
Egyre több az ilyen dinnye a hazai boltokban: nincs mese, ehhez hozzá kell szokni
Vajon milyen lesz az idei dinnye szezon? Miben változnak a fogyasztói szokások? Mire számíthatnak a magyar vásárlók? Ezeket most mind-mind megtudhatjuk!
Vajon milyen lesz az idei dinnye szezon? Miben változnak a fogyasztói szokások? Mire számíthatnak a magyar vásárlók? Ezeket most mind-mind megtudhatjuk!
A szélsőségesen tavaszi időjárás miatt később ültették el a dinnyepalántákat, így egy héttel később kezdődött a szezon. Viszont jó hír, hogy, amint júliustól bekerült az üzletekbe a magyar dinnye, egyre inkább kiszorította az importot a magyar áru.
A fogyasztói szokások terén folytatódik az elmúlt években jellemző tendencia, a legkeresettebbek a 4-8 kg közötti görögdinnyék, de igény van a nagyobbakra is, amiket a piacokon és üzletekben esetenként szeletelve, akár hűtve is kínálnak.
A hazai görögdinnye-termesztőket is rosszul érintik a kedvezőtlen időjárási körülmények. A kistermelőket elbátortalanítja a kialakult helyzet, a koronavírus-válság már csak hab a tortán.
A görögdinnye árának alakulásáról, a magyar termények különlegességéről, az új termesztési technológiák előretöréséről, illetve az exportdinnyék hazai mennyiségéről kérdezték a szakembereket.
Tartja az árát a sárgadinnye a szegedi Mars téri piacon, jellemzően 300–400 forintért kínálják kilóját, van persze 500-hoz közelítő is, és persze egy kicsit már túlérett, fele annyiért.
Országszerte megkezdődött a dinnyeszüret, és a hazai görögdinnye még szeptemberben is elérhető lesz az üzletekben, piacokon. A legkeresettebbek a 4-8 kg közötti dinnyék, de igény van a nagyobbakra is.
Az időjárás idén több szempontból sem volt megfelelő, a gazdák az áprilisi alacsony hőmérsékletek miatt nem tudtak korán ültetni. Jelenleg is az éjszakai hideg időjárás okozhat problémákat.
Az áruházláncok segítségével csúcsot dönthet a magyar termesztésű görögdinnye exportja, általuk ugyanis több ezer tonna jut a hazai termésből a régiós, elsősorban a cseh, lengyel és szlovák piacokra
Dinnyejelölő kampány indul Magyarországon, melynek az a célja, hogy a fogyasztók biztosan meg tudják állapítani, hogy hazai, vagy külföldi dinnyét vásárolnak.
A dinnye egészséges és finom gyümölcs, ráadásul a termőföldek csökkenése ellenére is rengeteg termett belőle idén. Valami mégis félremehetett az értékesítés során, ugyanis elhagyott, gazdátlan földeken rothadnak a sok görögdinnye.
A termést illetően kiváló minőségre és bőséges hozamra számítanak a termelők, ha pedig az időjárás kedvez nekik, akkor egészen szeptember elejéig slágergyümölcs lehet a görögdinnye.
Kalória dinnye, kalória görögdinnye: a dinnye hány kalória, mennyi egy szelet dinnye kalória tartalma? Mennyi 1 kg dinnye kalória tartalma, a sárgadinnye és a gália dinnye kalória?
Lássuk, mely gyümölcsökből érdemes elkészíteni őket. Illetve miért is érdemes őket nap, mint nap fogyasztani?
Egyre kritikusabb a helyzete a magyar dinnyetermesztőknek, így nagy kérdés mi lesz így a mézédes hazaival? A viszontagságos 2020-es szezonról a Magyar Dinnyetermesztők Országos Egyesületének elnöke, Göcző Mátyás beszélt a HelloVidéknek.
Egyelőre drága, kevés is van a dinnyéből, ám az íze nagyon finom! Idén a dinnyék nem olyan nagyok, mint az előző években.
A gazda, Hódmezővásárhely határában lévő földjén különleges eljárással éri el, hogy a dinnyék felvegyék a szögletes formát.
Néhány nap múlva leszüretelik az összes dinnyét, leviszik a pincébe, ahol jó sokáig el szokott állni.
A kritikus 100 forint feletti fogyasztói árakkal folytatódik az eddig kiegyensúlyozott dinnyeszezon, a jelenlegi árszinten jövedelmet hoz a termés, és a tavalyinál lényegesen jobb áron indul az export is.
Az áruházak már kóstolgatják a dinnyeakciókat, a potyázni vágyó vásárlóknak még várniuk kell. A 100 forintos dinnyeárra is.