Óriási üzlet lehet ez a növény: százezreket is hozhat a konyhára, ha belevágunk

Agrárszektor   
  Megosztom
Óriási üzlet lehet ez a növény: százezreket is hozhat a konyhára, ha belevágunk

Valamivel több mint 61 ezer hektáron vetettek idén szóját a magyar termelők. Ez némi visszaesést jelent a tavalyi évhez képest, amikor is csaknem 63 ezer hektáron termesztették ezt a növényt. Sokkal látványosabb a szója árának megugrása, mert míg tavaly 150 ezer forintot adtak tonnájáért, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint 2022 februárjában több mint 250 ezer forint/tonna áron értékesítették a növényt. Az inputanyagok árának emelkedése és a termelési költségek növekedése azonban ennél a növénynél is érvényesülni fog, így egyelőre még nem lehet tudni, mennyire is fognak jól járni azok szójatermesztők. És mivel a növény még sokáig lesz kint a földeken, az időjárás is befolyásolhatja a dolgokat. Az Agrárszektor ezért arról kérdezte a magyar gazdákat, hogy milyennek látják a helyzetet, és miben reménykednek az idei szójatermést illetően.

Magyarországon az 1930 és 1945 közötti időszakban még alig 1600 hektáron foglalkoztak a szója termesztésével, de az 1970-es évektől kezdett növekedni az ezzel a növénnyel foglalkozó gazdaságok száma, így a termőterület mértéke is. Míg 2014 előtt jellemzően 30-40 ezer hektáron folyt hazánkban a szójatermesztés, az előző uniós költségvetési ciklusban ez 75-77 ezer hektárra ugrott, de a vegyszermentes termesztésre vonatkozó előírások és a hiányzó technológiai tudás miatt a szója termőterülete hamar visszaesett 60 ezer hektár körüli méretre, írja az Agrárszektor.

Bár egyelőre még hónapok vannak hátra a betakarításig, érdemes már most szót ejteni a szója áráról, amely tavaly betakarításkor a 150 ezer forint/tonna volt, az elmúlt egy évben azonban mintegy 66%-kal emelkedett meg. Az idei májusi adatok szerint jelenleg 253 ezer forintos áron mérik a szója tonnáját, ami betakarításig még tovább emelkedhet. A termelői árak mellett azonban a termelési költségek is megnőttek, az inputanyagok hónapok óta tartó drágulása a növénytermesztési ágazat minden szegmensét elérte, és bizony nem minden termelő tudta még a tavalyi év során megvenni a szükséges műtrágyákat és növényvédő szereket az idei szezonra.

Emellett azt is számításba kell venni, hogy a szója - bár aszálytűrő képessége kifejezetten jónak számít - is igényli a vizet, és egy elhúzódó csapadékmentes időszak csúnyán el tud bánni a legbiztatóbb állománnyal is. Az Agrárszektor ezért megkérdezte a magyar termelőket, hogy ők hogyan látják a szója helyzetét és kilátásait az idei évet illetően.

A kalocsai székhelyű Iszkra Kft.-nél 2022-ben 230 hektáron vetettek szóját, de ebben már benne van a bérelt és a saját terület is. Ahogy a társaság agronómusa, Dömötör Gábor kérdésünkre elmondta,

idén a hűvös tavasz miatt a korábbi évekhez képest némileg később kezdték el a vetést, amelynek egy már részét április végén el tudták végezni, de a vetés egészét május első harmadában fejezték be. A szakember elismerte, hogy a galambok okoztak némi problémát, mert sok helyen kiszedték a magokat a földből, és ott újra kellett vetni. Mostanra azonban az állomány 20 centis magasságú, 6-8 leveles állapotú, és egyelőre minden rendben levőnek látszik

- mondta Dömötör Gábor. A növényvédelmi kezeléseket illetően agronómus beszélt arról is, hogy az állományokban a gyomirtásokat elvégezték, elsősorban a fenyércirok ellen kell védekezniük, de a kórokozókkal és a kártevőkkel egyelőre még nem találkoztak az állományban. Dömötör Gábor elmondta, hogy az inputanyagok árának emelkedését megérezték, a növények komplex műtrágyából és nitrogénből kevesebbet kaptak, mint a korábbi években, ezt később megpróbálják majd lombtrágyával pótolni. Ami viszont a gyomirtókat illeti, azzal nem lehet spórolni, annál is inkább, mivel sűrű sorosra vetik a szóját, így kultivátorral nem lehet rámenni a táblákra, mutatott rá az agronómus.

A szakember a várható terméshozam kapcsán rámutatott, hogy még nagyon korai lenne erről beszélni. Mint fogalmazott, tavaly június vége felé derékig ért a szója, aztán a szárazság miatt volt, az szeptember végére már csak bokáig értek az állományok. Most azonban kedvezőbbnek tűnik a helyzet, mivel már volt csapadék júniusban is. Dömötör Gábor a szója jövedelmezőségét illetően csak annyit mondott, hogy az inputanyagok árának emelkedése nagyon érezhető a termelés során, így a betakarításkori áraktól fog függni, hogy mennyire érte meg idén elvetni a szóját.

Fogarasi János, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Nagykun 2000 Zrt. főagronómusa az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy idén 168 hektáron vetettek szóját, és mivel kaptak esőt a vetés előtt, jók voltak a talajmunkák, időben be tudták fejezni a munkálatokat. Az állomány állapota jelenleg változó, minden attól függ, hogy mely részeket tudják megöntözni, de az előrehaladott szója már 8 leveles állapotban van, tudhattuk meg a szakembertől.

A főagronómus beszélt arról is, hogy növényvédelmi szempontból egyelőre minden a legnagyobb rendben van, a vetés után nem volt jelentős mértékű a gyomosodás, a fenyércirok ellen viszont védekezniük kellett. A kártevőkkel és kórokozókkal még nem volt gond, bár a nyúl okozott némi kárt a szójában a szárazság miatt. Fogarasi János elmondta, hogy az inputanyagok árának emelkedése őket is elérte, a legnagyobb mértékben a műtrágya fajlagos költsége emelkedett meg, a tavalyihoz képest háromszoros árat kellett fizetniük a műtrágyákért.

Fogarasi János beszélt arról is, hogy a következő időszakban minden az időjáráson fog múlni, és bár a szója 100%-osan öntözött, ha maradnak a 30-35 fokos melegek, a légköri aszály is megviselheti az állományokat. A Nagykun 2000 Zrt. főagronómusa szerint a szójaárak idén be fogják hozni a költségnövekedést, és kompenzálni fogják az inputköltségek elszállását.

A Papp és Papp Kft.-nél 200 hektáron vetettek szóját idén, de ebből egyetlen hektár sem öntözött, tudhattuk meg a vállalat ügyvezetőjétől, Baranyi Attilától. A szakember elmondta, hogy 2022-ben a hűvös idő miatt önmagukhoz képest kicsit később kezdték el a vetést, de mivel a vetőmagok a meleg földbe érkeztek, azonnal kikeltek. Baranyi Attila kérdésünkre közölte, hogy a vetés után az állományoknak hosszú ideig nem volt részük esőben, de 10 napja kaptak egyben 80 mm-nyi esőt, ami sajnos jéggel is járt, így a területek egy része jégkárt is szenvedett. Azok az állományok viszont, amelyeket megkímélt a jég, kifejezetten szépen néznek ki, ott korábbi éveknek megfelelő minőségű szója várható.

Baranyi Attila hozzátette, hogy már érkeztek hozzájuk jelzések, hogy a közelben jelentős a bogáncslepke kártétele és rajzása, így ez várhatóan őket is el fogja érni, de már felkészültek a védekezésre. Más károsítót és betegséget egyelőre nem tapasztaltak az állományban. Az inputanyagok árának megugrása a Papp és Papp Kft.-t anyira nem érintette, mivel már tavaly beszerezték a szükséges mennyiségű nitrogénműtrágyát. A szakember beszélt arról is, hogy a szójatermesztésnek eddig az volt az egyik előnye, hogy viszonylag alacsony inputanyag-költségek mellett is magas jövedelmezőségű növény, ám ez most vélhetően változni fog, és a jövőben nagyjából egyensúlyba fog kerülni a terményárak és az inputköltségek növekedése.

Az idei terméskilátásokkal kapcsolatban Baranyi Attila elmondta, hogy a vállalatnál alapvetően bizakodóak, mivel a jégverés abban a stádiumában érte az állományokat, amikor még erős a regenerációs képességük. Az ügyvezető hozzátette, hogy ha maradnak a mostani csapadékviszonyok, akkor nem kell nagy termésveszteséggel számolniuk, mert a környékre jellemző mély fekvésű földeknél a talajvíz szintje most is magasan van. Baranyi Attila bízik benne, hogy a szója idén is be fogja hozni az árát, de kiemelte, korai lenne még bármilyen kötelező erejű kijelentést tenni ez ügyben.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

szója

szójatermesztés

szójabab