Elhasaltak a gabonák: nehéz aratás vár a gazdákra

HelloVidék   
  Megosztom
Elhasaltak a gabonák: nehéz aratás vár a gazdákra

Nehéz aratásnak néznek elébe a gazdák, az elmúlt hetek viharai több helyen lefektették a gabonát. A rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű, néhol több havi csapadék van, ahol úgy feláztatta a talajt, hogy alig lehet rámenni a földre, elakadnak a kombájnok - írja a delmagyar.hu.

Vasárnap kezdtük aratni az őszi árpát. Sajnos a kombájn két nap alatt háromszor is elakadt a sárban

– mondta Badár Imre szentesi gazdálkodó.

Ahogy a portál írja, a szemszállító járműveket a gazda be sem engedi a táblába, csak a széléra, de még oda is kell a vontatójármű. Van egy olyan traktoruk, aminek kellőképpen széles kerekei vannak, így ha szükséges, azzal húzzák ki a gabonával megrakott járműveket.

Ez az eredménye annak, hogy Medárd napja óta 150–180 milliméter csapadék hullott a térségben. Az is nehezíti az aratást, hogy az árpánk körülbelül 30 százalékát döntötte el a vihar. Várni nem lehet, mert nagy a gombafertőzés veszélye. Minden újabb eső rontja a beltartalmi értékét is

- mondta, majd hozzátette, szerdára végezni szeretnének az őszi árpával, utána látnak hozzá a búza betakarításához. Persze csak ha az időjárás is úgy akarja.

Szombat óta aratja az őszi árpát az eperjesi Agro-Gárda Zrt., de nem a saját földjein, hanem szolgáltatásként.

Az időjárás kedvezett a betakarításhoz, mert nem okozott gondot az eső. Ezek magasabb fekvésű és nagyon jó, 30 korona feletti talajok. Itt nem állt meg a víz, úgyhogy elakadás-mentesen zajlik a betakarítás

– magyarázza Ribárszki István, a társaság elnöke. Megjegyezte, az árpa terméshozama 6 és 7 tonna között mozog hektáronként, ami az idei időjárás ismeretében felülmúlta a várakozást. Május 23-ig Eperjesen alig 20 milliméter eső hullott, a település Szarvas felőli része viszont Medárd óta már 300 milliméter csapadékot kapott. Hozzátette, a cég saját területén a jövő héten kezdi az aratást a repcében, majd a durum-, a vetőmag- és a lisztbúza betakarításával folytatják a munkát.

Őszi árpánk nincs, úgyhogy mi még nem aratunk, a búza betakarításával pedig egyelőre várunk. Még nem vagyunk elkésve

– emelte ki a vásárhelyi Perényi János gazdálkodó.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gabona

vihar

aratás

gazdák

gazdálkodók

gazdálkodás

föld

kombájn