Újabb rossz hír: ennek a gyümölcsnek drasztikusan csökkenhet a termőterülete

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb rossz hír: ennek a gyümölcsnek drasztikusan csökkenhet a termőterülete

A hazai görögdinnye-termesztés nagyobb éves átlagfogyasztás ellátására is képes lenne, de a kedvezőtlen időjárási és egyéb körülmények megnehezítik a gazdák dolgát.

A tavalyi kedvezőtlen időjárás után sok kisebb, jellemzően melléktevékenységként dinnyét termesztő gazda hagyja abba a termelést, így várhatóan újabb 5 százalékkal csökkenhet az idén hazánkban a görögdinnye termőterülete, írja a szon.hu.

A hazai éves átlag görögdinnye-fogyasztás 10-12 kilogramm/fő, aminél a hazai ter­mesztés jóval többet el tudna látni. Az össztermés mintegy 60 százalékát értékesítik csak belföldön a gazdák, a maradék 40 százaléknyi görögdinnyét exportra küldik. Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a két legjelentősebb termőkörzet, itt várhatóan csökken a dinnyeföldek száma, míg Baranyában, Tolna-Fejér megyében és a Kisalföldön nem számolnak termőterület-változással.

Egyre több jel mutat arra, hogy az ágazatban koncentrációs folyamat megy végbe. Számos kisebb termelő hagy fel a dinnyetermesztéssel, ugyanakkor a közepes és nagyobb méretű vállalkozások a modernebb technológiák, a professzionálisabb szemlélet felé fordulnak. Mindez középtávon ismét növekedést jelenthet az ágazatnak

– mondta el a portálnak Rácz Imre, a NAK megyei elnöke.

A Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) Dinnye Munkacsoportja és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete nemrégiben szezon előtti egyeztető fórumot tartott. A palánták kezdődő neveléséről és a kedvezőtlen időjárási körülményekről is értekeztek. Remélik, hogy a lehetséges április végi, májusi fagyok nem tizedelik meg a kiültetett dinnyéket, valamint a koronavírus-válság sem veszélyezteti az ágazatot az értékesítési időszakban.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárgazdaság

mezőgazdaság

dinnye

dinnyetermesztés

dinnyeföld

termelők

gazda

görögdinnye