Nagyot drágulhat a kenyér: hiába dobtunk kevesebbet a szemétbe idén

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyot drágulhat a kenyér: hiába dobtunk kevesebbet a szemétbe idén

A lisztáremelés elkerülhetetlensége az aratás után, júniusban derül ki. A háztartások egyelőre takarékosabban bánnak a kenyérrel, a pandémiával összefüggő korlátozások is visszavetették a fogyasztást, ami miatt a malmok az idén a tavalyinál 15-20 százalékkal kevesebb búzát őröltek. A turisták is hiányoznak, velük együtt pedig a szállodák, vendéglátóhelyek, illetve az iskolabezárások miatt a menzák forgalma is apadt.

Takarékosabban bánnak a háztartások a kenyérrel, a pandémiával összefüggő korlátozások is visszavetették a fogyasztást, ami miatt a malmok az idén a tavalyinál 15-20 százalékkal kevesebb búzát őröltek, írja a Világgazdaság.

A malomipari cégeknek, különösen a nagyobb vállalkozásoknak, végül sikerült annyi étkezésibúza-készletet megvásárolniuk, amennyi kitart az újbúzáig

– mondta a el a portálnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A piaci csend, és az, hogy a megvásárolt készletek elegendők lesznek, annak a következménye, hogy a malmok idén eddig 15-20 százalékkal kevesebb búzát őröltek, mint egy éve ugyanekkor. Ennek a malmok is keresik az okát, a legvalószínűbb magyarázatnak az tűnik, hogy a fogyasztók takarékosabban bánnak a kenyérrel és a pékárukkal, jóval kevesebbet dobnak ki, mert a pandémia alatt megtanulták, hogy spórolni kell. Sokan elkezdtek otthon kenyeret sütni, ekkor pedig különösen igaz, hogy nem megy a szemétbe kenyér.

A turisták is hiányoznak, velük együtt pedig a szállodák, vendéglátóhelyek, illetve az iskolabezárások miatt a menzák forgalma is apadt. A visszaesés már a múlt év végén is érződött, akkor azt remélték, hogy karácsonyra felfut a kereslet, de ez elmaradt, csakúgy, mint húsvét, illetve pünkösd előtt. Ez a keresletcsökkenés a sütőiparra is jellemző.

Lakatos Zoltán szerint így azokkal a lisztátadási árakkal dolgozik az iparág, amelyek legfeljebb minimális nyereséget, de sok esetben veszteséget hoznak. A lisztáremelés szükségessége az aratás után kerül mindenképp újra terítékre, hisz soha nem voltak olyan magasak az induló búzaárak, mint az idei új termésé, amelyre tonnánként 60-62 ezer forint körül mozognak a jegyzések.
Mivel a jelenlegi lisztár körülbelül 60 ezer forintos búzaárat feltételez – amelynél az ótermés ára magasabb –, ha az induló árról tovább drágul ősszel a búza, a malmoknak lépniük kell.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazgaság

malom

malomipar

kenyér

búza

liszt

őrlés

búzaőrlés

búzatermés

áremelés

drágulás

stagnálás