Eltűnhet ez az ősi haszonállat a magyar vidékről: nincs mese, erre kell készülni

MTI   
  Megosztom
Eltűnhet ez az ősi haszonállat a magyar vidékről: nincs mese, erre kell készülni

Aggasztóan lecsökkent a magyar juhállomány az elmúlt években. Míg 2017 december elsején még több mint 1,1 millió juhból állt a hazai állomány, addig ez 2021 júniusára már alig haladta meg a 953 ezret. A vizsgált időszakban több mint tizedével csökkent az anyajuhállomány is, amelynek aránya azonban folyamatosan nőtt a teljes állomány tekintetében. 2017-ben még 810 ezernél is több anyajuhot tartottak a magyar gazdák, ezek száma azonban 2021 nyarára 725 ezerre esett vissza.

Komoly aggodalomra ad okot a magyar juhállomány csökkenése, amely most már évek óta tart. 2017 decemberében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felmérése alapján, még több mint 1,1 millió példányból állt a hazai állomány, ami azonban 2021 végére az előzetes adatok szerint 887 ezerre apadt le. Ez 5 év leforgása alatt közel 23%-os csökkenést jelent - írta az Agrárszektor.

2017-től 2019-ig átlagosan évi 40 ezerrel csökkent a magyar juhállomány, 2020-tól azonban felgyorsulni látszik ez a tendencia. Ahogy a KSH a 2019-es jelentésében írta, december 1-jén az állomány 1,06 millió példányból állt, ami azonban 48 ezerrel elmaradt az egy évvel korábban mért számtól. 2020 decemberében ugyanis több mint 110 ezer egyeddel, 944 ezer példányra csökkent az állomány az egy évvel korábban mért értékhez képest. Ezzel a 11%-os csökkenéssel a KSH megállapítása szerint évtizedes mélypontra zuhant a hazai juhállomány. Sajnos itt nem állt meg az állomány fogyása, mivel a 2021-es év végére további közel 60 ezerrel kevesebbet, megközelítőleg 877 ezer juhot regisztrált Magyarországon a KSH.

Ami az európai juhtenyésztést illeti, ott se túl fényes a helyzet. Az Európai Bizottság középtávú előrejelzése szerint kemény évek várnak a juhtenyésztőkre, amelyekre mindenkinek fel kell készülnie.

A cikk folytatása az Agrárszektoron, ITT olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

agrárszektor

juh

juhállomány