Sok magyar dolgozóra ez vár: így készülj, ha januárban téged is behívat a főnök!

Pénzcentrum   
  Megosztom
Sok magyar dolgozóra ez vár: így készülj, ha januárban téged is behívat a főnök!

Az év eleje, azon belül is főleg a január számít a teljesítményértékelések hagyományos időszakának - és nincs ez másként járványhelyzetben sem, talán csak a hangsúlyok tolódtak el. A forma változhat, azonban a tartalom állandó kell, hogy legyen még ilyen zavaros körülmények között is. Nem árt alaposan felkészülni erre a beszélgetésre, összeszedni, mi minden történt a 2020-ban - írja a Pénzcentrum.

Járványhelyzet ide vagy oda, az élet nem áll meg: és mivel az általános iskolák nagy részét sikerült nyitva tartani, a kisiskolások szülei is otthon tudtak maradni, így az őket foglalkoztató cégeknek, vállalatoknak sem kellett bezárniuk a kapuikat.Mindez azt jelenti, hogy folyamatos lehet a munkavégzés, és sor kerülhet az ilyenkor szokásos teljesítményértékelésekre is. A jelenlegi, stabilnak, vagy kiegyensúlyozottnak korántsem mondható munkaerőpiaci viszonyok között felértékelődnek azok a hr eszközök, melyek növelik, erősítik a munkavállalók elköteleződését, sőt, magabiztosságát és közérzetét is.

Január: az összegzés és a tervezés időszaka

A teljesítményértékelések szezonját éljük: az év eleje, a január a legtöbb helyen erről szól most. Ideális esetben a munkáltató és a munkavállaló évente egyszer közösen értékelik a mögöttük álló évet, és jó esetben új célokat és terveket fogalmaznak meg közösen. Ám koránt sem mindegy, miképp zajlanak ezek a beszélgetések, hiszen szárnyakat adhat, de akár el is veheti a dolgozó kedvét munkától, vagy adott esetben az egész cégtől.

A teljesítményértékelés mindkét fél elemi érdeke

A teljesítményértékelés egyike azoknak a rendszereknek, amely a legnagyobb hatással van egy szervezet kultúrájára. Menedzsment oldalról felületet ad az üzleti célok és elvárások kommunikációjára, kiemelkedő hatással bír a munkatársak motivációjára és elkötelezettségére. Értékes információval szolgál a karriertervezéshez, képzések fejlesztéséhez, illetve a bér és juttatás elemekhez is bemenetet nyújt.

A teljesítményértékelés munkavállalói oldalról is kiemelten fontos, hiszen az emberek többsége nem csupán azért jár be a munkahelyére, hogy csak ledolgozza a munkaidejét. Fontos számukra az egyéni eredményük, szeretnék érezni, hogy hozzájárulnak a vállalat üzleti sikeréhez.

Emellett az is lényeges, hogy azzal is tisztában legyenek, ha valamit kevésbé sikeresen teljesítettek, értsék annak az okát és a következményét, tudják, hogy hogyan tudnak a problémán változtatni - mondta el a Pénzcentrumnak Hári Péter, a CX-Ray ügyvezetője.

Arra a kérdésre, hogy miképp kellene megváltoznia a teljesítményértékelésnek a járvány árnyékában a szakember elmondta, hogy

Most a robosztus és statikus rendszerek felől a könnyebben tervezhető és módosítható rendszerek kialakítása felé tolódtak az igények. Az elmúlt egy év során ez különösen megmutatkozott, mikor is a COVID19 okozta gazdasági változások gyors és hatékony alkalmazkodásra kényszerítették szinte az összes vállalatot, arra sarkallva őket, hogy a már meglévő rendszereiket újragondolják. Ez jellemzően a célok újrakalibrálásával járt. Ez az időszak lehetőséget adott arra is, hogy a vállalatok felülbírálják a sok esetben már puszta formalitássá és extra adminisztrációvá avanzsált teljesítményértékelési rendszerüket, az otthoni munkavégzés pedig extra igényt teremtett a jól kezelhető és valós értékű teljesítménykövetés- és menedzsment iránt.

A teljesítményértékelés gyakran a HR-nek okoz rengeteg plusz feladatot, sok adminisztrációval jár, számtalan táblázatban vezetve. Egy jó teljesítményértékelési eszköz szervezetdiagnosztikai és pszichológiai alapokon nyugszik, ám mégis könnyen átlátható, könnyen kezelhető. Rendszerszintű profi megoldást kínál, ami mind a HR-t, mind a vezetőket tehermentesíti, és segítségével munkavállalói profilokat hozhatunk létre minden munkatárs számára, ahol egy helyen egyéni és divíziós célokat vihetünk fel és értékelhetünk is.

Készülj, jegyzetelj!

Nagyon fontos, hogy a tények mentén kommunikáljunk, ha van valami problémánk - javasolják a szakemberek. A "hogyanra" a Pénzcentrum cikkében találsz tanácsokat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

hr

kommunikáció