Eltűnhet ez az ősi haszonállat a magyar vidékről: nincs mese, erre kell készülni

MTI   
  Megosztom
Eltűnhet ez az ősi haszonállat a magyar vidékről: nincs mese, erre kell készülni

Aggasztóan lecsökkent a magyar juhállomány az elmúlt években. Míg 2017 december elsején még több mint 1,1 millió juhból állt a hazai állomány, addig ez 2021 júniusára már alig haladta meg a 953 ezret. A vizsgált időszakban több mint tizedével csökkent az anyajuhállomány is, amelynek aránya azonban folyamatosan nőtt a teljes állomány tekintetében. 2017-ben még 810 ezernél is több anyajuhot tartottak a magyar gazdák, ezek száma azonban 2021 nyarára 725 ezerre esett vissza.

Komoly aggodalomra ad okot a magyar juhállomány csökkenése, amely most már évek óta tart. 2017 decemberében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felmérése alapján, még több mint 1,1 millió példányból állt a hazai állomány, ami azonban 2021 végére az előzetes adatok szerint 887 ezerre apadt le. Ez 5 év leforgása alatt közel 23%-os csökkenést jelent - írta az Agrárszektor.

2017-től 2019-ig átlagosan évi 40 ezerrel csökkent a magyar juhállomány, 2020-tól azonban felgyorsulni látszik ez a tendencia. Ahogy a KSH a 2019-es jelentésében írta, december 1-jén az állomány 1,06 millió példányból állt, ami azonban 48 ezerrel elmaradt az egy évvel korábban mért számtól. 2020 decemberében ugyanis több mint 110 ezer egyeddel, 944 ezer példányra csökkent az állomány az egy évvel korábban mért értékhez képest. Ezzel a 11%-os csökkenéssel a KSH megállapítása szerint évtizedes mélypontra zuhant a hazai juhállomány. Sajnos itt nem állt meg az állomány fogyása, mivel a 2021-es év végére további közel 60 ezerrel kevesebbet, megközelítőleg 877 ezer juhot regisztrált Magyarországon a KSH.

Ami az európai juhtenyésztést illeti, ott se túl fényes a helyzet. Az Európai Bizottság középtávú előrejelzése szerint kemény évek várnak a juhtenyésztőkre, amelyekre mindenkinek fel kell készülnie.

A cikk folytatása az Agrárszektoron, ITT olvasható!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

agrárszektor

juh

juhállomány