Megdöbbentő hírek érkeztek a magyar kukoricáról: erre senki nem számított

Agrárszektor   
  Megosztom
Megdöbbentő hírek érkeztek a magyar kukoricáról: erre senki nem számított

A 2022-es évben - talán nem túlzás ezt mondani - az időjárás lett a szárazföldi növénytermesztők legnagyobb ellensége Magyarországon. A csapadékhiány már az év elején komoly aggodalmakat keltett az ágazat szereplőiben, és ez később sem rendeződött megnyugtató módon. Noha áprilisban végül érkezett valamennyi eső a magyar földekre, annak sem a mennyisége, sem az eloszlása nem volt optimális. Mostanra azonban eljutottunk oda, hogy idő előtt el kellett kezdeni betakarítani az őszi vetésű kalászosokat, a napraforgó-, de főleg a kukoricaállományok helyzete pedig napról napra egyre rosszabb. Míg az ország nyugati felében volt annyi csapadék, hogy akár egy közepes termésre is lehessen számítani, a keleti térségben nem egy helyen már lemondtak a kukoricáról, derült ki az Agrárszektor által megkérdezett gazdák szavaiból.

Történjék bármi a következő napokban, hetekben, az már most, hogy az idei évet sokáig fogják még emlegetni a magyar gazdák, de nem a pozitív tapasztalatok miatt. Ebben az évben a kezdeti szárazság után minden adott volt egy jó, vagy akár egy kiemelkedő terméshez, ám az időjárás keresztülhúzta a gazdák számításait. Nem elég, hogy idő előtt el kellett kezdeni az őszi vetésű kalászosok betakarítását, de veszélyben van a kukoricatermés is, amihez bő egy hónapja még nagy reményeket fűztek a gazdák - feltéve, persze, hogy lesz elegendő csapadék a földekre, írja az Agrárszektor.

A Belvárdgyulai Zrt. termelési igazgatója, Szűcs Imre kérdésükre elmondta, hogy a vállalatnál főleg gabonaféléket termesztenek, búzát, napraforgót, kukoricát, napraforgót, illetve a saját állattenyésztésük számára takarmánynövényeket, szálas takarmánynövényeket és lucernát termesztenek. A szakember hozzátette, hogy egészen a közelmúltig repcével is foglalkoztak, ám azt az idei termelésből kihagyták. Ami a vetésszerkezetet illeti, a Baranya megye déli részén gazdálkodó vállalat termelési igazgatója kifejtette, hogy a napraforgó miatt ötéves ciklusban gondolkodnak, emiatt - a repce kivételével - lényegében nem változtattak a növények vetésterületein, a kieső repce miatt felszabadult területeken gabonát vetettek. Ami a kultúrák állapotát illeti,

Szűcs Imre elmondta, hogy mivel közepes csapadékellátottságú térség az övék, ezért jelenleg gyenge-közepes termésre van kilátás a gabonafélékből. Ami a kukoricát illeti, annak nagyon nem tesz jót az eső nélküli időjárás, ám a szakember hozzátette, hogy 33 éve van a pályán, és 1-2 alkalommal volt csak rosszabb a helyzet, de többnyire végül jól alakultak a dolgok. A betakarítási munkálatokkal kapcsolatban Szűcs Imre elmondta, hogy az árpával gyakorlatilag végeztek a cégcsoportnál, és az átlagtermés 6,5 tonna volt hektáronként, a búzánál pedig az aratás háromnegyedénél vannak, ott előreláthatólag 6 tonnás hozam várható, vagy kicsivel felette. A termelési igazgató rámutatott, hogy az idei időjárás komolyan befolyásolta a növények fejlődését, külön kiemelve az április közepéig tartó, hosszú csapadékmentes időszakot, ami hatással volt az őszi vetésű növények növekedésére. Az utóbbi egy hónapban szintén a száraz idő dominált, a térségben pedig eléggé hektikusan alakult a csapadék, ahogy Szűcs Imre fogalmazott, őket jobbára elkerülték a csapadékzónák. A szakember rámutatott, hogy akár 30 km-en belül is óriási különbségek lehetnek a csapadékviszonyokban az országban.

Ha a következő napokban akár csak 10 mm-nyi eső is leesne, az terméshozamokban akár egy tonnával több kukoricát is jelenthetne hektáronként azoknak, akiknek a földjére hullott

- jelentette ki Szűcs Imre.

Az Enyingi Agrár Zrt. 2022-ben 2000 hektáron vetett őszi búzát, 700 hektáron őszi árpát, 2000 hektáron takarmánykukoricát, 500 hektáron silókukoricát, 400 hektáron lucernát és 800 hektáron cukorrépát. A búza és az árpa vetésterülete nőtt, a többi szántóföldi növényé nem változott, ahogy azt a Fejér megyei vállalat növénytermesztési főágazatvezetője, Sziládi József elmondta az Agrárszektornak. A szakember beszélt arról is, hogy az árpa aratása már befejeződött, a búzának pedig körülbelül egyharmadával végeztek mostanra. Az őszi árpa idén 7,2 tonnát hozott hektáronként, körülbelül egy mázsával többet, mint egy évvel ezelőtt, a búza - a már learatott területeken - 8,1 tonnát adott hektáronként. Ez viszont mintegy 15%-kal jobb eredmény a tavalyinál. Sziládi József elmondta, hogy bár őket az időjárás nem viselte meg annyira, azért a kukoricán látszik, hogy kisebbek a terméskilátások. A száraz, csapadékmentes időjárás az répát is visszahúzta, de a helyzet nem olyan katasztrofális, mint amiket a dél-alföldi térségből lehet hallani. A növénytermesztési főágazatvezető összességében azonban optimista volt az idei évet illetően.

Jelenleg a kukorica kapcsán érezhető a legnagyobb bizonytalanság, bár ez a mostani eső segít rajta

- mondta Sziládi József.

A cikk folytatása itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

kukorica

kukoricatermés

kukoricatermesztők

aszály