Ilyen csúcsborokat iszik a magyar elit: valóban ez az úri huncutság?

HelloVidék   
  Megosztom
Ilyen csúcsborokat iszik a magyar elit: valóban ez az úri huncutság?

A borozás fontos kelléke az élet ünnepi, hétköznapi és társas helyzeteinek, ezért is meglepő adat, hogy 2010 óta szinte folyamatosan csökken az egy főre jutó borfogyasztás Magyarországon. Olyannyira, hogy mostanra mindössze közel 5 liter bort, illetve mustot iszik meg egy fő egy évben. A borászok, borászatok helyzetét így tovább nehezítette a koronavírus-járvány, hiszen kevesebb bort értékesítettek a HoReCa szektorban. De a kiszámíthatatlan időjárás sem segítette munkájukat. Milyen támogatásokat kapott az ágazat? Mennyi bort iszik az átlag magyar? Melyek a kedvenc fajták hazánkban? Ennek jártunk most utána cikkünkben.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a bortermelést szolgáló növénykultúra itthoni sajátosságait húsz év távlatában vizsgálva egyrészt a területcsökkenés, másrészt az ennek a hátterében is meghúzódó törekvés: a gazdaságosabban művelhető, minőségi árutermelésre történő átállás tendenciái figyelhetők meg. Ez borvidékenként eltérő jellegű és mértékű változásokat takar.

Ráadásul szőlőterületeink a legdrágább művelési ágba tartoznak. 2020-ban a legtöbbet – átlagosan 2,4 millió forintot – a szőlő művelési ágba tartozó termőföldekért kellett fizetni, miközben a mező- és erdőgazdasági területek ára átlagosan 1,4 millió forint volt hektáronként. A szőlőként nyilvántartott területek mintegy 1,5–2%-a cserél gazdát évente, ami ezerhektáros nagyságrendet jelent.

Minden ötödik település borvidékbe tartozik

Az árutermelő szőlőültetvények összes területe 2020-ban 62 ezer hektár volt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) nyilvántartása alapján, ezek 6 magyar borrégióba, ezen belül 22 borvidékbe sorolt 97 hegyközségben találhatók, illetve földrajzilag e területeken kívül is elhelyezkednek ültetvények. A borvidékek 2020-ban 624 önálló települést, valamint további 6 településrészt foglaltak magukba. Emellett még 172 településről, mintegy 200 hektárról jelentettek árutermelést.  

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Szőlőterületeink eloszlása meglehetősen egyenetlen. A Kunsági borvidékünk a legnagyobb, amely 20 ezer hektáros területével az ország bortermelő területének közel harmadát teszi ki. A terület 70%-án fehér-, a többi részen vörösbort adó fajták találhatók. Az arány azonban borvidékenként jelentősen eltér. A vörösbort adó fajták dominálnak a Szekszárdi, a Villányi, a Soproni és az Egri borvidéken, míg például a Móri, a Nagy-Somlói, a Tokaji borvidéken szinte nincs is vörösbort adó ültetvény.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Hazánkban legnagyobb területen kékfrankos (összterület 12%-a), bianca (9%) és cserszegi fűszeres (7%) terem. A termesztett fajták száma azonban meglehetősen széles körű. A 20 leggyakoribb mellett 2020-ban további 100 fajta esetén jelentettek 1 hektár feletti területről árutermelést.

A 3 legnagyobb területen termelt fajta esetében dominál a Kunsági borvidék. A második legnagyobb területtel rendelkező bianca fajtát például közel 5700 hektáron, jórészt a kunságin termelik. A bianca, aletta rezisztens új fajtáknak szélsőséges körülmények között, kevesebb ráfordítással is kiegyensúlyozottabb a hozamuk. Sikerük a tömegbortermeléshez kapcsolódik. A belőlük készült borokat az elmúlt időszakban leginkább asztali borként és házasítások részeként értékesítették amellett, hogy a borászati technológiák fejlődése esetükben is a minőség irányába történő elmozdulást eredményezi. A negyedik legnagyobb területű fajta, a furmint esetében már a Tokaji borvidék a meghatározó.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Az ültetvények összes területe csökkent 2001 óta, viszont az ültetvények kora tekintetében a korcsoportos eloszlás kiegyenlítettebbé vált. Az ültetvények átlagos kora 20 év, azonban a Tokajin 33, a Hajós-Bajai borvidéken pedig csak 12 év. A 30 évesnél idősebb ültetvények aránya a Csongrádi, a Tokaji és a Bükki borvidéken meghaladja az 50%-ot. Ugyanakkor a Hajós-Bajai, valamint a Pannonhalmi borvidéken a területek több mint felén a szőlők kora még 10 év alatti.

Mennyi bort fogyaszanak a magyarok?

A KSH 2020-as adatai szerint 2010 óta szinte folyamatosan csökken az egy főre jutó borfogyasztás Magyarországon. Míg 2010-ben 5,7 liter volt az egy főre jutó évi bor-és mustfogyasztás Magyarországon, addig 2018-ra ez a szám 5,1 literre csökkent. Habár jól látszik, hogy az utóbbi nyolc évben volt két viszonylag kiugró év a borfogyasztásban, 2011-ben 6 liter, 2016-ban pedig 5,8 liter volt az egy főre jutó éves fogyasztás, mégis a tendencia inkább azt mutatja, hogy évek óta egyre kevesebb bort isznak a magyarok.

A fogyasztás csökkenésének hátterében valószínűleg az állhat, hogy 1993 óta néhány évet leszámítva, nem sokat változott a bortermelés hazánkban, sőt. Míg 1993-ban 364 millió liter volt az egyszer fejtett bor mennyisége, addig 2018-ra ez 355 millió literre csökkent. Volt ugyan két év, amikor jócskán 500 millió liter felett volt a bortermelés Magyarországon, 2009 óta azonban szinte folyamatosan csökken az éves mennyiség. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy 2010-ben 176 millió liter is volt az egyszer fejtett bor éves mennyisége, amit 2018-ra sikerült ismét 350 millió tonna felé emelni.

Mikor és milyen bort isznak a magyarok?

Az elmúlt évben készült egy átfogó kutatás, melyben 1050 fő megkérdezésére került sor. A kutatás célja a hazai borturizmus, illetve a borturisták szokásainak pontos megismerése, az ágazatban rejlő potenciál feltérképezése volt. A kutatás segítségével olyan szegmenseket kívántak feltérképezni, amelyek elsősorban a fogyasztási szokások, illetve a turizmusban való részvétel alapján különíthetők el egymástól. Ebből felmérésből kiderült többek közt, hogy

  • az országos minta 9,4%-a úgy nyilatkozott, hogy nem fogyasztanak alkoholt, vagy nem szeretik a bort, így a borfogyasztást illetően őket nem kérdezték.
  • A borturizmusra nyitott réteg 45%-a nyilatkozott úgy, hogy legalább hetente fogyaszt bort (ami az országos minta 41%-a), 70% pedig legalább havonta. A kifejezetten borturisták fogyasztási gyakorisága lényegesen magasabb: 70% hetente fogyaszt bort, 94% pedig legalább havonta.
  • Az országos minta a borfogyasztás helyének az otthoni fogyasztást jelölte meg leginkább (4,4 átlagpont a 10-ből), a második helyen a vendégség végzett (2,0 pont). A pincében, borászatban történő fogyasztás is viszonylag magasnak tekinthető (1,5), és a kutatási témához kapcsolódóan érdemes megemlíteni, hogy rendezvényeken is isznak bort (1,2). A külső helyszíneken (pincészetben, étteremben, rendezvényeken, borbárban) a borturisták gyakrabban fogyasztanak bort.
  • A borfajták kedveltsége viszonylag egyenletesen alakul: rozé, siller (50%), édes fehér (45%), édes vörös (44%), pezsgő, habzóbor (43%), száraz vörös (43%), száraz fehér (42%).
  • A borturisták körében azonban egyenetlen, és a száraz borokat preferálják nagyobb arányban: száraz fehér (60%), száraz vörös (59%), rozé, siller (52%), pezsgő, habzóbor (46%), édes fehér (38%), édes
    vörös (28%).
  • A válaszadók többnyire a legismertebb borvidékeket jelölték meg, ahonnan rendszeresen szoktak fogyasztani. A három kiemelkedő borvidék Eger, Villány, Tokaj, a további három pedig Badacsony, Szekszárd, Balatonfelvidék.
  • Az általános és a borturista minta sorrendje változó volt, és általánosságban a borturisták több borvidéket jelöltek meg. A fogyasztók saját bevallásuk szerint 80%-ban fogyasztanak hazai borokat. Az általános mintában – a bort fogyasztók – fele egyszerű borfogyasztónak tartotta magát, közel harmada érdeklődőnek.
  • A borturisták jobbnak vélték boros ismereteiket: csupán negyedük gondolta magát egyszerű borfogyasztónak, legtöbbjük érdeklődőnek (38%), vagy borbarátnak (27%). Az országos minta fogyasztói átlagosan 6078 forintot, a borturisták 9605 forintot költenek borra havonta.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

magyar bor

magyar borok

borfogyasztás

borfogyasztás magyarországon

felmérés

kutatás