Hihetetlen, mi történik agráriumban: hatalmas bajban vannak a magyar gazdák

Agrárszektor   
  Megosztom
Hihetetlen, mi történik agráriumban: hatalmas bajban vannak a magyar gazdák

Az országosan problémát okozó áremelkedés a növénytermesztési ágazatba is beférkőzött. Már nem csak az energia- és műtrágyák, hanem a madárinfluenza és a pandémia hatásai is nehezítik a gazdálkodók sorsát.

A korábbi állattenyésztésre nehezedő áremelkedés tovább terjedt a növénytermesztésre is.

Az árak emelkedése az állattenyésztési ágazatba gyűrűzött be először és sajnos az idei évre be fog gyűrűzni a növénytermesztésre is. Kicsit később érződik, hiszen a növénytermesztésben most fog az inputanyagok ára begyűrűzni, egyrészt a műtrágya ára, másrészt a növényvédő szer, vetőmag ára. Az állattenyésztés az, ahol egyébként az állattenyésztésnek minden ágazata bajban van

- mondta az Agrárszektornak Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke. Hozzátette, az idei év nehézségei, illetve a takarmányok növekedése mellett a baromfiágazatot évek óta sújtja a madárinfluenza. A pandémia miatt ráadásul a vendéglátóipar szállodákra, éttermekre és kávéházakra fókuszáló szegmense, az úgynevezett horeca szektor bedőlése plusz nehézséget okozott a prémium víziszárnyas termékeket előállító gazdáknak.

A támogatási rendszereinket úgy kellene alakítani, hogy a hasonló helyzetek ne alakuljanak ki. Sajnos a korábbi támogatásunkban látszódik, hogy a piac beárazza őket. Ez azt jelenti, hogy egy pályázat megjelenése esetén az adott gépek és egyéb eszközök ára megemelkedik. Így végül a termelőhöz csak a támogatás kis része jut. Mivel a kacsa és libatermékek 80%-a külföldre kerül, át kell gondolni a támogatási rendszert is, hogy működőképesebb legyen

- hangsúlyozta Gáspár Ferenc.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrarszektor