Fogy, mint a cukor: hihetetlen, mennyit költünk havonta ezekre a gyógyszerekre

Világgazdaság   
  Megosztom
Fogy, mint a cukor: hihetetlen, mennyit költünk havonta ezekre a gyógyszerekre

A 2021-es év legerősebb havi gyógyszerforgalmát hozta a november, a költés 51 milliárd forintot tett ki a támogatott vényköteles gyógyszerpiacon. Csak Budapesten 11 milliárd forintért váltottak ki patikaszereket, a költések ötöde a fővárosi patikákban valósult meg – derül ki a Hiflylabs Zrt. legfrissebb elemzéséből.

A receptes gyógyszerköltés októberhez képest csaknem 7 százalékkal nőtt, az előző év azonos időszakához képest pedig az eladások értéke 4,7 százalékkal bővült

- mondta Farsang Bence, a Hiflylabs adatelemzője a vg.hu-nak. A tavaly októberi gyengébb adat után novemberben ismét magas költést tapasztaltak a patikák, a novemberi adat nem csupán az elmúlt év, hanem az elmúlt 19 hónap legerősebb teljesítményét jelenti a támogatott, vényköteles szegmensben – tette hozzá.

Az előző hónaphoz képest 4,8, az előző évhez képest pedig 2,1 százalékkal bővült az eladott dobozforgalom. Az elemző kiemelte: a fogyasztói árak emelkedése a gyógyszerpiacon is jelen van: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egy év alatt 2,7 százalékkal emelkedtek a gyógyszerárak is.

Farsang Bence szerint a támogatott, vényköteles gyógyszerek esetében az árakat nem tisztán a kereslet és kínálat törvényei határozzák meg, mivel jelentős az állami szabályozás a szegmensben. Időközönként a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) megváltoztathatja a támogatott készítmények listáját, egyes termékek bekerülhetnek a támogatott, vényköteles gyógyszerkörbe, mások pedig kikerülhetnek onnan, ami miatt a betegek érzékelhetik az árak változását. Tavaly novemberben a támogatott gyógyszerek átlagos dobozára 2915 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 2785 forinthoz képest.

A legdrágább készítmény az epebetegség kezelésére használt echenodeoxycholic sav hatóanyagú kemény kapszula volt novemberben, amelynek az egy dobozra jutó forgalma 7 millió forint körül alakult. Szerencsére a társadalombiztosítási rendszer a gyógyszer jelentős részét támogatja, így a betegeknek ezer forint körüli összeget kell érte fizetniük. Általánosságban elmondható, hogy a vényköteles, támogatott készítmények árának több mint 70 százalékát támogatja a NEAK.

Az látszik, hogy ország alacsonyabb jövedelemmel rendelkező megyéiben az olcsóbb kiszereléseket választják a betegek, ugyanakkor a fővárosi, a Hajdú-Bihar és Csongrád-Csanád megyei költés jelentősen kiemelkedik a többi közül. Az okok mögött egyrészt az áll, hogy ezekben a megyékben találhatóak a nagy kórházak, amelyek beteg daganatos betegeket is kezelnek – mondta az elemző.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gyógyszer

gyógyszerforgalom

vényköteles

gyógyszerpiac