Egy hónapot is csúszhat a szezon: brutális ára lehet az epernek

HelloVidék   
  Megosztom
Egy hónapot is csúszhat a szezon: brutális ára lehet az epernek

Tavaly május 26-tól lehetett Vértesszőlős határában epret szedni, az idén várhatóan két hét csúszással kell számolni. Az őstermelők zöme azt mondja, nem a világjárvány okozta szigorítások, inkább a szeszélyes időjárás az oka annak, hogy az idei szezon június végéig is elhúzódhat. A gyümölcskedvelőknek egyelőre marad a boltban kapható import fajta, amihez mélyen a zsebbe kell nyúlni. De a piacon is lehet válogatni - számolt be róla a kemma.hu.

Az idei eperszezon alakulásáról jelenleg még elég kevés a pontos információnk. Pillanatnyilag a szabadföldi eper nagyrészt csak most virágzik, ezért valószínűsíthetően az előző évekhez képest később indul az érés

- mondta a lapnak Tóth Péter őstermelő. Hozzátette, az úgynevezett fóliás gyümölcs, vagyis a fóliasátor alatt termesztett fajta már kapható a piacokon. Ennek fejében már magyar eper is kapható a boltok kínálatában, nem csak a Spanyolországból és a Görögországból importált. Külön kitért arra is, hogy szűkebb hazánkban mikor lehet részt venni a Szedd magad! mozgalomban, mint mondta egyelőre csak találgatni lehet.

Az illetékesek egyöntetűen azt mondják, csúszik a szezon. Csak most virágzik az eper, hetekig is elhúzódhat, mire szüretelni lehet. A tavalyi nyitáshoz képest jó, ha csak két hetet késnek. Jelenleg zárva vagyunk. Ennek az időjárás az oka. Az elmúlt időben sokszor volt példa talaj menti fagyokra, ráadásul nem olyan régen még havazott is. Jövő hét közepéig pedig eső várható

- magyarázta Tóth Péter, aki szerint az árról még nem érdemes beszélni, hiszen az még több tényezőtől is függhet.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy nagy a verseny a piacokon – éppen a már említett külföldi eper miatt. A kereskedők között vannak, akik magyar címszó alatt árulják a külföldit, amihez olcsóbban hozzá tudnak jutni. Ezt a legkönnyebben úgy lehet megtenni, hogy vásárolnak pár ládával – a hazai mellé.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

eper

eperszezon

gazdaság

termelők

árusok