Ennek sok háziasszony nem fog örülni: drága mulatság lesz idén a bejglikészítés

HelloVidék   
  Megosztom
Ennek sok háziasszony nem fog örülni: drága mulatság lesz idén a bejglikészítés

Az már biztos, hogy idén is borsos áron kerülhet dió a vásárlók kosarába. A karácsonyi sütemények kedvelt alapanyagáért kilónként akár több mint négyezer forintot is kérhetnek a boltokban, piacokon. Az áremelkedés hátterében pedig két dolog áll: az egyik a dióburok-fúrólégy kártétele, a másik a termeléshez kapcsolódó költségek emelkedése. Persze a dión kívül más is kerül a különböző süteményekbe, mint például a magyarok másik nagy kedvence, a mák. Éppen ezért cikkünkben annak jártunk most utána, hogy alakulnak ezen termékek árai az ünnepek előtt.

Az Eurostat adatai szerint az EU nettó importőr dióból. A dióbél importja 7 százalékkal 86,5 ezer tonnára nőtt, míg a kivitele 6 százalékkal 5,2 ezer tonnára mérséklődött 2020 első tizenegy hónapjában az előző év azonos periódusához képest. A héjas dió importja 2 százalékkal 46,2 ezer tonnára, a kivitele pedig 32 százalékkal 4,3 ezer tonnára csökkent.

Az ország diótermő területének több mint harmada Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van, ahol 2020-ban 3792 hektáron termesztettek diót. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megye, 871 és 646 hektárral. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon a diótermés az 1990-es évek közepén 3 ezer tonna körül mozgott, majd az elmúlt évek telepítéseinek köszönhetően 2019-ben 6,8 ezer tonnát ért el. Szakértők a tavaszi fagyok, a dióburok-fúrólégy károsítása miatt 2020-ban az átlagos évek termésének felét valószínűsítették, emellett a betakarítást az extrém csapadékos időjárás nehezítette.

A KSH adatai szerint Magyarország dió-külkereskedelmi egyenlege – ellenétben az EU-éval – pozitív. A héjas dió kivitele volumenében 78 százalékkal 297 tonnára (értéke 79 százalékkal 264,8 millió forintra) esett 2020. január és november között az előző év azonos időszakához képest. A kiszállítás elsősorban Olaszországba és Németországba irányult.

  • A héjas dió importja évente nem számottevő mennyiség, 19 tonnáról 21 tonnára nőtt a vizsgált időszakban, elsősorban Szlovákiából (19,9 tonna) szállították Magyarországra.
  • A dióbél kivitele 24 százalékkal 444,8 tonnára nőtt (értéke 53 százalékkal 841 millió forintra emelkedett) a megfigyelt időszakban.
  • A dióbél exportpiaca diverzifikáltabb, mint a héjas dióé, a fő piac az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország és Németország.
  • Az import zömét a dióbél adja, amelynek behozatala 66 százalékkal (933,8 tonna) nőtt 2020 első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

Mire számíthatunk az árak tekintetében?

Mivel a dió kedvelt sütemény alapanyagnak számít a magyar családok körében, így annak is utána néztünk, hogy alakultak az árak az elmúlt időszakban. Az Agrárközgazdasági Intézet PÁIR adatai szerint, a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi dióbél kínálata egész évben folyamatos. A hazai dió termelői ára 6 százalékkal volt magasabb (2981 forint/kilogramm) 2020-ban, mint egy évvel korábban. A 2020-ban betakarított dióbelet 2021 első 5 hetében 10 százalékkal magasabb áron (3140 forint/kilogramm) kínálták, mint az előző év azonos időszakában.

Nem álltunk meg itt, hiszen megnéztük a vidéki piacok kínálatát is, melyhez az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének adatait böngésztük át. Ennek alapján azt látjuk,

  • a vidéki fogyasztói piacokon bizony borsos áron mérik a tisztított dióbelet. Kilóját 4500 forintért kínálják.
  • A vidéki nagybani piacok már jóval olcsóbb megoldásnak bizonyulnak: itt már 3500-
    4000 Ft/kg áron mérik a dióbelet.
  • Az összehasonlítás kedvéért megnéztük a fővárosi árakat is: A budapesti fogyasztói piacokon 3980-4500 Ft/kg áron adják a dióbelet.

Az áruházláncokba is most kezd el beszivárogni a dió

Hogy pontosabb képet kapjunk, az áruházak online kínálatát is megnéztük, mire számíthat, aki mostanában készítene süteményt a dióból.

  • Ennek alapján azt láthatjuk, hogy a Tesco online polcain a lédig, tisztított dióbél 4489Ft/kg áron kapható. Emelett vannak csomagolt kiszerelések is, 999 Ft/csomag áron. Darált dióbelet pedig 1189 Ft/csomag áron vehetünk.
  • A Spar online pocain találunk csomagolt diót 1299 Ft/csomag áron, de van bio, darált dió is 999 Ft/csomag áron is. A cukrozott, darált dió 799 Ft/csomag áron vásárolható meg.
  • Az Auchan online kínálatában találunk őrölt diót 629-2590 Ft/csomag áron, cukrozott darált diót 799-899 Ft/csomag áron.

Mi kerülhet még a süteménybe?

Ha összesítést végzünk a magyarok kedvenc ételeiről, stabil és igen előkelő pozíciója van a listán a máknak és a belőle készült főételeknek, desszerteknek. Egész évben helye van az asztalon, akár palacsintába tekerve, akár hosszúmetélttel tálalva, karácsonykor viszont még különlegesebb szerepet kap: hagyományos ünnepi süteményünk, a bejgli egyik legnépszerűbb tölteléke. Azonban, hogy a mák iránti vonzalmunkat ne árnyékolják be kellemetlen ízélmények, érdemes körültekintően megválasztanunk, honnan szerezzük be.

A máknak számos egészségre kedvező hatása ismert. A mákolaj magas foszfortartalma elősegíti a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését. Sok kalcium, E-, C-, és B-vitamin található meg benne. Emellett rengeteg cinket is tartalmaz, aminek nagy szerepe van az immunrendszer támogatásában.

A mák termesztése általában komoly kihívás elé állítja a gazdákat, hiszen a legtöbb mezőgazdasági termékhez hasonlóan ezt is erőteljesen befolyásolják az időjárási körülmények. Az idei év ebből a szempontból szerencsés volt, a gazdák bőséges és jó minőségű terményt takaríthattak be.

Az egyedüli nehézséget az jelentette, hogy az utóbbi időben számos növényvédő szert vontak ki a forgalomból úgy, hogy nincs alternatívája. Ez arra sarkallja a termelőket, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek a megelőzésre, illetve folyamatosan térjenek át a környezetbarát megoldások alkalmazására

mondta korábban a HelloVidéknek Tóth Arnold, a Zöldi Kertészet ügyvezetője, termelési vezetője.

Árát tekintve az láthatjuk, hogy

  • a vidéki fogyasztói piacokon a mákot 2000 Ft/kg áron adják,
  • a vidéki nagybani piacokon pedig 1100 Ft/kg.

Természetesen ezt is megnéztük összehasonlításban, ennek fejében

  • a budapesti fogyasztói piacokon kicsit drágábban, 1980-2500 Ft/kg áron vehetünk mákot,
  • a fővárosi nagybani piacokon pedig 1050 forintért juthatunk kilójához.

Az áruházak polcain is megtaláljuk a mákot:

  • a Tesco online kínálatában étkezési mákor vehetünk 349-629 Ft/csomag áron, darált mákot 419-629 Ft/csomag, illetve cukrozottat 399 Ft/csomag áron.
  • A Spar kínálatában étkezési mákor találunk 549-799 Ft/csomagért, darált mákot pedig 449-729 Ft/csomag áron.
  • Az Auchan webshopjában étkezési mákot 359 Ft/csomga áron találunk, darált mákot pedig 499-659 Ft/csomagért. A cukrozott darált mák ára 949 Ft/csomag.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sütemény

dió

mák

árak

dió termés

mákos bejgli

diós bejgli

bejgli

sütemény

karácsonyi sütemény