Nem számítanak jó évre: a halágazatra is hatással volt a szélsőséges időjárás

MTI   
  Megosztom
Nem számítanak jó évre: a halágazatra is hatással volt a szélsőséges időjárás

Az idén jó közepes évre számítanak a halágazat szereplői, bár a tavaszi szárazság igencsak megviselte a hazai tógazdaságokat, különösen a dunántúli haltermelő vállalkozások kerültek nehéz helyzetbe a csapadékhiány miatt - írja a Magyar Nemzet.

Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője, az Aranyponty Halászati Zrt. vezérigazgatója a lapnak elmondta: a forróság ellenére tagságuk nem adott jelzést jelentősebb halpusztulásról.

A takarmányárakkal egyelőre nincs probléma, a gazdaságok rendelkezésére áll a megfelelő mennyiségű haltáp

- fejtette ki Lévai Ferenc. Az előző évhez képest az árak nem emelkedtek tovább, sőt kisebb visszaesés látható a piacon. Míg az elmúlt évben elsősorban az élénk külpiaci érdeklődés hajtotta felfelé az árakat, az idén nincs ilyen nyomás a magyar piacon. Így a fogyasztók is kedvezőbb áron juthatnak hazai halhoz, mint tavaly - jelezte.

A szakember kiemelte, hogy a magyarországi haltermelésben a hagyományos tógazdaságok mellett egyre nagyobb szerepük van az intenzív telepeknek, ahol az időjárás kevésbé befolyásolja az eredményességet. Ezekből a gazdaságokból egyre több afrikai harcsa kerül ki, az elmúlt években pedig több új halfajtát sikerült bevonni az intenzív termelésbe.

Lévai Ferenc elmondása szerint a feldolgozásban jelentős előrelépések történtek az elmúlt években. Országszerte számos üzem épül, hamarosan pedig egy közel egymilliárd forint értékű halfeldolgozó kezdi meg működését.

További lökést adhatna a beruházásoknak az európai uniós források felhasználása, a halászati operatív program megvalósítása ugyanakkor a vártnál lassabban halad - hívta fel a figyelmet. A források jelentős része még nincs kifizetve, a pályázatok elbírálása elhúzódott. Lévai Ferenc nem optimista a tekintetben, hogy a késlekedés miatt sikerülhet-e kimeríteni a rendelkezésre álló keretet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

horgászat

halászat

ágazat

hal

időjárás

szárazság