
Felejtsd el a boltokban kapható méregtelenítő italokat: fillérekből otthon is elkészítheted
Lássuk, mely gyümölcsökből érdemes elkészíteni őket. Illetve miért is érdemes őket nap, mint nap fogyasztani?
Lássuk, mely gyümölcsökből érdemes elkészíteni őket. Illetve miért is érdemes őket nap, mint nap fogyasztani?
Egyre kritikusabb a helyzete a magyar dinnyetermesztőknek, így nagy kérdés mi lesz így a mézédes hazaival? A viszontagságos 2020-es szezonról a Magyar Dinnyetermesztők Országos Egyesületének elnöke, Göcző Mátyás beszélt a HelloVidéknek.
Egyelőre drága, kevés is van a dinnyéből, ám az íze nagyon finom! Idén a dinnyék nem olyan nagyok, mint az előző években.
A gazda, Hódmezővásárhely határában lévő földjén különleges eljárással éri el, hogy a dinnyék felvegyék a szögletes formát.
Néhány nap múlva leszüretelik az összes dinnyét, leviszik a pincébe, ahol jó sokáig el szokott állni.
A kritikus 100 forint feletti fogyasztói árakkal folytatódik az eddig kiegyensúlyozott dinnyeszezon, a jelenlegi árszinten jövedelmet hoz a termés, és a tavalyinál lényegesen jobb áron indul az export is.
Az áruházak már kóstolgatják a dinnyeakciókat, a potyázni vágyó vásárlóknak még várniuk kell. A 100 forintos dinnyeárra is.
A magyar dinnyetermesztők igazodtak a vevői igényekhez és a klimatikus változásokhoz: még szeptember közepén is lesz friss dinnye a piacon, illetve például magszegény és mini dinnyék színesítik a kínálatot.
Megkezdődött a dinnyeszezon: ha te is kacérkodtál a gondolattal, hogy a saját kertedben termelj dinnyét, akkor jó hírünk van! Készítettünk egy kis útmutatót, amit ha betartasz, jövő nyáron már a saját, ízletes dinnyédet majszolhatod!
A tavalyinál 10-15 százalékkal kevesebb, 160-180 ezer tonna görögdinnye-termésre számít a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke idén.
A görögdinnye árának alakulásáról, a magyar termények különlegességéről, az új termesztési technológiák előretöréséről, illetve az exportdinnyék hazai mennyiségéről kérdezték a szakembereket.
Tartja az árát a sárgadinnye a szegedi Mars téri piacon, jellemzően 300–400 forintért kínálják kilóját, van persze 500-hoz közelítő is, és persze egy kicsit már túlérett, fele annyiért.
Országszerte megkezdődött a dinnyeszüret, és a hazai görögdinnye még szeptemberben is elérhető lesz az üzletekben, piacokon. A legkeresettebbek a 4-8 kg közötti dinnyék, de igény van a nagyobbakra is.
Az időjárás idén több szempontból sem volt megfelelő, a gazdák az áprilisi alacsony hőmérsékletek miatt nem tudtak korán ültetni. Jelenleg is az éjszakai hideg időjárás okozhat problémákat.
Az áruházláncok segítségével csúcsot dönthet a magyar termesztésű görögdinnye exportja, általuk ugyanis több ezer tonna jut a hazai termésből a régiós, elsősorban a cseh, lengyel és szlovák piacokra
Dinnyejelölő kampány indul Magyarországon, melynek az a célja, hogy a fogyasztók biztosan meg tudják állapítani, hogy hazai, vagy külföldi dinnyét vásárolnak.
Ezen a héten indul nagyban a magyar görögdinnye szezonja a boltokban. Nagy az árak szórása, drágábbnak tűnik a szezon, de hát ez még csak az egyébként későbbre csúszott szezon legeleje. Ráadásul a dinnye a meleget kedveli, az meg mostanában nincs.
A hűvös és esős időjárási viszonyok miatt idén júliusra tolódott a hazai dinnyeszezon indulása. A mai nappal megkezdődött a magyar termesztésű gyümölcsök szállítása a magyar cégek raktáraiba, első körben a hazai beszállítók a magvas görögdinnyéket szállítják.
Mintegy 500 hektárnyi termőterületen nagyjából 200 ezer tonna magyar sárgadinnye betakarítása várható a napokban induló szedési időszakban. A 4800 hektáros görögdinnye-termőterületről 200 ezer tonna termést várnak a szakemberek.
A görögdinnyeszüret a hét végén, a jövő hét elején kezdődhet, így július elejére várható nagyobb mennyiségű magyar dinnye a piacokra.