Ez vethet véget az ajkai pernyehullásnak: végre kitisztul a levegő

MTI   
  Megosztom
Ez vethet véget az ajkai pernyehullásnak: végre kitisztul a levegő

Évek óta hullott a pernye a városban, de most korszerűsítették az ajkai Bakonyi Erőmű tízes számú kazánját. A modernizálástól azt várják, hogy 2020 végére teljesen megszűnik Ajkán az erőmű okozta pernyekibocsátás.

Korszerűsítették az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt. tízes számú kazánját, ezzel csökken a környezetszennyezés, megszűnhet a városban évek óta tartó pernyehullás. Vollár Attila vezérigazgató szerint a kazán korszerűsítése az ajkai erőmű 2018-ban megkezdett modernizációjának legfontosabb lépése. A térség hő és villamos energia szükségletét ellátó erőmű 10-es számú kazánjának próbaüzeme február 17-én kezdődött meg, a felújítás májusban a 12-es kazánnal folytatódik.

Az erőmű tízes kazánjának felújítása 2019 őszén indult el egy csaknem hatmilliárd forintos beruházás részeként. A kazánból kibontott 120 tonna acél helyére 150 tonna acélt építettek be a szakemberek. A szereléshez 15 kilométernyi villamos- és irányítástechnikai vezeték kiépítésére volt szükség, valamint mintegy 1300 négyzetméter hőszigetelés és lemezburkolat készült el, a legintenzívebb időszakban 110 ember dolgozott egyszerre a korszerűsítésen.

A 2020 végén záruló felújítás 2018 tavaszán kezdődött, először a kéményeket tisztították meg, ezt követte a 10-es kazán modernizálása. A jelenleg zajló korszerűsítés keretében korábban elvégzett munkálatoknak köszönhetően

a három további hátra lévő kazán rekonstrukciójának befejezését követően várhatóan nem fogja meghaladni az évi néhány alkalmat. A korszerűsítéssel párhuzamosan fokozatosan csökkentik a szénfelhasználást az erőműben, növelik a tüzelőanyag-mixen belül a biomassza arányát és a fosszilis tüzelőanyagot is lépésről-lépésre kiváltják.

Az 1992-ben alapított Bakonyi Erőmű Zrt. nagyobb részt biomassza, kisebb mértékben szén felhasználásával állít elő gőzt a timföldgyár és az ajkai távhőhálózat számára, valamint évente 320 ezer megawattóra villamos energiát termel. A 131,6 MW villamos- és 360 MW beépített, névleges hőteljesítményű erőmű összesen 285 embernek biztosít munkát. A Bakonyi Erőmű Zrt. többségi tulajdonrészét 2017 decemberében vásárolta meg a Veolia Energia Magyarország Zrt.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ajka

bakonyi erőmű zrt

erőmű

kazán

korszerűsítés