogy ennyire optimisták a húsipar radikális csökkenésének kapcsán, ugyanis a húst pótló készítményekből ma már igen sokféle létezik a piacon, és ezek ráadásul egyre népszerűbbek a fogyasztók körében. Sok tudós és környezetvédő keresi a megoldást arra, hogy hogyan lehetne csökkenteni a húsfogyasztást, és hogy ennek érdekében miképp lehetne megnövelni a húsra kivetett adó mértékét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

élelmiszer

élelmiszeripar

mezőgazdaság

agrárium

állattenyésztés

hús

szarvasmarha

tejtermelés

tejtermék

étel

protein

kutatás

tejipar

húsipar

környezetvédelem