Erre jó, ha felkészülünk: februártól jelentősen drágulhatnak a hitelek

HelloVidék   
  Megosztom
Erre jó, ha felkészülünk: februártól jelentősen drágulhatnak a hitelek

Nagy várakozás előzte meg az MNB januári kamatdöntő ülését, s bár a jegybank a vártnál drasztikusabb emelésre szánta el magát, a pénzpiaci kamatok azóta újra drágulnak. Miután a top banki ajánlatok jó része már negatív kamatfelárral fut, februárban komoly kamatemelkedés következhet be a money.hu Heti Kamattükre szerint.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) múlt kedden 50 bázisponttal, 2,9 százalékra emelte az alapkamatot, majd csütörtökön a korábbinál 30 bázisponttal magasabb, 4,3 százalékos kamat mellett hirdette meg az egyhetes betéti tenderét. A várakozásokat meghaladó mértékű kamatemelés okai között szerepelhetett, hogy a kamatdöntés előtti napokban 8-9 éves maximumra jutottak a hosszú pénzpiaci kamatok: az 5 éves BIRS 2013 augusztusa, a 10 éves 2014. áprilisa óta nem járt olyan magas szinteken, mint idén január 20. környékén derül ki a money.hu tanulmányából.

I. Lakáshitelek

Átmenetileg jól véd a kamatstop

A kamatemelés jót tett a forint árfolyamának, ám csak átmenetileg hozott konszolidációt a pénzpiacon. A változó kamatozású lakáshitelek szempontjából legfontosabb mutató, a 3 havi BUBOR 2013. májusa után jutott a múlt pénteki 4,48 százalékos csúcsra. Mindez azt jelenti, hogy a kamatstop nélkül egy, október végével a moratóriumból 6 százalékos kamattal kikerülő még 10 évig fizetendő 10 milliós, változó kamatozású hitel törlesztőrészlete 111 ezer forintról 11,5 százalékkal, 12800 forinttal 123800 forintra növekedne. Ugyanakkor fontos látni, hogy a védelem 6 hónapig áll fenn, ha a kamatemelkedés folytatódik a törlesztés újrakezdése a nyáron nagyon fájdalmas lesz. Ezért a money.hu szakértői a hitelcserét ajánlják a kamatstopban részt vevő ügyfeleknek.

Már 20 bázispont felett a 20 éves referenciakamat előnye

A hosszabb pénzpiaci referenciakamatok is felfelé fordultak a hét végére, az 5 éves BIRS immár stabilan 5 százalék feletti értéket mutat. A money.hu szakértői szerint az új hitelek felvételét tervezőknek, vagy épp a korábbi, változó kamatozású hitelüket fix kamatozásúra cserélni akaróknak, a minél hosszabb futamidőre történő hitelfixálás ajánlott. Soha eddig még nem volt ugyanis példa arra, hogy a 20 éves BIRS értéke ilyen mértékben – 22 bázisponttal – az 5 évre fixált hitelek referenciakamata alatti értéket mutasson.

Negatív a kamatfelár – az emelések hónapja jön

A lakáshitel piacon a bankok az elmúlt héten rápihentek a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülésére, nagyon úgy fest, hogy az elmúlt napokban a Monetáris Tanács kommunikációjának értékelése zajlik. Ám a money.hu szakértői szerint ez csak vihar előtti csend, miután a jelenlegi ajánlatok között az 5 évre fixált hitelek esetében 6, a 10 éves kamatciklusra kínált kölcsönök esetében 1 bank ügyfeleknek kínált legjobb kamata az aktuális pénzpiaci referenciakamat szintje alatt van. A 10 éves fixálás mellett további 7, a 20 évre végig fix konstrukciót kínáló bankok közül pedig 6 esetében a referenciakamathoz képest 1 százalékpontnál kisebb a top-ajánlatok kamatfelára. Ez sokáig nem fenntartható így. A február ezért vélhetően kamatemelésektől lesz hangos.

Heti változások

Az már az MNB döntése előtt 60-80 bázisponttal megemelte jelzáloghitel kamatait a K&H Bank és már az is tudott volt, hogy az UniCredit Bank múlt csütörtöktől 50-94 bázispontos emelést hajt végre. A legjobban a 10 évnél kisebb időre fixált törlesztőrészlettel bíró hitelek kamatai emelkedtek, a 20 évre fixált hitelek kamata mindkét pénzintézetnél csak 0,5 százalékponttal csúszott feljebb.

Új hír viszont, hogy az Unicredit kiemelt partnerein keresztül közvetített hitelek esetében június 30-ig továbbra is 30 bázispontos kamatkedvezményt ad a minimum 10 millió forintos Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) esetben, sőt a kamatkedvezmény 50 bázispont is lehet, ha az ügyfél legalább 20 milliós hitelt vesz fel és vállalja Generali hitelfedezeti biztosítás megkötését.

II. Személyi kölcsönök

Mosolyhervasztó emelések

A személyi hitelek piacát sem kerüli már el a kamatemelés, ám itt banki árazás nem kötődik annyira a jegybanki kamatváltozásokhoz. A bankok ritkábban lépnek. Ugyanakkor – figyelmeztetnek a money.hu szakértői -, ha egy-egy piaci szereplő emelésre szánja el magát, ott bizony komoly mértékű emelések, akár 100-500 (!) bázispontos kamatugrásra is sor kerülhet.

Emellett érdekes megfigyelni, hogy a szigorítások jelentős részben érintik az MNB szigorú minősítési követelményei és feltételei mellett elérhető Minősített Fogyasztóbarát Személyi Kölcsönöket (MFSZ).

Heti változások

Az MKB Bank Mosoly személyi kölcsönét február 1-től a korábbi 12,99 százalék helyett a legkisebb 1000-150 ezer forintos jövedelemkategóriában már 17,99 százalékos kamat mellett kínálja. Míg tavaly novemberben elég volt 350 ezer forintos jövedelmet igazolni a legjobb, 6,99 százalékos kamathoz, addig ez a kamatszint keddtől már csak a minimum 600 ezer forintot keresőknek elérhető. A 350-600 ezer forint közötti jövedelemmel rendelkezőknek már 7,49 százalék a legvonzóbb ajánlat.

Ennél is drasztikusabban alakul át az MKB-nál a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Kölcsön (MFSZ). Az új standard kamat 11,99 százalék lesz. Ez a kamatkedvezmény nélküli ajánlathoz képest csak 1 százalékpontos emelés, ám - ahogy azt korábban a Magyar Bankholding másik tagjánál, a Takarékbanknál már láthattuk – az MKB is eltörli a jövedelemarányos kamatkedvezményeket. Ennek köszönhetően február 1-től a korábbinál 3 százalékponttal drágábban kaphatnak MKB MFSZ-t a minimum 200 ezer forintos jövedelmet igazolók, s 500 bázisponttal, 6,99 százalékról drágul a már említett 11,99 százalékra a 350 ezer forintos jövedelmet igazolóknak az, ha az MNB feltételei szerinti kölcsönt akarnak felvenni az MKB-tól.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hitelek

hitelpiac

lakáshitelek

személyi kölcsönök

kamatok