Ez a jövő: egyre jobban nő a bankok szerepe az agrárfinanszírozásban

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a jövő: egyre jobban nő a bankok szerepe az agrárfinanszírozásban

A Takarékbank 8 és félmilliárd forintnyi hiteligényléssel zárta az AGROmashEXPO-t. A magyar agrárium az elmúlt évben jelentős eredményeket ért el, ugyanakkor a termelés hatékonyságában jelentős lemaradásban vagyunk, még a közép-kelet-európai országoktól is. Ezért a bankszektornak elsősorban a beruházások finanszírozásában, a hatékonyság növelésében kell segítenie a gazdákat ezen a téren, hiszen ők - a pályázati pénzeken kívül - csak a hitelintézetekre számíthatnak.

A Takarékbank által az agrárszakmai kiállításra kidolgozott kedvezményes gépfinanszírozási konstrukcióra több mint 200 megkeresés és 8,5 milliárd forint értékű igénylés érkezett az AGROmashEXPO négy napja alatt. Az agráriumban tapasztalható igen erős fejlesztési, beruházási kényszer miatt szükség is lesz a hasonló, korszerű finanszírozási termékekre, továbbá a hitelezésen messze túlmutató szakmai, piaci támogatásra, az innovatív termékek és megoldások alapos ismeretére, ami a hitelintézetek szerepének további felértékelődéséhez vezet, vélik a Takarékbank szakértői.

A hatékonyság és a beruházások növelésének szükségessége, valamint a Közös Agrárpolitika elindulásának egy-két éves várható csúszása azt eredményezi, hogy

– jelentette ki Vida József, a Takarékbank Zrt. elnöke. Bár a hazai agrárium az elmúlt évben jelentős eredményeket ért el,

Ezért a bankszektornak elsősorban a beruházások finanszírozásában, a hatékonyság növelésében kell segítenie a gazdákat ezen a téren, hiszen ők - a pályázati pénzeken kívül - csak a hitelintézetekre számíthatnak, tette hozzá Vida József. A fejlesztési, beruházási kényszert erősíti a hazai agráriumban tapasztalható munkaerőhiány, továbbá az egyre erősödő nemzetközi verseny, amelyet tovább súlyosbíthat, hogy az EU szabadkereskedelmi egyezményeken keresztül (Ukrajna, Mercosur) tovább könnyítheti az olcsó agrártermékek beáramlását az európai piacra.

Komoly kihívást jelent az is, hogy várhatóan az Európai Bizottság Green Deal programja lesz az Unió „vezérprojektje”, amelynek célja, hogy 2050-re klímasemlegessé tegye az Európai Uniót. A mezőgazdaságban Brüsszel ezt a célt elsősorban a 2021-2027-es közös stratégiai terveken keresztül akarja majd megvalósítani, azaz

Ezzel kérdésessé válhat a vidékfejlesztési programok kapacitásbővítő, illetve új kapacitások létrejöttét eredményező beruházásainak sorsa is.

Akár lesznek elérhető, jól felhasználható uniós források, akár nem, az agrárium rá lesz kényszerítve a hatékonyságnövelésre, így a jövőben még nagyobb szerep hárulhat a bankokra az agrárium finanszírozásában. Ehhez a hitelintézetek részéről új, korszerű, finanszírozási termékekre, továbbá a hitelezésen messze túlmutató szakmai, piaci támogatásra, az innovatív termékek és megoldások alapos ismeretére van szükség. Mindezt jól mutatta az idei AGROmashEXPO, amelyen immár minden eddiginél modernebb, néha az űrtechnikát idéző mezőgazdasági gépek is megjelentek.

A Takarékbank és a Takarék Lízing célja, hogy a korszerű eszközök és az új, csúcstechnológiás eljárások minél gyorsabban beépüljenek a hazai agrárvállalkozások működésébe. Ezt segíti elő, hogy a banknál külön agrárüzletágat hoztak létre 7 agrárrégióval, 58 agrárcentrummal, 200 dedikált ügyintézővel, köztük 28 szakképzett mobilbankárral. Az utazó bankárok már az első évben mintegy 1,5 millió kilométert tettek meg, a bank pedig ma már majdnem 1 millió hektár szántóhoz nyújt finanszírozást.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarékbank

agrárfinanszírozás

hitel

támogatás