Elkeserítő adatok: ebben is sereghajtó hazánk, mi lesz így a magyar nőkkel?

HelloVidék   
  Megosztom
Elkeserítő adatok: ebben is sereghajtó hazánk, mi lesz így a magyar nőkkel?

Egy év alatt több mint 250 000-rel növekedett a női kutatók száma az Európai Unióban, ez a szám azonban még mindig kevésnek minősül. Az Eurostat 2022-es felmérése szerint a korábbi évekhez hasonlóan a tagállamokban átlagosan 41 százalék a nők aránya a tudományos életben, de Magyarország alig 30%-os mutatóival sereghajtó a kontinens országai között. Ahhoz, hogy ez a szám növekedni tudjon, olyan programokra, ösztöndíjakra van szükség, amelyek támogatják a női kutatókat, hogy ne kényszerüljenek a pálya elhagyására sem társadalmi, sem egyéb nyomásra.

Bár arányaiban sok nő jelentkezik a hazai egyetemekre és végez jó eredménnyel, kevesen maradnak a pályán vagy érnek el magasabb tudományos fokozatot. Az idén 20 éves „L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért ösztöndíjat éppen azért hívták életre 2002-ben, hogy támogassák a hazai kutató hölgyeket.

A „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj” egyedülálló a hazai közéletben: csak nőknek szól, magyar kutatónőket támogat és az ország bármely pontjáról lehet pályázni rá. A díj kapcsán alakultak már kutatócsoportok, néhány díjazottnak lettek díjazott tanítványai és egy valódi női kutatói közösség alakult ki az országban. A program védnöke a kezdetektől a Magyar Tudományos Akadémia. Idén az igényeknek megfelelően bővült azoknak a köre, akik jelentkezhetnek a programra. Ennek értelmében 2022-ben három kategóriában pályázhatnak a tudós nők:

  1. természettudományok, élettudományok
  2. anyagtudományok
  3. formális tudományok

A L’ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága által meghirdetett pályázatra 2022. május 22-ig lehet jelentkezni. Bővebb információ és jelentkezés az alábbi oldalon lehetséges: www.forwomeninscience.com

A díj nemzetközi szinten is kiemelkedő elismerés, a kutatónők szakmai életében mérföldkőnek számító esemény. Tavaly az egyik leghíresebb hazai kutatónő Professzor Karikó Katalin lett az észak-amerikai térség díjazottja. Az elismerést az úttörő mRNA-technológia kidolgozásáért kapta, amely elengedhetetlennek bizonyult a COVID-19 elleni vakcinák gyártásában. A munkája megnyitotta az utat az olyan komplex betegségek, mint a rák, a szívelégtelenség, a stroke, a vérszegénység és az autoimmun betegségek jövőbeli terápiái előtt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

elismerés

női kutatók

pályázat

nők