120 millióból modern, infrafűtéses templom épült: csak hónapok óta nem tudják felszentelni

HelloVidék   
  Megosztom
120 millióból modern, infrafűtéses templom épült: csak hónapok óta nem tudják felszentelni

Húsvét után szentelhetik fel a megépült pusztaszeri Szentháromság-templomot, ahogy az időjárás és a koronavírus-járvány engedi – tudtuk meg Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspöktől. Több mint 120 millió forintos egyházmegyei beruházásból valósult meg.

A pusztaszeriek vadonatúj temploma már tavaly november végére elkészült – kisebb javítások, munkák vannak még hátra, például bizonyos elektromos szerelések –, de eddig a rossz időjárás és a pandémia sem tette volna lehetővé az avatást - olvashatjuk a Délmagyarban. Mise azonban felszentelés nélkül is tartható benne.

A templom alapkövét 2017 júniusában tették le – a helyi zarándoklatok emlékére állított kopjafánál –, a tényleges építési munkák rá egy évre, 2018. augusztusában kezdődtek el. A templom egyházmegyei beruházásban épült, több mint 120 millió forintból valósult meg.

64 férőhelyes lett, padfűtéses, az oltárra kerülő terítőt elszármazott pusztaszeriek varrták és hímezték, a szertartásokhoz a zenét elektromos orgona szolgáltat­­ja majd, infrafűtéséhez és vi­lágításához az energiát nap­elemekkel biztosítják, az ajtók, a padok és az oltár, valamint több díszítés falubeli mesterek keze munkája.

A mintegy 200 kilós, 1968-ban újraöntött harang tavaly június elején került a toronyba. Utóbbi az ünnepélyes eseményig haranglábon teljesített szolgálatot Pusztaszeren.

A helyiek azért bznak még abban, hogy az ünnepélyes felszentelést valamikor húsvét táján megtarthatják.

Címlapkép: Pusztaszer önkormányzata /Facebook

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pusztaszer

templom

építés