Nesze neked falusi CSOK: brutális, mennyivel emlekedett a családi házak ára vidéken

Portfolio   
  Megosztom
Nesze neked falusi CSOK: brutális, mennyivel emlekedett a családi házak ára vidéken

2021-ben valamennyi településkategóriában emelkedett az eladott használt lakások száma. Budapesten a forgalom a 2020-as sokk után visszaállt, a korábbi szintre, a 2019-eset meg is előzte, de a korábbi csúcsévek számai még odább vannak - derül ki a KSH korábban kiadott lakáspiaci jelentéséből. Mindeközben erősen pörög tovább a vidéki lakáspiac is, ahol a legtöbb településtípusban további jelentős áremelkedés volt megfigyelhető a használt lakásokban. Kiemelten jól teljesítettek a falusi CSOK által érintett községek is, jobban mint a támogatásból kimaradó társaik.

2021-ben valamennyi településkategóriában emelkedett az eladott használt lakások száma. Budapesten a 2020. évi nagyobb arányú visszaesés után a forgalom gyorsan nőtt, és már a 2019. évi szintet is meghaladta 17%-kal. A növekedés ellenére a főváros lakáspiaci forgalma a megelőző évek csúcsának számító 2015. évi értéktől még mindig jelentősen – azonos feldolgozottság mellett 39%-kal – elmaradt.

Községek és a falusi CSOK

Az elmúlt években folyamatosan emelkedett a kisebb települések (városok és községek) részesedése a teljes használtlakás-piaci forgalomból, együttes arányuk 2020-ra elérte a 63%-ot, amely 2021-ben (60%-ra) mérséklődött.

A községi lakások eladása a CSOK 2015. évi bevezetése óta lendületesen bővült. Mindez nem korlátozódott csupán az agglomerációs falvakra, sőt főként az agglomerációkon kívül eső települések lakáspiacára hatott.

2020-ban a forgalom mindenütt visszaesett, de a falusi CSOK mérsékelte a járvány következményeit a preferált kistelepüléseken (az eladások száma itt csak 7,4, míg a többi községben 18%-kal csökkent). 2021-ben e tekintetben nem mutatható ki különbség, a forgalom a falvak valamennyi említett csoportjában párhuzamosan, a nagyobb városokénál mérsékeltebb ütemben bővült. Ebben az évben a falusi lakások 71%-át a falusi CSOK programban támogatott, nagyvárosi vonzáskörzeteken kívül eső településeken adták el.

A falusi CSOK fellendítő hatása mindazonáltal nem csak a lakáseladások számában mutatkozik meg, hanem - ahogy azt korábban már megírtuk - mind a lakásárakban, mind a lakosságszámban (utóbbi kapcsán a programnak sikerült némileg jobban megfogni a népességcsökkenést). Az agglomerációkon kívül eső községek átlagos használtlakás-ára 8,4 millió forintot ért el, 19%-kal többet, mint 2020-ban, és ehhez hasonlóan alakult a falusi CSOK kedvezményezett településeinek árszintje is (8,8 millió forint).

Megyeszékhelyek

A megyeszékhelyeken egy használt lakás átlagos ára 23,1 millió, az 1 négyzetméterre jutó ár 367 ezer forint volt, mindkét érték átlag fölötti ütemben emelkedett az előző évhez viszonyítva. A legdrágább megyeszékhely Székesfehérvár, ezt Debrecen, Veszprém és Győr követte. Salgótarján továbbra is a legolcsóbb megyeszékhely, ahol 20%-os emelkedés után lépte át a 10 millió forintot egy lakás átlagára.

További részletek a Portfolio.hu-n!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

lakásárak

csok

áremelkedés

falusi csok

ingatlan eladás