Brutális kamatrobbanás jön: megindult a roham a bankokba, elérhető hitelt akar mindenki

Pénzcentrum   
  Megosztom
Brutális kamatrobbanás jön: megindult a roham a bankokba, elérhető hitelt akar mindenki

Öt éven belül, de vélhetően történelmileg is a legmagasabb összegű jelzáloghitelt fizették ki a magyar bankok lakossági ügyfeleiknek májusban. A hitelfelvételi kedvet mára a használt lakások helyett az új építésűek iránti kereslet, illetve az építésre, bővítésre kötött konstrukciók iránti érdeklődés pörgeti tovább. Ezeknek hála pedig a kölcsönök fokozatos drágulása sem gátolja meg, hogy hónapról-hónapra egyre magasabb összegű kölcsönt igényeljenek a magyarok. A hiteltípushoz jól felhasználható támogatások azonban vészesen közelednek a kifutásukhoz.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által szerdán publikált számok alapján májusban a magyarországi bankok 153 milliárd forintnyi összegű új lakáskölcsönt folyósítottak a lakosságnak. Ez nem csak az előző hónapban kiutalt 144,76 milliárd forintos kölcsönösszeghez képest igen szép, 5,6 százalékos növekedés, hanem új rekordot is jelent a hiteltípus történetében.

Éves összevetésben még szembetűnőbb, mennyire kiemelkedő az érdeklődés idén az ilyen hitelek után. 2022. májusában ugyanis "csak" 120,55 milliárd forintnyi jelzálogkölcsönt utaltak a bankok, ami, bár akkor szintén sok éves csúcsnak számított, több, mint 30 milliárddal elmarad a kifizetések mostani összegétől.

Legalább 5 éve nem folyósítottak még egyetlen hónap alatt ilyen magas teljes összegű lakáskölcsönt a magyar lakosságnak. A mostani szám a tavaly júniusban beállított rekord előző hónapban történt túllépése után jelent újabb historikus csúcsot.

A hiteltípus egyébként még tavaly márciusban (az otthonfelújítási támogatás és hitel első kifizetéseivel egyidőben) vált a legkeresettebb kölcsönné és azóta is szinte minden hónapban képes egyre erősebb és erősebb számokkal zárni. A kevés visszaesés egyike azonban már az idén következett be, ezért 2022. februárja volt azóta a hitelek leggyengébb hónapja. A hitelárstop viszont már márciusra megtette hatását, aztán áprilisban és májusban a nyár felé közeledve már a szezonális hatások is erősítették a jelzáloghitelek iránti lakossági érdeklődést.

Nagy szerepe lehet a már említett otthonfelújítási támogatásnak és a hozzá kapcsolódó otthonteremtési hitelnek. Többek között az is erre mutat, hogy az év negyedik hónapjában az építésre, bővítésre igényelt hitelek és az új lakásokra igényelt kölcsönök is rekordszinten teljesítettek.

a kölcsönök iránti érdeklődés növekedésével párhuzamosan az egyes hiteltípusok részaránya közötti különbségben is komoly változások mentek végbe az elmúlt néhány évben. Míg az annak 2019-es bevezetését követő néhány hónapban messze a babaváróra folyósították a legnagyobb összegű hitelt, addig tavalyra egészen megváltozott a kép.

A hitelek iránti kereslet, a pandémia lecsengését követő újraélénkülésével ugyanis egyből a lakáskölcsönök felé fordult a hiteligénylők jelentős részének érdeklődése. 2021 márciusától kezdve ennek megfelelően rohamos növekedésnek indult a kifizetett lakáshitelek összege, de a másik két vizsgált hitelforma is felállt a padlóról.

Májusban pedig a másik két vizsgált hiteltípus is igen jól teljesített. A kifutásához közelgő, az elmúlt hónapokban gyengélkedő babaváró esetében ez közel 4 milliárd forinttal, a személyi kölcsönöknél pedig 11 milliárddal szárnyalta túl a teljes kifizetések összege az előző havit. Minden adott tehát ahhoz, hogy a lakossági hitelek iránti nyári roham az előző évinél is intenzívebb legyen.

A cikk folytatása itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

kamatok

kamatemelés

hitelek

otthonfelújítási támogatás