Tömegek hagyják el ezt a magyar megyét: mégis, mi folyik a Dél-dunántúli régióban?

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Tömegek hagyják el ezt a magyar megyét: mégis, mi folyik a Dél-dunántúli régióban?

A megye, ahol piszkosul alacsony a lakásépítési kedv, pedig lenne mire építkezni! Az ország villamosenergia-termelésének felét ez a térség, benne a Paksi Atomerőmű adja. Tolna megye a nyugalom szigete, rengeteg bájos apró faluval. A mezőgazdaságnak kedvez, hogy a térség folyókban gazdag. Nemcsak a szőlő és a bor jellemzi, itt tenyésztik a híres bonyhádi tarka marhát, a magyar fajtának külön fesztivált is szerveznek - A HelloVidék megyei körkép-sorozatának utolsó állomásaként az ország egyik legkisebb, de annál értékesebb megyéjét, Tolnát vesszük górcső alá.

A Dunántúl legkisebb megyéje, az ország területének mindössze 4%-át teszi ki. Ahány felől érkezik valaki ide, a táj annyiféle arcát mutatja. Hegyoldalak, dombok, szőlők, völgyek, alföldi síkvidékek, kiterjedt erdőségek, állóvizek és folyóvizek partjai, néhol az ezek fölé magasodó löszfalak. Mecsek, Hegyhát, Völgység, Sárköz és Mezőföld, Gemenci- és erdők közé bújt víztározók, Koppány, Kapos, Sió, Sárvíz és Duna mente, a nagy folyam holtágai, Dunán keresztül három híd is.

A  szekszárdi Duna és hídja
A szekszárdi Duna és hídja

A Báta vidéki erdőkben fészkel hazánkban a fekete gólya. Délen pedig átnyúlnak a Mecsek vonulatai is, itt található (Váralja mellett) a megye legmagasabb pontja, az 593 m-es Dobogó.

Városhálózatának legszembetűnőbb jellegzetessége a nagyváros hiánya

A megye legnagyobb városa, Szekszárd sem az igazán zajos nagyvárosok közé tartozik, az ország legkisebb megyeszékhelye, másutt a kis vagy középvárosok közé sorolódna. ( A megyeszékhely lakónépessége nem haladja meg a 34 ezer főt.) Területe viszont megelőzi Tatabányát és Egert is. Többi tíz városa mind kisváros vagy miniváros. A megyeszékhelyen kívül még két, közel 20 ezer lakosú várossal (Dombóvár és Paks) rendelkezik. Paks, mint foglalkoztatási központ, Dombóvár pedig, mint közlekedési csomópont szárnyalják túl a megyeszékhely jelentőségét.

Tolna a nyugalom szigete, rengeteg a bájos kisfalu, aprófalu errefelé. Az évszázadok folyamán igen vegyes lakossága alakult itt ki, amelyek közül a legjelentősebbek a svábok voltak, akiket azonban a második világháború után jórészt kitelepítettek, a helyükre bukovinai székelyeket és felvidékieket költöztettek. Az aprófalvak elnéptelenedéshez azonban a helyi németek kitelepítése is nagy mértékben hozzájárult.

Nagy az elvándorlási kedv

A 3703 km2 területű megyének folyamatosan csökken a népessége. 2020. január 1-jén 216 ezer fő volt, 0,9%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A természetes fogyás a megye népességét tavaly 830 fővel csökkentette.

Az alábbi KSH-mutató szerint ezer lakosra jutó természetes fogyás mértéke Tolna megyében 2019-ben magasabb (-6,5), mint az országos átlag, ami -4,1. Az ezer lakosra jutó vándorlási egyenleg az országos átlaghoz (3,8) képest viszont rosszabbul alakult, ez a szám Veszprém megyében: -2,5. Mivel negatív előjelű a mérleg, ez azt jelenti, hogy magasabb az elvándorlás, mint az odavándorlás. (A vándorlási egyenleg egyébként az odavándorlási és elvándorlási arányszám különbsége.)

A KSH következő ábráján "nemek és életkor szerint" bontásban láthatjuk, hogyan alakul Tolna népessége és az országos átlag. A két mutató között egyértelműen látszik, hogy miközben egyre kevesebb gyermek születik, akközben az 50 - 70 év feletti korosztály arányaiban nagyobb van jelen a megyében:

Forrás: ksh.hu
Forrás: ksh.hu

Sok szántó, erős mezőgazdaság

Tolnában viszonylag magas a szántók aránya (62%), miközben az országos átlag: 46%.
A mezőgazdaság súlya a megyében - a GDP-hez való hozzájárulás arányát tekintve – az országos átlag több mint kétszerese. A nemzetgazdasági ágcsoportok bruttó hozzáadott érték megoszlását mutató táblázatból legalábbis ez derül ki:

Tolnában a művelésbe bevont terület évente átlagosan 208 ezer hektárt tesz ki (2005–2014 között). A legfontosabb kultúra a kukorica, habár 2014-ben kisebb volt a vetésterület, mint a megelőző években, még mindig másfélszer nagyobb területen vetik, mint a kalászos gabonákat. A kukorica és a kalászos gabonák területe az összes művelt terület négyötödét teszi ki. A harmadik legnagyobb területen vetett kultúra a napraforgó, évről évre körülbelül a terület 12 százalékát fedi le. A speciális kultúrák közül a szőlő mezőgazdaságban betöltött szerepe fontosabb az országos átlaghoz képest, míg a gyümölcsöké gyakorlatilag elhanyagolható.

2020-ban Tolna megyében:

  • 61,0 ezer hektáron termesztettek kalászos növényeket. Szántóföldi kiterjedésük az előző évihez képest 3,2%-kal csökkent, együttes hozamuk (373,1 ezer tonna) fele ekkora mértékben, 1,6%-kal mérséklődött.
  • A zab termésátlaga itt volt a legmagasabb az országban, és a rozst leszámítva a többi növényé is a megyei rangsor első harmadában található.
  • Az árpa és a tritikálé termésátlaga az ezredforduló óta egyszer sem volt ilyen magas a megyében.
  • A kalászos gabonatermés 75%-át a búza adta. A legfontosabb kenyérgabonából az előző évinél 5,6%-kal kisebb területről 3,3%-kal kevesebb termést arattak, ezáltal termésátlaga 2,5%-kal nőtt, és megközelítette a hektáronkénti 6,1 tonnát.

Gazdasága

Pakson áll az ország egyetlen atomerőműve, amely az országos villamosenergia-termelés felét adja. A mezőgazdaságnak kedvez, hogy a megye folyókban gazdag. Az egykori tolnai ipar kiemelkedő centrumainak termékei: a bonyhádi zománc, a simontornyai bőr, a tolnai és szekszárdi selyem híre lassan elhalványulóban a legújabbkori és hamarosan még nagyobbra bővülő energiaipari óriás, az Atomerőmű árnyékában.

Az alábbi ábrából kiderül, 2019-re hogyan is alakult a főbb ipari területek részesedése. Jól látszik, az országban egyedülálló módon az energiaipar Tolna húzóágazata:

Tolna megye legfontosabb vállalkozásai

Íme a lista, a top 10 tolnai vállalkozás - árbevétel alapján (2018-ből):

Top 10 Tolna megyében
Top 10 Tolna megyében

Számos kis- és középvállalkozás működik

Tolna megyei székhellyel 2020. szeptember végén 40 ezer gazdasági szervezetet tartottak nyilván, számuk nem változott (országosan 1,0%-kal nőtt) az egy évvel korábbihoz képest.

A korábbi időszakokhoz hasonlóan a 37 ezer vállalkozás nagyobb részét (30 ezer) önálló vállalkozóként, a kisebb részét (6,9 ezer) társas vállalkozásként regisztráltuk. Az előbbiek száma egy év alatt alig változott (-0,1%), az utóbbiaké 0,3%-kal nőtt. Ezer lakosra a megyében 172 regisztrált vállalkozás jutott.

Főtevékenységük alapján a társas vállalkozások a kereskedelemben, a tudományos és műszaki tevékenységben, valamint az építőipar és az ipar területén, az önálló vállalkozók a mezőgazdaság és az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ágakban fordultak elő leggyakrabban.

Szeptember végén 1,6 ezer egyéni vállalkozás szüneteltette a tevékenységét, vélhetően a járvány hatására számuk 17%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az ideiglenesen szüneteltetett egyéni vállalkozások aránya egy év alatt 12%-ról 14%-ra emelkedett.

Tavaly romlott az ipar teljesítménye

2020. I–III. negyedévben a telephelyi adatok alapján az ipar teljesítménye 3,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2020. III. negyedévben – az országos folyamatokhoz hasonlóan – a járvány kedvezőtlen hatásaival összefüggésben a foglalkoztatottak száma csökkent, a munkanélkülieké emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A foglalkoztatási arány (57,2%) elmaradt az országos átlagtól, a munkanélküliségi ráta (3,5%) viszont kedvezőbb volt annál.

Az átlagosnál is jobban nőtt az álláskeresők száma

Tolna megyében 2020. szeptember végén 8 ezer álláskeresőt tartottak nyilván. Számuk az országos átlaghoz hasonló mértékben, 32%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A koronavírus okozta járvány első hullámát követően az aktív munkakeresés megindulása a regisztrált álláskeresők számának jelentős emelkedését okozta, ami szeptember végére valamelyest veszített intenzitásából.
A pályakezdő álláskeresők száma (843 fő) 19%-kal több lett, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 11% volt.

Szeptember végén 0,9 ezer betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, számuk 3,9%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Tíz üres álláshelyre 90 álláskereső jutott, 19-cel több, mint 2019 szeptemberében.

Így alakultak a bérek

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 13%-kal magasabb volt Tolnában 2020 I–III. negyedévében, mint az előző év azonos időszakában. Összege (378 ezer forint) meghaladta a megyék – főváros nélkül számított – átlagát (342 ezer forint).

  • A versenyszférában 13,2%-kal, 404 ezer forintra, a költségvetési szférában 13,8%-kal, 327 ezer forintra emelkedtek a bruttó keresetek.
  • Az átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál 10,1, a szellemieknél 13,4%-kal nőtt, ennek eredményeként az előbbiek átlagosan bruttó 279, az utóbbiak 494 ezer forintot kerestek.

Viszont kicsi a lakásépítési kedv

A megyei székhelyű építőipari szervezetek termelése 1,5, a beruházások volumene 29%-kal nőtt. Az év első kilenc hónapjában több lakást vettek használatba, mint az előző év azonos időszakában, a lakásépítések népességre vetített száma viszont jóval elmaradt az országos átlagtól.

Íme, egy KSH-ábra erről, ami önmagáért beszél:

Forrás: KSH.hu
Forrás: KSH.hu

A koronavírus-járvány Tolnában is tönkrevágta a turizmust

Turisztikai szempontból a fő vonzerőt a Duna, az erdők, a népművészet és a Szekszárdi-dombság történelmi borvidéke jelentik. Sok érdeklődőt vonzanak a szüreti népszokásokat bemutató Szekszárdi Szüreti Fesztivál rendezvényei.

2019-ben még így nézett ki a megye turizmusa:

Forrás: KSH.hu
Forrás: KSH.hu

Tolna megyében a koronavírus okozta járvány első, tavaszi hulláma idején sok kereskedelmi szálláshely zárva tartott a korlátozó intézkedések hatására, és vendégforgalmukat nyáron is visszafogta az emberek csökkenő utazási hajlandósága, szeptembertől pedig a fertőzés ismét fokozódó terjedése és a külföldiek beutazására vonatkozó szigorítás.

Az egészségügyi veszélyhelyzet miatt a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma összességében is jelentősen visszaesett. A kiskereskedelmi forgalom volumene 0,7%-kal meghaladta az egy évvel korábbit, egy lakosra jutó összege 777 ezer forint volt, az országos átlagnál (860 ezer forint) kevesebb.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tolna megye

gazdaság

ksh

megyei körkép

megyei bontás

szekszárd