Őrületes, de milliárdokat hagytunk a boltokban: drágulásra ment el a zöme

HelloVidék   
  Megosztom
Őrületes, de milliárdokat hagytunk a boltokban: drágulásra ment el a zöme

2021 első félévében 6.411 milliárd forintot hagytunk a boltokban, 491 milliárd forinttal többet, mint egy évvel korábban. Ebből 120 milliárd volt az, ami a növekedést jelentette mennyiségben, volumenben, hiszen 2%-kal többet cipekedtek haza a háziasszonyok. És bármilyen szomorú, de a további 370 milliárd a drágulásra ment el.

A boltos drágulás ugyanis az első félévben 6,2% volt, több, mint a teljes körben (a boltokon kívül eső termékekkel, szolgáltatásokkal együtt) számolt infláció. Ráadásul a második negyedévben a boltos drágulás 7-8% volt, számításunk szerint.

370 milliárdot a drágulásra költöttünk a boltban. A boltos drágulás 6,2% volt az első félévben, több, mint a teljes infláció. De így is túlléptük a járvány előtti szintet a boltos vásárlásokban. Volumenben, mennyiségben.

Nos, mennyiségben, volumenben már 2020 júniusában is nőtt a mutató a járvány előtti 2019 júniusához képest, igaz, csak szerény 1,2%-kal, de ez is több valamivel. 2021 hatodik hónapjában viszont már 6,2% volt a megugrás, tehát a kettő együtt mégis csak bővülés. Az első félévet nézve pedig most 2021-ben 2% emelkedést jelez a statisztika mennyiségben (árváltozásokat kiszűrve), de egy évvel korábban is 1,3%-os növekedést mutatott (a pontosság kedvéért 2020 első negyedévében spájzoltunk, második negyedévében viszont csúsztunk lefelé, de a kettő eredője ennyi volt).

A boltos statisztika az inflációs mutatótól eltérő termékkosárral számol, ami érthető. De hát ennek eredménye egy nagyobb léptékű drágulás, főleg a dohánytermékek és az üzemanyagok, vagy éppen például az étolaj kétszámjegyű áremelkedése miatt. Az egyes termékcsoportokban eltérő a kép, hiszen a napi cikkekből többet, egyes iparcikkekből kevesebbet vásároltunk, de pénztárcánk csak egy volt.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

drágulás

piac

ksh

vásárlás

milliárdok

boltos statisztika

statisztika

árak

áremelkedés