Újabb rossz hír: ennek a gyümölcsnek drasztikusan csökkenhet a termőterülete

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb rossz hír: ennek a gyümölcsnek drasztikusan csökkenhet a termőterülete

A hazai görögdinnye-termesztés nagyobb éves átlagfogyasztás ellátására is képes lenne, de a kedvezőtlen időjárási és egyéb körülmények megnehezítik a gazdák dolgát.

A tavalyi kedvezőtlen időjárás után sok kisebb, jellemzően melléktevékenységként dinnyét termesztő gazda hagyja abba a termelést, így várhatóan újabb 5 százalékkal csökkenhet az idén hazánkban a görögdinnye termőterülete, írja a szon.hu.

A hazai éves átlag görögdinnye-fogyasztás 10-12 kilogramm/fő, aminél a hazai ter­mesztés jóval többet el tudna látni. Az össztermés mintegy 60 százalékát értékesítik csak belföldön a gazdák, a maradék 40 százaléknyi görögdinnyét exportra küldik. Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a két legjelentősebb termőkörzet, itt várhatóan csökken a dinnyeföldek száma, míg Baranyában, Tolna-Fejér megyében és a Kisalföldön nem számolnak termőterület-változással.

Egyre több jel mutat arra, hogy az ágazatban koncentrációs folyamat megy végbe. Számos kisebb termelő hagy fel a dinnyetermesztéssel, ugyanakkor a közepes és nagyobb méretű vállalkozások a modernebb technológiák, a professzionálisabb szemlélet felé fordulnak. Mindez középtávon ismét növekedést jelenthet az ágazatnak

– mondta el a portálnak Rácz Imre, a NAK megyei elnöke.

A Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) Dinnye Munkacsoportja és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete nemrégiben szezon előtti egyeztető fórumot tartott. A palánták kezdődő neveléséről és a kedvezőtlen időjárási körülményekről is értekeztek. Remélik, hogy a lehetséges április végi, májusi fagyok nem tizedelik meg a kiültetett dinnyéket, valamint a koronavírus-válság sem veszélyezteti az ágazatot az értékesítési időszakban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárgazdaság

mezőgazdaság

dinnye

dinnyetermesztés

dinnyeföld

termelők

gazda

görögdinnye