Dübörög a gasztroturizmus Magyarországon: tömegek vándorolnak ezekbe a régiókba

HelloVidék   
  Megosztom
Dübörög a gasztroturizmus Magyarországon: tömegek vándorolnak ezekbe a régiókba

Magyarországon is egyre nagyobb teret hódít a gasztroturizmus, hiszen sokan szeretnek új kultúrákat az ételein, italain keresztül megismerni. A falusi turizmus is rengeteget köszönhet a magyar ételek minőségi bemutatásának, de már a hazai szállodákban sem elég a svédasztal ahhoz, hogy a vendég elégedetten távozzon. Sokan nem is sejtik, hogy már idehaza is egy teljes iparág épült rá erre a fogyasztói igényre. Szakértők segítségével járjuk körbe a témát.

A gasztronómiai élményekre épülő vakációk már régóta népszerűek. Folyamatosan növekvő érdeklődést tapasztalható a „gasztro-vakációk” iránt. Az emberek egyre többet várnak a nyaralástól, így a foglalásnál külön jelzik, hogy bortúrákon, vagy főző-, sütőtanfolyamokon is részt kívánnak venni. Régiónként azonos és eltérő hagyományok adják a gasztroturisztikai kínálat sokszínűségét.

A gasztroturizmus az a turizmusfajta, amelyben legközelebb kerülnek a vendégek és a lakosok egymáshoz. A rendezvények nem csupán gasztronómiai bemutatók. Természetes környezetben folynak, a főzőhelyek, eszközök és berendezési tárgyak a múltat idézik. Olyan egy-egy rendezvény, mint egy élő múzeum, ahol a régi kiállítási tárgyak használat közben kerülnek bemutatásra és közben a funkciójuk az érdeklődők előtt világossá válik. Éppen ezért célcsoportja korosztálytól független. A városokban élőket sok esetben motiválj az, hogy kváncsiak a vidéki életre, a vidéki hangulatra, ez veszi rá őket, hogy ilyen eseményeket látogassanak. Ezen túlmenően a vidéki környezetben élők, mint a hagyományok őrzői is kíváncsiak a vidéki gasztroattrakciókra.

A gasztroturisztikai választék igen széleskörű, különösen olyan nagy tradíciókkal és vonzerőkkel rendelkező országban, mint hazánk. A gasztroturizmus megjelenési formáit a következő nagy csoportokra oszthatjuk:

  • Gasztronómiai rendezvények
  • Gasztronómiai múzeumok
  • Gasztronómiai alapú tematikus utak látnivalói
  • Éttermek cukrászdák, mint turisztikai attrakciók,
  • Tematikus vacsorák
  • Egyéb gasztronómiai attrakciók

Az ágazat ereje a gasztronómiai rendezvényekben rejlik

A nemzeti gasztronómia piacképességének növelését célzó eszközei közé tartoznak a gasztronómiai rendezvények, mint a legjellemzőbb turisztikai termékek. A gasztronómiai termékelemek a folklórral és a vidékiség sokszínűségével összekapcsolva egyedi termékekké válhatnak. A gasztroturisztikai rendezvények csoportosítása a diverzifikációt jól mutatja, az alábbi típusokat lehet felsorolni:

  • magyaros ételekhez kapcsolódó rendezvények: legjellemzőbbek a bográcsételek, a disznóvágás rendezvényei, a gabonák és tészták, a tejtermékek, a zöldségek és gyümölcsök fesztiváljai.
  • jeles napokhoz kapcsolódó rendezvények: ilyenek a húsvéti, Márton napi, Orbán napi rendezvények, stb.
  • a népi, tájjellegű gasztronómia rendezvényei: bajai Halászléfesztivál, pusztamérgesi kakaspörköltfőző verseny, karcagi Birkapörkölt fesztivál, stb.
  • a magyarság múltjához kapcsolódó rendezvények: pl. nagyszakácsi Királyi szakácsverseny
  • szakmai jellegű rendezvények: gasztronómiai konferenciák, kiállítások

A gasztronómiai rendezvényeken a hagyományápolást a népművészetek, a népszokások, a népi mesterségek felelevenítése kísérheti, a kistérség hagyományőrző csoportjai is bemutatkozhatnak. A gasztroturizmus a vidéki turizmus diverzifikációjának egyik legnagyobb lehetőségét hordozza magában.

Érzékeltetésére néhány példa a legkedveltebb gasztronómiai fesztiváljaink közül:

  • Csabai Kolbászfesztivál,
  • Sárgarépa fesztivál - Domaszék,
  • Sajt és Túrófesztivál – Gyomaendrőd,
  • Tarhonyafesztivál – Gyula,
  • Slambucfőző verseny – Hajdúböszörmény,
  • Kukoricafesztivál – Hajdúnánás,
  • Pörkölttortakészítő verseny - Jászfényszaru,
  • Birkafőző verseny - Karcag,
  • Vőfélyverseny – Kartal,
  • Ehető virágok fesztiválja – Kecel,
  • Tojásfesztivál – Kerekegyháza,
  • Libafesztivál – Kiskunfélegyháza,
  • Hagymafesztivál – Makó,
  • Uborkafesztivál –Méhkerék,
  • Rétessütő fesztivál – Mesztegnyő,
  • Diófesztivál – Milota,
  • Babfőző fesztivál – Mohács,
  • Sütőtökfesztivál – Nagydobos,
  • Dödöllefesztivál – Nagykanizsa,
  • Gombócfőző verseny – Nagykőrös,
  • Cseresznyefesztivál – Nagykörű,
  • Spárgafesztivál – Öttömös,
  • Szilvalekvárfőző verseny – Penyige,
  • Töltöttkáposztafőző verseny – Pusztamérges,
  • Szilvanapok – Szarvas,
  • Cinkefőző verseny - Szatmárcseke,
  • Krumplifesztivál – Szécsény,
  • Cseresznyefesztivál – Szomolya,
  • Juhászfesztivál – Túrkeve,
  • Gesztenyeünnep – Velem.

Útrakelni, felfedezni is szeret a magyar

Számtalan tematikus út témáját képezik gasztronómiai termékek, melyek az adott régió fő étel vagy italkínálatán alapulnak. Legismertebbek az egyes borvidékek borútjai. Az első borút egyesület hazánkban a Villány-siklósi borvidéken jött létre, amely a térség borhoz kapcsolódó attrakcióit (pincék, múzeumok, szálláshelyek, éttermek, stb.). Azóta valamennyi borvidékünkön alakultak ilyen tematikus utak. Persze a felfedezés részét képzi az is, hogy egy-egy mezőgazdasági termék is jelentheti a tematikus utak témáját, a táj jellegétől függően. Jó példák erre a hajdú-bihari Tormaút, a szatmár-beregi Szilvaút vagy a zalai Almaút.

De van, amikor "házhoz jön" a felfedezés, ugyanis tematikus vacsorán vagy lakomán manapság már nagyon sok szállodában részt vehetünk. Ilyenkor az adott étkezés, sokszor az egész hétvége menüjét egy téma, alapanyag, esemény köré szervezik: újkenyér ünnepe, szüreti vacsora, újbor ünnepe, Márton napi libalakoma, adventi lakoma vagy akár disznótoros hétvége. A lakomák során végigkóstolhatjuk azon ételeket, melyeket az adott ünnepkor tradicionálisan fogyasztanak. Természetesen nem csak a piros betűs napokkor próbálhatjuk ki a tematikus vacsorákat, hiszen sok helyen egy-egy alapanyag vagy nemzetiség kerül az étkezés középpontjába, pl.: halvacsora, gesztenye napok, olasz hétvége. Természetesen itt is kóstolhatunk finom italokat, hiszen olyan estével is találkozhatunk, ahol nem csak az étel áll a középpontban! Az úgynevezett borvacsorákon egy-egy borász vagy tájegység boraihoz kreálják a séfek az ételeket, így lesz tökéletes a harmónia.

A járványhelyzet persze mindent megváltoztatott

A hirtelen és gyorsan terjedő koronavírus-járvány a gazdaság minden területére rányomta bélyegét. A különböző gazdasági szektorok mind megérezték a járvány negatív hatását, nem volt ez másként a gasztroturizmusban sem. A Magyar Turisztikai Ügynökség a saját eszközeivel, illetve szakmai együttműködések révén segíti a Covid-19 járványhelyzet hatására nehéz helyzetbe került a vendéglátó szektort. Az első hullám alatt, 2020. márciusában indult el a #JÓTETTEM kampány, mely a novemberben bevezetett járványügyi korlátozások alatt is folytatódott. A kezdeményezés arra buzdított, hogy aki teheti, rendelje házhoz kedvenc ételeit a kedvenc éttermeiből, ezzel segítve az éttermeknek abban, hogy talpon maradhassanak a koronavírus járvány okozta nehéz helyzetben és annak elmúltával is újra ki tudjanak nyitni.

Arról, hogy milyen változásokat érzékeltek az ágazatban, a Takarékbank ágazati szakértőit kérdeztük. Első körben az érdekelt minket, hogy mit lehet tudni a magyar gasztroturizmus helyzetéről, hogyan vészelte át az ágazat a járványhelyzetet.

A gasztroturizmus ugyanolyan súlyos helyzetbe került mint általában a turistákra épülő más szolgáltatások, esetében azonban pozitívum, hogy nagyobbrészt a belföldi turizmusra épül, így a korlátozások feloldásával már elkezdődhetett a helyreállása

- vázolták a helyzetet a bank szakemberei. Hozzátették, hogy a gasztroturizmusra építő cégeknél elmondható, hogy aki lendülettel rendelkezett a járványhelyzet előtt, – a támogatásokat igénybe véve – erősen él a beruházási lehetőségekkel.

Erre az ágazatra egyébként is jellemző a felfutás, amit a kereslet is erősen generál, a vendégek igénylik a folyamatos fejlődést és fejlesztéseket

- tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy a Takarékbank tapasztalatai szerint a gasztroturisztikai beruházásoknál nincsenek jelentős regionális különbségek, inkább igaz az, hogy a több turisták vonzó térségekben jelentősebbek a fejlesztések, mint a kevésbé népszerűekben.

Az is tendencia, hogy a minőségi borászatok a gasztroturizmus irányába nyitnak

- emelték ki.

Végezetül pedig az is érdekelt minket, lát-e a Takarékbank az elmúlt évtizedben erőteljes változást a tekintetben, hogy a piaci szereplők egyre nagyobb forrásokat igényelnek kifejezetten gasztroturisztikai fejlesztésekre.

Tapasztalataink megerősítik ezt, ennek oka az egyre komplexebb szolgáltatási szemlélet, a vendégek igénye egyre nagyobb, és aki versenyben akar maradni, többet kell beruháznia. Például számos gasztroturisztikai vállalkozás szálláshely-szolgáltatásba is kezdett (szintén jellemző például borászatoknál), amihez jelentősebb beruházásokra van szükség

- vázolták a szakértők.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gasztroturizmus

gasztronómia

gasztroturisztikai kínálat

hagyományőrzés

gasztrokalandozasokmagyarorszagon2021