Csökken a munkaerőhiány: mutatjuk, mely ágazatokban javult a helyzet!

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Csökken a munkaerőhiány: mutatjuk, mely ágazatokban javult a helyzet!

A munkaerőhiány bizonyos ágazatokban csökkenni kezdett a harmadik negyedévben. Ezzel szemben a magas hozzáadott értékű szektorokban, valamint a turizmus és vendéglátás területein is megnőtt a kereslet. Utóbbi területeken a szezonmunkákat akár 30 százalékkal magasabb bérezéssel hirdették, mint egy évvel korábban – írja a Magyar Nemzet.

Az állásra jelentkezések számai, és a munkaerőpiacon megjelent új hirdetések arra utalnak, hogy egyes szektorokban az eddig jellemző munkaerőhiány csökkenni kezdett – derül ki a Profession.hu harmadik negyedévre vonatkozó felméréséből. Ezzel az ¬online állásportál piaci információi alátámasztják a Központi Statisztikai Hivatal által is jelzett tendenciát: a második negyedévben már érdemben mérséklődött a betöltetlen álláshelyek száma a versenyszféra munkaerőhiányos területein.

Ugyanakkor az álláshirdetések között megugrott a nyári szezonmunkák száma, elsősorban a turizmus és a vendéglátás területein idén is hatalmas volt az igény. Ez utóbbi területeken a munkaadók, szintén idényjelleggel, tetemes bérnöveléssel próbálták kezelni a helyzetet. Elsősorban a pultosok, pincérek, valamint az ágazat egyéb szellemi és fizikai foglalkozású területein betöltetlen munkaköröknél jelent meg a legtöbb olyan hirdetés, ahol a bérezést már feltüntették.

A Profession.hu elemzéséből kiderül, hogy ezeknél az állásoknál 2018 harmadik negyedévéhez képest idén körülbelül 30 százalékkal magasabb jövedelmeket hirdettek, átlagosan nettó 291,5 ezer forintot ígértek. Ez hatékony lépésnek bizonyult, mivel a jelentkezések száma éves összehasonlításban 18 százalékkal gyarapodott a harmadik negyedévben.

A július és augusztus közötti időszak szintén komoly élénkülést hozott az építőiparban, ahol 23 százalékos fejlődést tapasztaltak. A mérnöki állásoknál is tetemes az előrelépés, hiszen az elmúlt év azonos időszakához képest idén 17 százalékkal többen jelentkeztek. Telítődés tapasztalható ugyanakkor a gyártás területein, illetve az IT-szektorban is. A hirdetésszámok ugyanis csökkentek, míg a hirdetésekre beadott jelentkezések száma növekedett. Mindez azt jelzi, hogy ezekben a szektorokban az eddig jellemző munkaerőhiány mérséklődni kezdett.

Magyarország egyik legnagyobb beruházása, a debreceni BMW-gyár várható munkaerő¬piaci hatásaira is kitért a közlemény. A beruházás jelei már láthatók, mivel Hajdú-Bihar megyében az elmúlt negyedévben – a tavalyi hasonló adatokhoz képest – szakmunkás munkakörre 24 százalékkal, gyártási feladatokra 48 százalékkal, míg mérnöki területekre kimagasló, 65 százalékkal nőtt a hirdetésszám.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

munkaerőpiac

munkaerőhiány

munka

munkaerő

foglalkoztatottság

turizmus

vendéglátás