Csökken a munkaerőhiány: mutatjuk, mely ágazatokban javult a helyzet!

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Csökken a munkaerőhiány: mutatjuk, mely ágazatokban javult a helyzet!

A munkaerőhiány bizonyos ágazatokban csökkenni kezdett a harmadik negyedévben. Ezzel szemben a magas hozzáadott értékű szektorokban, valamint a turizmus és vendéglátás területein is megnőtt a kereslet. Utóbbi területeken a szezonmunkákat akár 30 százalékkal magasabb bérezéssel hirdették, mint egy évvel korábban – írja a Magyar Nemzet.

Az állásra jelentkezések számai, és a munkaerőpiacon megjelent új hirdetések arra utalnak, hogy egyes szektorokban az eddig jellemző munkaerőhiány csökkenni kezdett – derül ki a Profession.hu harmadik negyedévre vonatkozó felméréséből. Ezzel az ¬online állásportál piaci információi alátámasztják a Központi Statisztikai Hivatal által is jelzett tendenciát: a második negyedévben már érdemben mérséklődött a betöltetlen álláshelyek száma a versenyszféra munkaerőhiányos területein.

Ugyanakkor az álláshirdetések között megugrott a nyári szezonmunkák száma, elsősorban a turizmus és a vendéglátás területein idén is hatalmas volt az igény. Ez utóbbi területeken a munkaadók, szintén idényjelleggel, tetemes bérnöveléssel próbálták kezelni a helyzetet. Elsősorban a pultosok, pincérek, valamint az ágazat egyéb szellemi és fizikai foglalkozású területein betöltetlen munkaköröknél jelent meg a legtöbb olyan hirdetés, ahol a bérezést már feltüntették.

A Profession.hu elemzéséből kiderül, hogy ezeknél az állásoknál 2018 harmadik negyedévéhez képest idén körülbelül 30 százalékkal magasabb jövedelmeket hirdettek, átlagosan nettó 291,5 ezer forintot ígértek. Ez hatékony lépésnek bizonyult, mivel a jelentkezések száma éves összehasonlításban 18 százalékkal gyarapodott a harmadik negyedévben.

A július és augusztus közötti időszak szintén komoly élénkülést hozott az építőiparban, ahol 23 százalékos fejlődést tapasztaltak. A mérnöki állásoknál is tetemes az előrelépés, hiszen az elmúlt év azonos időszakához képest idén 17 százalékkal többen jelentkeztek. Telítődés tapasztalható ugyanakkor a gyártás területein, illetve az IT-szektorban is. A hirdetésszámok ugyanis csökkentek, míg a hirdetésekre beadott jelentkezések száma növekedett. Mindez azt jelzi, hogy ezekben a szektorokban az eddig jellemző munkaerőhiány mérséklődni kezdett.

Magyarország egyik legnagyobb beruházása, a debreceni BMW-gyár várható munkaerő¬piaci hatásaira is kitért a közlemény. A beruházás jelei már láthatók, mivel Hajdú-Bihar megyében az elmúlt negyedévben – a tavalyi hasonló adatokhoz képest – szakmunkás munkakörre 24 százalékkal, gyártási feladatokra 48 százalékkal, míg mérnöki területekre kimagasló, 65 százalékkal nőtt a hirdetésszám.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

munkaerőpiac

munkaerőhiány

munka

munkaerő

foglalkoztatottság

turizmus

vendéglátás