Hatalmas pusztítást okoztak az idei viharok: 1,5 milliárd forint jut a károk enyhítésére

MTI   
  Megosztom
Hatalmas pusztítást okoztak az idei viharok: 1,5 milliárd forint jut a károk enyhítésére

Jelentős károkat okozott a 2022. január 30-ai vihar a mezőgazdaságban, elsősorban a hajtatott zöldségtermesztéssel foglalkozó gazdálkodóknál. Az érintettek 2022. március 7-11-e között nyújthatják be a károk miatti támogatási igényeiket, a támogatás mértéke az agrárkamara által igazolt kár összegének legfeljebb 80 százaléka lesz - közölte az Agrárminisztérium.

A közlemény szerint míg a vihar miatt elpusztult vagy károsodott növénykultúra után a kárenyhítési rendszer fizet kompenzációt, addig a nem biztosított termelőeszközökben bekövetkezett, jelentős károkat az Agrárminisztérium most részben kompenzálja. Az érintett termelői károkat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérte, újabb kárbejelentéseket a továbbiakban már nem fogad.

Fontos, hogy támogatásra kizárólag azon mezőgazdasági termelők jogosultak, akiknek a termelőeszközükben keletkezett viharkárt az agrárkamara már a vihar után közvetlenül felmérte és leigazolta, valamint a kármegállapítása során tett adatokat a Magyar Államkincstár részére 2022. március 3-áig továbbította. A támogatás mértéke legfeljebb az agrárkamara által igazolt kár összegének 80 százaléka

- hívja fel a figyelmet az AM.

A termelők a támogatási kérelmüket - az elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül - 2022. március 7-11. között - nyújthatják be a Magyar Államkincstárhoz. A támogatási kérelem benyújtásakor a termelőnek az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben kérelemre nyilvántartásba vett ügyfélnek kell minősülnie, ezért amennyiben szükséges, javasoljuk a nyilvántartásba vételi eljárás mielőbbi megkezdését.

A Magyar Közlöny 2022. február 28-i számában megjelent a mezőgazdasági termelőeszközökben bekövetkezett viharkárok részbeni kompenzálásáról szóló 8/2022. (II.28.) AM rendelet, amely alapján a termelők a termelőeszközeikben a 2022. január 30-ai vihar miatt keletkezett káruk részbeni kompenzálására vissza nem térítendő támogatás igénybevételére jogosultak

- áll a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

viharkár

viharkárok

támogatás

zöldségtermesztés

gyümölcstermesztés

mezőgazdaság

agrárminisztérium

agrárkamara