Elkeserítő adatok: ebben is sereghajtó hazánk, mi lesz így a magyar nőkkel?

HelloVidék   
  Megosztom
Elkeserítő adatok: ebben is sereghajtó hazánk, mi lesz így a magyar nőkkel?

Egy év alatt több mint 250 000-rel növekedett a női kutatók száma az Európai Unióban, ez a szám azonban még mindig kevésnek minősül. Az Eurostat 2022-es felmérése szerint a korábbi évekhez hasonlóan a tagállamokban átlagosan 41 százalék a nők aránya a tudományos életben, de Magyarország alig 30%-os mutatóival sereghajtó a kontinens országai között. Ahhoz, hogy ez a szám növekedni tudjon, olyan programokra, ösztöndíjakra van szükség, amelyek támogatják a női kutatókat, hogy ne kényszerüljenek a pálya elhagyására sem társadalmi, sem egyéb nyomásra.

Bár arányaiban sok nő jelentkezik a hazai egyetemekre és végez jó eredménnyel, kevesen maradnak a pályán vagy érnek el magasabb tudományos fokozatot. Az idén 20 éves „L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért ösztöndíjat éppen azért hívták életre 2002-ben, hogy támogassák a hazai kutató hölgyeket.

A „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj” egyedülálló a hazai közéletben: csak nőknek szól, magyar kutatónőket támogat és az ország bármely pontjáról lehet pályázni rá. A díj kapcsán alakultak már kutatócsoportok, néhány díjazottnak lettek díjazott tanítványai és egy valódi női kutatói közösség alakult ki az országban. A program védnöke a kezdetektől a Magyar Tudományos Akadémia. Idén az igényeknek megfelelően bővült azoknak a köre, akik jelentkezhetnek a programra. Ennek értelmében 2022-ben három kategóriában pályázhatnak a tudós nők:

  1. természettudományok, élettudományok
  2. anyagtudományok
  3. formális tudományok

A L’ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága által meghirdetett pályázatra 2022. május 22-ig lehet jelentkezni. Bővebb információ és jelentkezés az alábbi oldalon lehetséges: www.forwomeninscience.com

A díj nemzetközi szinten is kiemelkedő elismerés, a kutatónők szakmai életében mérföldkőnek számító esemény. Tavaly az egyik leghíresebb hazai kutatónő Professzor Karikó Katalin lett az észak-amerikai térség díjazottja. Az elismerést az úttörő mRNA-technológia kidolgozásáért kapta, amely elengedhetetlennek bizonyult a COVID-19 elleni vakcinák gyártásában. A munkája megnyitotta az utat az olyan komplex betegségek, mint a rák, a szívelégtelenség, a stroke, a vérszegénység és az autoimmun betegségek jövőbeli terápiái előtt.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

elismerés

női kutatók

pályázat

nők