Nagy lehet a baj hamarosan: eltűnhet a zöldborsó és a kukorica a polcokról

Agrárszektor   
  Megosztom
Nagy lehet a baj hamarosan: eltűnhet a zöldborsó és a kukorica a polcokról

Komoly gondban van a magyar zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat, ugyanis az utóbbi években tapasztalható szélsőséges időjárási viszonyok miatt az ágazat szereplői közül egyre többen gondolkodnak azon, hogy felhagynak a zöldborsó termesztésével. Ez viszont nemcsak a hazai zöldborsótermesztést lehetetlenítené el, de komoly csapást mérne a csemegekukorica-termesztésre, illetve az ezekre épülő feldolgozóiparra is. A helyzet súlyosságáról és a lehetséges megoldásról az Agrárszektor a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot (FruitVeB) kérdezte.

Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy a nagyobb gond a zöldborsóval van. Az idei volt zsinórban a negyedik év, amikor nagyon rossz időjárás jött a zöldborsóra, mert az utóbbi években vagy az egyre gyakoribb áprilisi és májusi fagyok okoztak problémát, vagy a tavaszi aszály, írja az Agrárszektor.

A szakember szerint 2020-ban és 2021-ben is 15-20 fagyos éjszaka volt tavasszal. Noha ezek az időjárási jelenségek nem közvetlenül okoznak kárt a földeken, meglassítják, vontatottá teszik a növények fejlődését. Apáti Ferenc elmondta, hogy mindig a júniusi időjárás az, ami a legnagyobb befolyással van a zöldborsóra, ugyanis ekkor van a betakarítás.

A FruitVeB elnöke kiemelte, hogy optimális időben az ágazatnak 2-3 napja van egy adott tábla betakarítására, amit követően rögtön, 3-6 órán belül fel kell dolgozni a zöldborsót, ha el akarják kerülni a minőségromlást. Idén azonban lerövidült a betakarításra nyitva álló időablak, és nem is volt elég kapacitás rá. Apáti Ferenc szerint nagyon sok termelő ezért tervezi azt, hogy felhagy a termeléssel, mert nem éri meg nekik ezzel foglalkozni.

Ha ez is elvész, hívta fel rá a figyelmet Apáti Ferenc, akkor a hűtő- és konzervipar az alapanyagainak 35-45%-át elveszíti, ami pedig tönkretenné a teljes ágazatot. A FruitVeB elnöke azt reméli, hogy még nem túl késő, és markáns intézkedésekkel, jól célzott támogatásokkal vissza lehet hozni a termelési kedvet, és kompenzálni lehet a termelők kieséseit.

Ha nem fogjuk meg idén az ágazatot valamilyen jövedelemkompenzációval, akkor már jövőre bekövetkezhet egy olyan mértékű termőterület-vesztés, ami komoly veszteségeket okozhat az iparnak. Ha két év múlva se lépünk, akkor jönni fognak a csődök

– emelte ki Apáti Ferenc.

Arra a kérdésre, hogy mekkora a hiány, és hogy ezt hogy lehetne pótolni, a szakember kifejtette, hogy a zöldborsónál már most 10-20%-os alapanyaghiánnyal számolnak, a csemegekukoricánál pedig egy 18-23%-os hiány várható. A legnagyobb problémát azonban az jelenti, hogy ezeket nem lehet importálni külföldről. A zöldborsót a betakarítás után nagyon hamar fel kell dolgozni, és bár a csemegekukoricánál nincs olyan időprés, mint a borsónál, azért ott se lehet túl sokat várni vele. Ezek a zöldségek nagyon érzékenyek, nem bírják ki a nagy szállítási távolságokat. Így, ha a magyar termelők nem tudják előállítani a szükséges mennyiséget belőle, akkor a feldolgozóipar egyszerűen alapanyag nélkül fog maradni.

A szakember beszélt arról is, hogy a klimatikus viszonyok és a fogyasztási szokások miatt ezek az első és a második legnagyobb területen termelt zöldségek, amelyek egyben a magyar konzerv- és hűtőipar legfontosabb alapanyagai is. Ebből kifolyólag mindkettőnek rendkívül nagy befolyása van a magyar feldolgozóiparra. Ahogy Sebesta Péter fogalmazott, kulcstermékek, hiszen a magyar feldolgozóipar volumenkiadásának 75%-át ez a két zöldség adja (1/3-át a zöldborsó, 2/3-át a csemegekukorica), minden más csak a maradék 25%-on osztozik. A szakember elmondta, hogy a zöldborsónál az okozza a feldolgozási időprést, hogy az a betakarítás után is érik, és nagyon hamar megkeményedik, ezért bármiféle késlekedés vagy fennakadás a feldolgozásban a minőség rovására megy.

A szakember szerint ez egy olyan helyzetet teremtett, amire mindenképp oda kell figyelni, mert a zöldborsó termesztése szorosan összefügg a csemegekukoricáéval, és ha a termőterületek csökkenése nem áll meg sürgősen, akkor a feldolgozóipar is komoly bajba fog kerülni.

Ma Magyarországon a zöldborsó és a csemegekukorica legjelentősebb feldolgozói a konzerviparban a Bonduelle és a Globus csoport, illetve mindenképp meg kell még említeni a Kecskeméti Konzerv Kft.-t is. A hűtőipar tekintetében az AgroSprint Zrt. és a Fevita Hungary Zrt. a legfontosabb szereplők.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

zöldborsó

kukorica

csemegekukorica

időjárás

ágazat

klímaváltozás