Bombaüzlet a magyar erdőkben: ezzel a növénnyel te is rommá keresheted magad

HelloVidék   
  Megosztom
Bombaüzlet a magyar erdőkben: ezzel a növénnyel te is rommá keresheted magad

A szezon elkezdődött, már sokan nekikezdtek a medvehagyma betakarításának. Tucatjával nőtt a Zala megyei Obornak és Bocska közötti erdőben is. Persze mielőtt rohannánk és begyűjtenénk a friss hajtásokat, jó tudni, hogy a közkedvelt fűszernövény gyűjtésére milyen szabályok vonatkoznak. Most annak jártunk utána, hogy mire számíthat az, aki kereskedelmi céllal gyűjti be őket. Hiszen az erdők aranya után adózni is kell, aminek az elmaradása komoly szankciókat vonhat maga után.

Ahogy korábban írtunk róla, elkezdődött a medvehagyma szezon. Az egészséges és számos gyógyhatással rendelkező, védett növény levelei könnyen összetéveszthetőek a mérgező gyöngyvirágéval, viszont a levek megdörzsölése után azonban eltérő illatuk segíthet az azonosításban.

Persze nem olyan egyszerű medvehagymát gyűjteni, mint azt a legtöbben gondolják. Nem csak arra kell figyelni, hogy miként különböztetjük meg más növényektől, de még a szedését szabályozó törvényeket is érdemes ellenőrizni gyűjtás előtt. Hogy mindenképp felkészült légy, cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a medvehagyma szedéséről, gyűjtéséről, eladásáról és persze tárolásáról is. Lássuk, mire érdemes figyelni, ha nem akarunk gigabírságot a nyakunkba akasztani.

Szigorú szabályozás

Érdemes figyelembe venni, hogy saját felhasználásra medvehagymát (vadfokhagyma) a március vége és április eleje közötti gyűjtési szezonban, állami erdőben napi 2 kilogrammig bárki szedhet, azonban árusításra gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad. Az erdők besorolásáról a hatóság interaktív erdőtérképéről lehet tájékozódni.

Jó tudni tehát, hogy a saját célra történő gyűjtés egy bizonyos mennyiségig rendben van. Viszont arra mindenképp legyünk tekintettel, hogy az így gyűjtött növényeket tilos értékesíteni. Sőt, a kereskedelmi célú medvehagyma gyűjtésre ugyanis egészen más szabályok vonatkoznak!

Sokan vállalkoznak arra, hogy a természetben fellelhető gyógynövényeket, gyümölcsöket begyűjtsék és felvásárlónak eladják. A nem védett, tehát szabadon szedhető termények értékesítése után is adózni kell, de a magánszemélyeknek (ide nem értve az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket) 2016. január elseje óta kevesebbet, mint korábban. A legnépszerűbb, szabadon szedhető növények közé tartozik például a medvehagyma, a csipkebogyó, a levendula, a gyógyhatású csalán, valamint a szörp, limonádé, tea alapjául szolgáló bodzavirág. Éppen ezért fontos kiemelni, hogy ennek értelmében a medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges

- hívta fel a figyelmet a hatóság.

Hogyan adózzanak az értékesítők?

Az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki. Ezen felül a kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot.

A felvásárlónak történő értékesítésből származó bevétel 25 százaléka minősül jövedelemnek, amelyből a felvásárló állapítja meg és vonja le az adót. A magánszemélyt a vadon gyűjthető termények értékesítéséből származó jövedelmével kapcsolatban adminisztráció vagy más adókötelezettség, így bevallási kötelezettség sem terheli. A felvásárló az ügyletről két példányban vételi jegyet állít ki – ezen fel kell tüntetni az értékesítő (gyűjtő) adatait –, melyből egy az értékesítő példánya

- írja közleményében a NAV.

Példa a felvásárlónak történő értékesítésre:

  • bevétel (forint): 10 000
  • jövedelem (bevétel 25%-a): 2 500
  • Adókulcs (%): 15
  • Adó (forint): 375
  • Magánszemélynek kifizetett összeg (forint): 9 625
  • A gyűjtőnek kell bevallást készíteni? NEM

Tartsd be a szabályokat, kerüld el a bírságot!

Az értékesítésre szánt medvehagyma gyűjtése tehát engedélyhez kötött és adóköteles. Ennek elmulasztása pedig komoly büntetést vonhat maga után.

Mulasztás esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, lapunknak eljuttatott információi szerint, maximum 200 000 forintos büntetést szabhat ki magánszemélyre, amin felül a vétkes köteles megfizetni az elmaradt adót, továbbá az ehhez tartozó esetleges késedelmi díjakat is.

Az elmaradt adózáson felül az is büntethető, ha valaki az erdőtulajdonos engedélye nélkül árusítás céljára gyűjti a medvehagymát. Érdemes tehát résen lenni azoknak, akik tavasszal kereset kiegészítésként megrohamozzák az erdőt a medvehagyma szezonban.

Egy kis segítség a begyűjtéshez

Ha még nem szedtél medvehagymát vagy néha elbizonytalanodsz, akkor olvasd el listánkat, hogy könnyebben meg tudd különböztetni mérgező ikertestvérétől, a gyöngyvirágtól.

Gyökérzet

A nevéhez méltóan a medvehagymának hagymája van, míg a gyöngyvirág hosszan szétterülő gyökérzettel kapaszkodik a talajba.

Levelek

Bár első ránézésre hasonlíthat a két növény levele, vannak egyértelmű különbségek. A medvehagymának minden levele külön száron helyezkedik el, ezzel szemben a gyöngyvirágnak egy szárat több levél ölel körül. Különböznek még a méretek is: a medvehagyma hosszúkás levele vékonyabb, mint a gyöngyvirág "tenyeres" levele. A gyöngyvirág levelének felső felülete fényes.

Virágok

A medvehagymának még nem bújt elő virága, ezzel szemben a gyöngyvirág virágzata már a levelekkel együtt megjelenik. Amint a medvehagymának is megjelentek a virágai, az eltérés szembetűnő. (Ilyenkor már nem szokták gyűjteni a leveleket!) A medvehagyma virága csillagvirágra hasonlít, míg a gyöngyvirág harang alakú virágai a száron csüngenek.

Illat

Szagold meg a leveleket! Ha érződik a jellegzetes fokhagymaillat, akkor bizony medvehagymával van dolgod. Ha nem érzel semmit, akkor inkább ne szedd le!
Ha bármilyen okból még mindig kételkedsz benne, hogy valóban medvehagymára bukkantál-e, akkor inkább hagyd a leveleket a földön, nem éri meg kockáztatni: a gyöngyvirág elfogyasztása bőrpírt, hányingert, szédülést, fejfájást, gyengeséget és hallucinációkat eredményezhet, szélsőséges esetben pedig halált is okozhat. Legközelebb vigyél magaddal egy tapasztalt medvehagyma-gyűjtőt, és akkor tutira biztos lehetsz benne, hogy medvehagymát szedsz.

Így szedd le

A medvehagymát egy éles késsel vagy ollóval ajánlott levágni. Ha szeretnél hozzájárulni ahhoz, hogy hosszú ideig megőrizzük a vadon élő medvehagyma-termőhelyeket, akkor ne tépd ki gyökerestől a növényt!

Így tárold

Gyűjtés után érdemes vízbe állítani és hűtőbe tenni a leveleket, így napokig, sőt akár egy hétig is friss maradhat. Ha apró darabokra vágod, akkor le is fagyaszthatod, így több mint fél évig eláll.

Itt tutira találsz medvehagymát:

  • Mecsek (Orfű, Éger-völgy, Száraz-kút-pihenő, Szakadás, Égett-szállás)
  • Gerecse, Pusztamarót környékén
  • Bakony, Bakonybél mellett
  • Zala megye, Obornak és Bocska között

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hagyma

medvehagyma

szezon