Csak állampapírba tetted a pénzed tavaly? Nem biztos, hogy jól jártál

HelloVidék   
  Megosztom
Csak állampapírba tetted a pénzed tavaly? Nem biztos, hogy jól jártál

2019-ben a Diófa Alapkezelő több alapja is kiemelkedően teljesített - tájékoztatta a HelloVidéket az alapkezelő. A tavalyi év rávilágított arra, hogy mekkora várható hozamtól lehet elesni egyetlen évben a magasabb szórással rendelkező megtakarítási formák teljes elkerülése esetén.

A 2019-es év hozamai


2019-ben kifejezetten jól teljesítettek a tőkepiacok, a Diófa Alapkezelő tájékoztatása szerint több befektetési alapjuk is kiemelkedő hozamot ért el.


Fontos persze, hogy egyedi évek eredményeiből nem következik a jövő hasonló alakulása. Az ilyen évek jelentőségét viszont mégis érdemes lehet kiemelni, gyakran ugyanis a befektetők jobban megjegyeznek egy olyan időszakokat, amikor a részvények kiugróan veszteségesen teljesítenek. A valós kép megértéséhez azonban érdemes a kiemelkedően pozitív éveknek is hasonló jelentőséget tulajdonítani. A sikeres évek hatása látszik a hosszabb távon megfigyelt hozamadatokon is: a BUX index indulástól számított évesített átlaghozama magasabb, mint 13 százalék, a legnagyobb amerikai vállalatokat leképező S&P500 30 éves évesített hozama pedig több, mint 7,5 százalék.


Modellportfóliók és azok teljesítménye

Különböző termékekből álló portfóliók kialakításával a befektetők kockázati- és hozampreferenciájának megfelelő befektetés hozható létre.

Az alábbiakban két mintaportfólió látható. Egy kiegyensúlyozott, amely kisebb szórás mellett alacsonyabb hozamot ért el idén, illetve egy kockázatosabb, amely nagyobb szórás mellett kiemelkedőbb hozammal rendelkezett. A portfóliók a kockázatvállalási hajlandóság függvényében tartalmaznak magasabb illetve alacsonyabb arányban részvényeket, kötvényeket és ingatlanbefektetéseket.

2019-ben a diagramon szereplő arányokkal, Diófa Alapkezelő által kezelt alapokból kialakított dinamikus portfólió 16,53%-os, egy kiegyensúlyozott portfólió pedig 8,43%-os hozamot ért el.

Érdemes lehet tehát a befektetők kockázatvállalási hajlandóságának megfelelő mértékben az alacsony kockázatú államkötvények mellé magasabb hozampotenciállal rendelkező termékeket (részvény és abszolút hozamú alapok) a portfóliójukhoz adni.

Fontos gondolni arra is, hogy vannak olyan ügyfelek, akik nem magánszemélyként keresnek befektetést, és így csak alacsonyabb hozamú, intézményi államkötvényekhez férnek hozzá. Ez még egy indokként szolgálhat, amiért érdemes ismerni az állampapírokon túli befektetési lehetőségeket. Ahogy az ábrán látható, egy kockázatkerülőbb ügyfélnek is kikeverhető olyan portfólió, amely a 2019-es évben szép eredményt ért el, alacsony volatilitás mellett felülmúlva az állampapírok hozamát.

Lehetőségek a 2020-as évben

"Minden okunk meg van rá, hogy bizakodóan álljunk a 2020-as évhez" - írja az alapkezelő közleményében. Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások láthatóan a megállapodáshoz közelednek, a közel-keleti geopolitikai konfliktus fokozása senkinek nem érdeke, a megjósolt fejlett piaci gazdasági lassulás üteme fékeződni látszik. Az esetleges kockázatok kerülésében pedig segíthet a több befektetési termékben való gondolkodás. Különböző befektetői preferenciákhoz egyedi portfóliók alakíthatók ki, az alapkezelő ráadásul a jövőben bővülni fog további két befektetési alappal.


Támogatott tartalom
A cikk megjelenését a Diófa Alapkezelő támogatta.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

diófa alapkezelő

kamat

hitel

befektetés