Megszereztük a tervet: így alakítaná át a határmenti magyar településeket Brüsszel

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Megszereztük a tervet: így alakítaná át a határmenti magyar településeket Brüsszel

A járvány okozta kudarcok után európai szinten élesztenék újjá és javítanák a határokon átnyúló együttműködéseket. Ahogy arra a szakemberek rámutattak, az európai határrégiók az európai integráció egyfajta példaképeiként szolgálnak, akik a legjobb helyzetben vannak az új ötletek és az innovatív megoldások tesztelésére. Nem véletlen, hogy a határokon átnyúló együttműködés újbóli előtérbe helyezése lett az Európai Unió (EU) politikai menetrendjében a Régiók Európai Bizottsága (CoR) egyik legfontosabb prioritása. A részletekről a HelloVidék közvetlenül a brüsszeli szervezetet kérdezte.

A határokon átnyúló együttműködés jövőjéről tartottak konferenciát, amelyet a 2020-ban életre hívott Európai Határon Átnyúló Polgári Szövetség (European Cross-Border Citizens' Alliance) alapító partnerei szerveztek. A résztvevők többek között a COVID-19 válság hatásairól tárgyaltak, azonosították a határokon átnyúló régiókat érintő jelenlegi és jövőbeli kihívásokat, illetve vitát tartottak a határokon átnyúló együttműködések jövőképéről, ami a szakemberek szerint egyben Európa jövőjét is nagyban meghatározhatja. Az eseményt csak néhány nappal azután tartották, hogy a Régiók Európai Bizottsága plenáris ülésén állásfoglalást fogadott el a határokon átnyúló együttműködéssekkel kapcsolatban.

Kiemelten fontosnak tartom, hogy az Régiók Európai Bizottsága feladatul tűzte ki a határmenti régiók és az ott élő állampolgárok képviseletét az Európa jövőjéről szóló konferencián. A határokon átnyúló együttműködést oda kell pozícionálnunk, ahová tartozik: az európai integrációs projekt abszolút középpontjába. Ez a fajta közös munka az Európai Unió egyik legnagyobb sikere, és a jövőben még nagyobb szerepet kell játszania az életünkben. A határoknál élők ugyanis közvetlen közelről tapasztalhatják meg az európai integráció valódi előnyeit

– jelentette ki Pavel Branda, a Régiók Európai Bizottságának határokon átnyúló együttműködéssel foglalkozó, interregionális csoportjának elnöke.

Ahogy arra a Régiók Európai Bizottságának hozzánk eljuttatott anyaga rámutatott, a COVID-19 világjárvány az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb kudarcát jelentette a határokon átnyúló együttműködések tekintetében. Kiemelték azonban azt is, hogy már a járvány kitörése előtt is számos határmenti régiónak kellett egyedi, regionális akadályokkal szembenéznie. A Régiók Európai Bizottságának ezzel kapcsolatos, legutóbbi konzultációján a határokon átnyúló szállítást és összeköttetést, valamint a polgárok és a vállalkozások bürokratikus akadályait említették a legnagyobb akadályokként, amelyekkel a határmenti területek szembesülnek.

Európának számos átmenetet kell végrehajtania, hogy szembe tudjon nézni az olyan kihívásokkal, mint az éghajlatváltozás. A határmenti régiók kulcsfontosságú pozíciót foglalhatnak el ebben az elkövetkező években: olyan kötelezettségvállalásokat hajtanak végre határokon átnyúló szinten, mint például az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal), amely az Európai Unió fenntartható növekedési stratégiája és amelyek végső célkitűzése az éghajlat-semlegesség elérése a következő harminc évben, 2050-ig. A határmenti területeknek ismét „dinamikus laboratóriumként” kell működnie az európai integráció érdekében

– mutatott rá Peter van't Hoog, az Európai Határrégiók Szövetségének alelnöke.

Az Európai Határon Átnyúló Polgári Szövetséget tavaly hozták létre: egy olyan kezdeményezésről van szó, amelynek célja az Európai Unió határmenti régióiban élő európai polgárai életének javítása.

mintegy 50 millió embert felölelve, miközben több mint 2 millió határon átnyúló ingázót is fogadnak.

Amikor Európát az új koronavírus-járvány sújtotta, akkor az általában nyitott határok egyik napról a másikra történő lezárása súlyos következményekkel járt a határon átnyúló közösségekre nézve. A válság által feltárt kölcsönös függőségek új intézkedéseket igényelnek: funkcionális megközelítést, ami figyelembe veszi a határokon átnyúló lakóterületen tartózkodó személyeket, illetve többszintű kormányzást, amely magában foglalja a határokon átnyúló régiókat. Ezek a határokon átnyúló régiók lesznek a jövőben az európai integráció és szolidaritás próbatételei

– magyarázta Jean Peyrony, az 1997-ben létrejött Opérationelle Transfrontalière Mission igazgatója, ami szó szerinti fordításban határokon átnyúló operatív küldetést jelent, és amely a határokon átnyúló együttműködésről szóló eszmecsere és elmélkedés fő platformja.

A határmenti régiókban élők továbbra is nehézségekkel szembesülnek mindennapi életükben, legyen szó akár álláskeresésről, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésről, a mindennapos ingázásról vagy épp az adminisztratív problémák leküzdéséről.

Ezek a tényezők még nyilvánvalóbbá váltak a COVID-19 válság idején, amikor a szabad mozgás évtizedei után a határokat egyik napról a másikra lezárták, ami a határ menti régiók polgárait és vállalkozásait nagy nehézségekbe sodorta, miközben jelentős, negatív gazdasági és társadalmi hatásokat eredményezett. A szakemberek szerint ezért döntő fontosságú, hogy a határokat leküzdve mozgósítsák azokat a lehetőségeket, amelyeket a nyitott határok kínálnak az emberek és a vállalkozások számára.

A járvány példátlan kihívást jelentett a nyílt határok európai projektjében. Sőt, 2020-ban sokan először élték meg a zárt határok világát, míg mások felidézték a vasfüggöny és a berlini fal által meghatározott gyermekkorukat. Most össze kell fognunk az erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy elkerüljük a megosztott Európa jelenségét

- hangsúlyozta Ocskay Gyula, a határokon átnyúló kezdeményezésekért felelős Közép-európai Szolgálat főtitkára.

A határokon átnyúló együttműködés célja a tagállamok által a határmenti régiókban közösen meghatározott közös kihívások kezelése és az eddig kiaknázatlan növekedési potenciál hasznosítása. Az Európai Számvevőszék a közelmúltban külön jelentést tett közzé a határokon átnyúló együttműködésekről, amelynek eredményei azt mutatják, hogy az ebben rejlő lehetőségek még nincsenek teljesen kiaknázva.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

határ

gazdaság

turizmus