Milliós fejlesztés Szolnokon: mutatjuk, mire költötte a város a pénzt

MTI   
  Megosztom
Milliós fejlesztés Szolnokon: mutatjuk, mire költötte a város a pénzt

Kállai Mária országgyűlési képviselő szerdán, a helyszíni bejárás előtt tartott sajtótájékoztatón közölte: a város és a térség közös kincse újult meg, hiszen az egyházi tevékenység mellett a közösségfejlesztés, a karitatív tevékenység színterei, valamint zarándoklehetőségek is ezek az épületek. Szolnokon számos fejlesztés valósult meg az elmúlt években, a hitélet gazdagsága jellemzi a várost - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a környező kistelepülések 120 millió forint értékben kaptak támogatási lehetőséget a magyar kormánytól templomaik megújítására, átlagosan egyenként 15-15 millió forint értékben.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere elmondta: nemcsak a Szentháromság templom műemlék épülete és a mellette álló egykori ferences rendház újult meg a megyeszékhelyen, hanem a műemlék jellegű Magyarok Nagyasszonya templom - ismertebb nevén a vártemplom - is, együtt mintegy másfél milliárd forintból. Emellett megépült az evangélikus templom mellett a közösségi térként is szolgáló úgynevezett adapterház. Megszépült a református templom is, és elindult a parókia felújítása.

A hitélet jelentősen erősödött Szolnokon, ahol egyházi óvoda, általános- és középiskola is működik

- jegyezte meg.

Gáspár István római katolikus plébános elmondta: december elején miséztek először a felújított belvárosi Szentháromság templomban, de a járvány miatt később lesz csak az ünnepélyes átadása. A barokk stílusú belvárosi templom külső homlokzata megújult, belül restaurálták a freskókat.

Felújították a padokat, a gyóntatószékeket, a mellékoltárokat, korszerűsödött a világítás, új padlólapokat tettek le, és a tervek szerint megújul majd a szentély is

- ismertette.

A ferences rendházat az eddigiekhez hasonlóan szeretnék közösségi célokra is használni; pályáznak azon helyiségek felújítására, amelyek a zarándokturizmus céljait szolgálhatják majd. A plébános kitért arra is, hogy a klasszicista stílusjegyeket viselő vártemplom is teljes mértékben korszerűsödött.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szolnok

felújítás

templom

beruházás