Hétmilliárdos gigaprojekt: megújul a már temetett romos kastély

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Hétmilliárdos gigaprojekt: megújul a már temetett romos kastély

Csaknem hétmilliárd forintból újul meg a geszti Tisza-kastély. A munkálatok nyáron kezdődnek, várhatóan júliusban, és a felújítást nagyjából 18 hónap alatt tervezik elvégezni. Az első ütembe a főépület és a tiszttartói épület került be, utóbbiban lesz a múzeumi fogadóépület kávézóval, ajándékbolttal, csomagmegőrzővel.

Csaknem hétmilliárd forintból újul meg a geszti Tisza-kastély a Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint. A munkálatok várhatóan a nyáron kezdődnek, nyilatkozta az MTI-nek a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa kedde

Az előkészítő szakasz befejeződött: elkészültek a restaurátori és levéltári kutatások, készültek kő-, fa-, fém- és festőrestaurátori dokumentációk, volt falszövetkutatás. Megvan az építészeti engedélyezési terv, nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektté lett nyilvánítva a kastély felújítása

- mondta el Virág Zsolt.

Elkészültek a kiviteli tervek és lezárult a generálkivitelezési tender is. A legolcsóbb érvényes ajánlatot fogadták el, a kormány az összeget biztosítja a munkálatokra, így meg lehet kötni a generálkivitelezési szerződést. Várhatóan júliusban indul a projekt, a felújítást nagyjából 18 hónap alatt szeretnék elvégezni.

Az első ütembe a főépület és a tiszttartói épület került be, utóbbiban lesz a múzeumi fogadóépület kávézóval, ajándékbolttal, csomagmegőrzővel. Beletartozik az első ütembe a Tisza-kripta műszaki javítása, felújítása is.

Második ütemben szálláshelyet és konferenciatermet terveznek kialakítani a kastély mellett, erre is megvannak a tervek; de ennek még sem a pénzügyi vonzata, sem egyéb részletei nem ismertek. A legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy a kastélyparkot az ötvenes években nyolc-kilenc tulajdonosra "szabdalták", ezeket a területeket egyesíteni kell, hogy ki lehessen adni az építési engedélyt.

Nem változott az a korábbi elképzelés, hogy a kastély a felújítás után a református egyház kezelésébe kerül, de emellett mindenképp szeretnék, ha a Tisza-örökség bekapcsolódna Békés megye északi részének turizmusába: hamarosan megnyíló vésztői Bagolyvárral együtt új turisztikai látványossággal gyarapodik majd a környék.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tisza-kastély

geszt

kastély

felújítás

kastélyprogram

békés megye

nemzeti kastélyprogram

kiemelt projekt

turisztikai fejlesztés

utazás belföldön