Sokkoló hír: felkerülhet a hazai étlapra is a lisztkukac?

HelloVidék   
  Megosztom
Sokkoló hír: felkerülhet a hazai étlapra is a lisztkukac?

Egyelőre nincs okunk tartani ettől Nagy István agrárminiszter szerint, de tény, hogy az EU már zöld utat adott a lisztkukac élelmiszerként való feldolgozására. Ez az első eset, hogy egy rovarfaj étkezési céllal kapott uniós engedélyt. Bár számos tagállam kételkedik a meghonosításban, hazánk volt az egyetlen, amelyik ellenezte a döntést. 

Magyarországon jó ideig még biztosan nem lesz bogármenü az étlapon, hiába engedélyezte hosszas viták után az Európai Unió, hogy élelmiszerként is forgalomba lehessen hozni a jövőben a közönséges lisztbogár lárváját, írja a Blikk.

Igaz, a kukacfélék sok ázsiai országban számítanak finom csemegének, de ez az első eset, hogy egy rovarfaj étkezési céllal kapott uniós engedélyt. Bár számos tagállam kételkedik a meghonosításban, hazánk volt az egyetlen, amelyik ellenezte a döntést.

A közvélemény-kutatások bizonyítják, hogy a magyar emberek nem akarnak rovarokat enni. Rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal rendelkezik hazánk, nem szorulunk rá a kukacevésre. De említhetném, hogy továbbra se találkoztunk olyan vizsgálatokkal, amelyek a tényleges összetettségében vizsgálták volna az alternatív fehérjék kérdéskörét, a saját kutatásunk pedig még most zajlik. Márpedig amíg nem kapunk minden szempontból megnyugtató válaszokat, addig az Agrárminisztériumban, a magyar fogyasztók érdekében, ellenezni fogjuk a rovarfogyasztást

– mondta el Nagy István miniszter a lapnak.

Az engedély az EU teljes területére vonatkozik, így előfordulhat, hogy hazánkban is találkozunk majd ilyen termékekkel. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (nébih) szakemberei azonban mind a hagyományos, mind az internetes kereskedelem szigorú ellenőrzésével felkészültek azoknak a kockázatoknak a kezelésére, amit a szárított lisztkukac esetleges hazai megjelenése jelenthet.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lisztkukac

rovarok

rovarevés

étel

nébih

agrárminisztérium

rovarfaj

bogármenü

vizsgálatok

miniszter