Még tart az energetikai korszerűsítés: így alakul át az az ajkai erőmű

HelloVidék   
  Megosztom
Még tart az energetikai korszerűsítés: így alakul át az az ajkai erőmű

Néhány héten belül finiséhez ér az ajkai erőmű 10-es számú kazánjának korszerűsítése, amely az energetikai létesítmény idén ősszel megkezdett rekonstrukciójának első fontos lépése. Mostanra befejeződtek a kazán új egységeinek beépítéseihez nélkülözhetetlen bontások és kiszerelések. Ezzel párhuzamosan folyamatosan zajlott a berendezéshez tartozó egyes részegységek rekonstrukciója, amely során - egyebek mellett - megtörtént a füstgáz recirkulációjához szükséges új ventilátor telepítése, valamint felújításra került a kazánhoz tartozó elektrofilter is, így hamarosan megkezdődhetnek a hideggerjesztési próbák.

Az ajkai erőmű kazánparkjának rekonstrukciója a Bakonyi Erőmű Zrt. mintegy hatmilliárd forint összegű beruházássorozatának kulcsfontosságú eleme, amelynek célja a létesítmény üzembiztonságának fokozása, valamint energiahatékonysági és környezetvédelmi mutatóinak javítása. A korszerűsítés az ajkai lakosság hőenergia-igényének folyamatos biztosítása mellett zajlik. A most folyamatban lévő munkálatok, majd az ezt követő több hónapos próbaüzem tapasztalatai pedig hasznosak lesznek a beruházás következő ütemének megvalósítása során is, amelynek keretében 2020 tavaszán és őszén újabb két kazán felújítására kerül sor.

A meglévő rendszerek optimalizálásának, valamint az eddig elvégzett korszerűsítési munkálatoknak köszönhetően 2017 első félévéhez képest 2019 ugyanazon időszakára kevesebb, mint felére csökkent a környezetvédelmi-határérték túllépések száma. Mindez megerősített minket abban, hogy az erőmű környezeti teljesítményének javításához tovább kell folytatnunk a korszerűsítéseket. A rekonstrukciót követően a kazánok jelentősen alacsonyabb károsanyag-kibocsátás mellett tudnak majd működni

- mondta el Vollár Attila, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója.

Ahogy arról az erőmű vezetése korábban beszámolt: az ajkai erőművet üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt. 2017 decemberében került a Veolia Energia Magyarország Zrt. portfóliójába. A teljes körű állapotfelmérést követően 2018 tavaszán kezdődtek meg a korszerűsítési munkálatok, melynek részeként először az erőmű kéményeit tisztították meg. A 10-es kazán 2019 őszén megkezdett rekonstrukciója ez év végére valósul meg. A soron következő kazán felújítása 2020 májusában veszi kezdetét, és a 2020. évi őszi fűtési szezonban már megújult formájában fog a lakosság rendelkezésére állni. Ezt követően 2020 őszén indulnak el a létesítmény következő kazánjának felújítási munkálatai. A felújítási munkálatok eredményeképpen 2020 végére a kazánok okozta pernyekibocsátás megszűnik Ajka városában.

A Bakonyi Erőmű Zrt. célja továbbá, hogy a szénfelhasználást fokozatosan megszüntesse az erőműben. Ezzel párhuzamosan tovább növelik a tüzelőanyag-mixen belül a biomassza részarányát, valamint kis mennyiségben úgynevezett SRF tüzelőanyagot is hasznosítanak. Az erőmű, a számára engedélyezett keretek között jelenleg a teljes tüzelőanyag mennyiségén belül 5 százalékarányban használ fel olyan szilárd, válogatott hulladékból előállított, úgynevezett SRF (Solid Recovered Fuel) terméket, ami elsősorban papírból és anyagában már nem újrahasznosítható műanyagból áll. Az SRF folyamatos bevizsgáláson és termékminősítésen áteső, klórmentes, kereskedelmi forgalomban értékesíthető tüzelőanyag, amelynek energetikai célú hasznosítása Nyugat-Európában széles körben elterjedt annak köszönhetően, hogy alkalmazásával jelentős mennyiségű fosszilis energiahordozó felhasználása váltható ki, kedvező környezetvédelmi mutatók mellett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ajka

korszerűsítés

kazán

energetikai korszerűsítés

ajkai erőmű