Vetőmagokat tesztelt a Nébih: hét esetben indítottak fogyasztóvédelmi eljárást

HelloVidék   
  Megosztom
Vetőmagokat tesztelt a Nébih: hét esetben indítottak fogyasztóvédelmi eljárást

A tavaszi lendülettel megérkeztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) paprika vetőmag teszteredményei is. A szakemberek 23 „tölteni való” étkezési paprika vetőmagjait vizsgálták a Szupermenta teszten. Az ígértnél kevesebb magtömeg és magdarabszám miatt hét termék esetben kezdeményezte fogyasztóvédelmi eljárás indítását a Nébih az illetékes társhatóság bevonásával.

Nyaranta leginkább a „tölteni való”, ismertebb nevén TV paprikák a népszerűek hazánkban, így a tavaszi időszakban ezek vetőmagjait tesztelte a Szupermenta. A szakemberek összesen 23 hazai előállítású, „kistasakos”, azaz kiskerti vetésre szánt vetőmagot vizsgáltak meg. Íz szempontjából 14 édes, 5 csípős, valamint 4, a csomagolási információk alapján nem azonosítható termék került a tesztbe.

A Nébih laboratóriumaiban a szakemberek megvizsgálták, hogy található-e bennük idegen, paprikától eltérő fajú mag és az esetleges GMO jelenlétet. A Szupermentánál mindig középpontban lévő minőségi mutatók ellenőrzése sem maradt el, ami a vetőmagok esetében a csírázóképesség és a tisztaság vizsgálatát foglalta magában. E téren minden megfelelőnek bizonyult.

A teljeskörű vizsgálat során a tömegmérésre és a magdarabszám vizsgálatra is sor került. Ennek eredményeképp derült ki, hogy hat mintánál a vetőmagok tömege kevesebb volt a csomagoláson feltüntetettnél, egy esetben pedig a tényleges magdarabszám nem felelt meg a jelölésen szereplő adatoknak. A Nébih a problémáról tájékoztatta az érintett vetőmag-forgalmazókat, a fogyasztóvédelmi hatóságnál pedig eljárás indítását kezdeményezte.

A Nébih szakemberei a paprika vetőmagok jelölését is ellenőrizték. Ennek során vizsgálták az alapvető termékinformáció meglétét, a származás feltüntetését, valamint egyéb, a tasakon feltüntetett információknak való megfelelést, például a fajta megnevezését. Szintén ellenőrizték, hogy a vetőmagok a minőséget megóvó és zárt csomagolásban kerülnek-e a vásárlók elé. Megnyugtató, hogy e szempontok szerint mindent rendben találtak az ellenőrök.

A „kedveltségi” vizsgálaton túl, a hivatal szakértői pontozással értékelték, a legfontosabb minőségi mutató, a csírázóképesség laboratóriumi vizsgálatok során kapott eredményeit. Így az összesített rangsor ezúttal a hatósági vizsgálat és a „kedveltségi” vizsgálat összesített eredményei alapján született meg. Az élen holtversenyben a Rédei Kertimag Amy és a Rédei Kertimag Szentesi piacos fajtája végzett. A második helyezést a Rédei Kertimag Fehér kos érte el, a harmadik pedig a Rédei Kertimag Hétvezér F1 lett.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tölteni való paprika

tv paprika

paprika

vetőmag

teszt

nébih

szupermenta