200 milliós beruházás Szekszárdon: új telephelyet nyitott a családi vállalkozás

MTI   
  Megosztom
200 milliós beruházás Szekszárdon: új telephelyet nyitott a családi vállalkozás

A magyar mezőgazdasági beruházások értéke 2019 első három negyedévében 301 milliárd forint volt. A mezőgazdasági gépek értékesítése 3 százalékkal 134 milliárdra nőtt az előző év azonos időszakához képest, hangzott el a Magtár Kft. harmadik telephelyének átadásán.

Átadták a mezőgazdasági gépek értékesítésével foglalkozó Magtár Kft. szekszárdi telephelyét szerdán. A létesítményt a szolnoki székhelyű családi vállalkozás 200 millió forintos beruházással hozta létre. Tóth János tulajdonos-ügyvezető elmondta: a cég - a szolnoki és a hajdúnánási után - harmadik telephelyét az MNB növekedési hitelprogramjának segítségével építették 3300 négyzetméteren, zöldmezős beruházással.

Az 1989-ben alapított társaság a tavalyi 6,7 milliárd forint után az idén 7,8 milliárd forint nettó árbevételt tervez. A szántóföldi növénytermesztésben használt gépek értékesítéséből 4,5-5, az alkatrész-forgalmazásból 1,7, öntözési rendszerek forgalmazásából 1 milliárd, míg a precíziós gazdálkodásban használt gépek eladásából 300-500 millió forint árbevételre számítanak.

Ennek kapcsán Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára az avatóünnepségen azt mondta: a magyar mezőgazdasági beruházások értéke 2019 első három negyedévében 301 milliárd forint volt. A mezőgazdasági gépek értékesítése 3 százalékkal 134 milliárdra nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb arányt, 52 százalékot az erőgépek forgalma képviselte, ugyanakkor 10 százalékkal 43 milliárd forintra nőtt az alkatrészek forgalma.

2019 szeptember végéig a gabonakombájnok értékesítése 5 százalékkal maradt el a korábbi év hasonló időszakától, amikor 220 új arató-cséplő gépet hoztak forgalomba. Emellett nőtt a vető-ültető gépek forgalma is.

A tápanyag-visszapótlásra használt gépek és a betakarító adapterek eladása 5, illetve 3 százalékkal esett vissza, a szállítógépek esetében 16 százalékos volt a csökkenés, és mérséklődött a szálastakarmányt betakarító, illetve bálázó gépek forgalma.

Az egy hektárra jutó hozzáadott érték a magyar mezőgazdasági termelésben 615 euró, míg a fejlett európai uniós országokban 1163 euró volt. Ez az államtitkár szerint azt jelenti, hogy a magyar mezőgazdaságban óriási tartalékok vannak, a hatékony technológiák kihasználásával pedig lehetőség van arra, hogy Magyarország utolérje az EU fejlett országait.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

magtár kft

szekszárd

mezőgazdaság

agárium

mezőgazdasági gépek