Elhasaltak a gabonák: nehéz aratás vár a gazdákra

HelloVidék   
  Megosztom
Elhasaltak a gabonák: nehéz aratás vár a gazdákra

Nehéz aratásnak néznek elébe a gazdák, az elmúlt hetek viharai több helyen lefektették a gabonát. A rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű, néhol több havi csapadék van, ahol úgy feláztatta a talajt, hogy alig lehet rámenni a földre, elakadnak a kombájnok - írja a delmagyar.hu.

Vasárnap kezdtük aratni az őszi árpát. Sajnos a kombájn két nap alatt háromszor is elakadt a sárban

– mondta Badár Imre szentesi gazdálkodó.

Ahogy a portál írja, a szemszállító járműveket a gazda be sem engedi a táblába, csak a széléra, de még oda is kell a vontatójármű. Van egy olyan traktoruk, aminek kellőképpen széles kerekei vannak, így ha szükséges, azzal húzzák ki a gabonával megrakott járműveket.

Ez az eredménye annak, hogy Medárd napja óta 150–180 milliméter csapadék hullott a térségben. Az is nehezíti az aratást, hogy az árpánk körülbelül 30 százalékát döntötte el a vihar. Várni nem lehet, mert nagy a gombafertőzés veszélye. Minden újabb eső rontja a beltartalmi értékét is

- mondta, majd hozzátette, szerdára végezni szeretnének az őszi árpával, utána látnak hozzá a búza betakarításához. Persze csak ha az időjárás is úgy akarja.

Szombat óta aratja az őszi árpát az eperjesi Agro-Gárda Zrt., de nem a saját földjein, hanem szolgáltatásként.

Az időjárás kedvezett a betakarításhoz, mert nem okozott gondot az eső. Ezek magasabb fekvésű és nagyon jó, 30 korona feletti talajok. Itt nem állt meg a víz, úgyhogy elakadás-mentesen zajlik a betakarítás

– magyarázza Ribárszki István, a társaság elnöke. Megjegyezte, az árpa terméshozama 6 és 7 tonna között mozog hektáronként, ami az idei időjárás ismeretében felülmúlta a várakozást. Május 23-ig Eperjesen alig 20 milliméter eső hullott, a település Szarvas felőli része viszont Medárd óta már 300 milliméter csapadékot kapott. Hozzátette, a cég saját területén a jövő héten kezdi az aratást a repcében, majd a durum-, a vetőmag- és a lisztbúza betakarításával folytatják a munkát.

Őszi árpánk nincs, úgyhogy mi még nem aratunk, a búza betakarításával pedig egyelőre várunk. Még nem vagyunk elkésve

– emelte ki a vásárhelyi Perényi János gazdálkodó.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gabona

vihar

aratás

gazdák

gazdálkodók

gazdálkodás

föld

kombájn