25 millióért is vehetsz lakást a Balaton környékén: hogy hogyan, most kiderül

Pénzcentrum   
  Megosztom
25 millióért is vehetsz lakást a Balaton környékén: hogy hogyan, most kiderül

Akinek csupán 25 millió forintja van, az gyakorlatilag elfelejtheti, hogy nyaralót vásároljon a Balaton partján, persze távolabb a tótól még lehet esélye. De a szakértők szerint talán jobban jár, ha inkább a Tisza-tó környékén nézelődik, ott ugyanis most még viszonylag megfizethető áron lehet üdülőt vásárolni. Akárhogy is, az árak brutálisan kilőttek Magyarországon, és most már gyakorlatilag ott tartunk, hogy a Balaton környéke drágábbá válik, mint Budapesten. Felkötheti tehát a gatyáját, aki mostanában vásárolna vízparti nyaralót Magyarországon. Ettől függetlenül mutatjuk a lehetőségeket, és az aktuális árakat is.

Míg az Európai Unióban 2010 és 2022 első negyedéve között átlagosan 45 százalékkal nőttek a lakásárak, addig ugyanezen az időtávon, Magyarországon 152 (!) százalékkal. Ez az egész EU-ban a második legbrutálisabb növekedés. Nem csoda tehát, hogy ilyen őrületes drágulás mellett nem csak a lakóingatlanok ára lőtt ki az űrbe, hanem a nyaralóké is. De még mennyire, a Pénzcentrumnak legfrissebb információ szerint 25 millió forintból szinte teljesen el lehet felejteni például a Balatont, ami egyedül szóba jöhet az a Tisza-tó környezete.

De mit is jelent ez a valóságban? Szakértők segítségével a portál annak járt utána, mire elég ma a nyaraló-piacon 25 millió forint, de megvizsgáltuk azt is, melyek a legdrágább üdülő települések. És kiderítették azt is, átlagosan mennyi idő alatt kelnek el a drágább nyaralók. Kezdjük az elején!

Mire elég 25 millió forint?

A balatoni vízparti településeken eladó kb. 7700 ingatlan közül csak 78-at tudunk megvenni 25 millió forintból, ami a balatoni kínálat alig 1 százalékát teszi ki. Hasonló arányokkal találkozhatunk a Velencei-tavon, ahol 550 eladó ingatlanból csak 5 darab olcsóbb mint 25 millió forint

- mondta el a Pénzcentrumnak Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki hozzátette azt is, hogy a legkényelmesebb helyzetben a vevők a Tisza-tó közelében vannak, ahol minden 2-3. ingatlan megvehető 25 millióból. Igaz, ott a teljes kínálat sem nagyobb 220 darab eladó ingatlannál.

Hasonló mozgásokról számolt be a portálnak az OTP Ingatlanpont is, ők azt írták, tapasztalataik szerint 25 millió forintból balatoni vízparti ingatlant gyakorlatilag nem lehet már találni, ugyanakkor más, egyelőre kevésbé frekventált vízpartokon, például a Tisza-tó környezetében, vízparthoz közeli ingatlanok is akadhatnak még ebben az árkategóriában.

A 25 milliós keretösszegünkkel kapcsolatban megtudtuk azt is, hogy míg 2021-ben a vízparttól 3-5 kilométerrel távolabbi településeken még elképzelhető volt 25 millióért használható ingatlanhoz jutni a Balaton környékén, az idei évben még nagyobb kompromisszumot kell kötnie a potenciális vevőnek, ha a Balatonnál vagy a Velencei-tónál szeretne befektetni

– vélekedett Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Ennyiért a Balatont el lehet felejteni?

Az adatokat látva szinte biztos, hogy 25 millió forintból a Balatont gyakorlatilag el lehet felejteni. Vagy nem teljesen? Az OTP Ingatlanpont szerint míg a közvetlen vízparti ingatlan esetében leginkább a felejtés a jussa az embernek, addig a Balatontól távolabb eső településeken még lehet találni akár ezen az árszínvonalon is ingatlanokat, természetesen sok múlik az adott ingatlan állapotán, korán, fekvésén is.

Ugyanezt erősítette meg a lapnak Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője is, aki szerint a „balatoni ingatlanok jelenleg már drágábbak mint a budapestiek. Ezt jól szemlélteti, hogy 25 millió forintból vagy annál olcsóbban a budapesti teljes kínálat 3 százalékából tudunk válogatni, míg a Balatonon ugyanez az arány csak alig több mint 1 százalék.”

Kínálatukban a Balaton környékén összesen több mint 350 olyan eladó lakóingatlan van, ami 25 milliónál olcsóbb.

Tekintettel arra, hogy a nyaralóba eleve kocsival jut el a tulajdonosok túlnyomó többsége, ezért ha a vízparttól 10-15 kilométerrel odébb keresgélünk, akkor az csak 10-15 perccel hosszabbítja meg azt az időt, amíg lejutunk a strandra

- vélekedett Balogh László.

Mik a legdrágább nyaralótelepülések?

A Balaton északi partján, Veszprém megyében felkapott a Tihany-Csopak-Balatonfüred hármas, délen pedig Balatonföldvár, Balatonlelle és Fonyód a legkeresettebb az érdeklődők között, természetesen Siófok mellett

- mondta el a portálnak Benedikt Károly, Duna House PR és elemzési vezetője. Az OTP Ingatlanpont válaszai szerint, a Balaton parti, nagyobb ingatlanforgalmú települések esetében a KSH 2021-es adatai alapján Zamárdi átlagára 746 ezer Ft/m2, Balatonfüredé 707 ezer Ft/m2. Siófok 662 ezer Ft/m2, Balatonalmádiban 619 ezer Ft/m2, Balatonlellén (560 ezer) és Gyenesdiáson (532 ezer) félmillió forint feletti, míg Fonyódon (475 ezer), Balatonbogláron (455 ezer), Balatonkenesén (455 ezer) Vonyarcvashegyen (452 ezer), Balatonfűzfőn (445 ezer) és Keszthelyen (422 ezer) négyszázezer forint feletti átlagos négyzetméterárakat regisztráltak.

Hozzá kell tennünk azt is, hogy a települési átlagárakat nagyban meghatározza az eladott ingatlanok összetétele, alacsonyabb forgalom mellett az újépítések nagyobb száma torzíthatja az adott település átlagát. Erre példa Szántód, ahol 2021-ben 826 ezer Ft/m2 volt az átlagos négyzetméterár

- emelték ki a szakértők. Ettől némiképp eltérnek az ingatlan.com friss adati, ugyanis Balogh László szerint a legdrágább nyaralótelepülés Tihany. Itt 1,8 millió forintos négyzetméterárat kell fizetni az eladó ingatlanokért. Az új lakások építése szintén lendületet vett a balatoni régióban, és egy-egy eladó új lakás négyzetméterára Siófokon, Balatonlellén vagy Balatonfüreden, eléri akár a 2-3 millió forintot is.

A cikk itt folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

tisza-tó

nyaraló

lakásvásárlás

házvásárlás

nyaraló vásárlás

árak

ingatlanárak