Vízparti nyaralót vennél 20 millió alatt? Nem lehetetlen: itt a lista!

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Vízparti nyaralót vennél 20 millió alatt? Nem lehetetlen: itt a lista!

Évtizedekkel ezelőtt még egyáltalán nem számított luxusnak egy vízparti nyaraló, sok átlagos keresetű család tudott telket venni akár a Balatonon is. Mára már csak a legtehetősebbek tudják megfizetni a vízközeli ingatlanokat, de azért ha körbenézünk az ingatlanpiacon, némi szerencsével elfogadható áron is kifoghatunk akár egy magánstéges vízparti bungalót is. Nézzük hát, hol mindenhol vásárolhatunk 2022-ben, főszezon elején, 40 fokos kánikulában, 20 millió alatt vízparti víkendházat!

Az biztos, akinek magas igényei vannak, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia (már ha talál abban annyi milliót.) Ha már vízpart, az elsőszámú célpont ma is a Balaton – a legtöbb magyar első körben itt szeretne bevásárolni. Közvetlen Balaton-parti települések többségében azonban, az ingatlan.com oldalon megjelenő hirdetések alapján – írta a Népszava - jelenleg bőven 70 millió forint felett alakulnak az árak. Mindössze négy olyan üdülőhely akad, ahol ennél alacsonyabb az átlagár: Máriafürdőn 69,9 millió, Fenyvesen pedig 78,5 millió az ingatlanok átlagos kínálati ára.

Sághy Tamás ingatlanszakértő szerint a Balaton nagy része sokáig az átlagemberek nyaralóhelyének számított, mivel az igazán gazdagok inkább a horvát, olasz, vagy görög tengerparti ingatlanokat vásárolták. A Balaton körül meginduló fejlesztések és befektetések viszont magukkal hoztak egy olyan réteget, amely a legmagasabb luxust is hajlandó kifizetni. A kínálatot a koronavírus is tovább növelte, mivel sokan próbáltak kiköltözni a nagyvárosokból a Balaton környékére.

Régebben, aki nem tudta megfizetni a mindig is drágább keleti medence árait, az a nyugati részen keresett magának megfizethető ingatlant. Jelenleg viszont egy jelentős réteg számára már nincs pénztárcaképes ajánlat a tó mellett, ők ezért a háttértelepüléseken, 10-15 kilométerre a Balatontól vásárolnak. Persze azzal, hogy megjelentek ezeken a településeken, az árak ott is drasztikusan emelkedni kezdtek

– fogalmazott a lapnak Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője is.

A szakemberek szerint a balatoni nyaralók már a középosztály egy részének is megfizethetetlenek. A vízparti ingatlanok, amelyek maximum 50-100 méterre találhatóak a víztől pedig már luxusnak számítanak. Balogh László szerint előfordulhat, hogy ha romlik a gazdasági helyzet, akkor egyre többen próbálnak majd megszabadulni a nyaralójuktól, ami, ha nem is csökkenti az árakat, de jelentősen lelassítja majd a drágulást.

A Tisza-tónál is irtózatosan megemelkedtek az árak

A hazai kiemelt üdülőkörzetek lakóingatlan- és üdülőpiacain együttesen átlagosan 12 százalékkal emelkedtek a fajlagos árak tavaly az egy évvel korábbihoz képest

- derül ki a Takarék Indexből, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank kutatásából is.

A kiemelt üdülőövezetek közül a legnagyobb, több mint 30 százalék feletti mértékben a Tisza-tónál nőttek a négyzetméterárak 2021-ben, ugyanakkor itt még mindig jóval alacsonyabbak, mint a Balatonnál. Számottevő, 20 százalék körüli volt az emelkedés a Mátra-Bükk üdülőövezetben. A legkevésbé Sopron-Kőszeghegyalján és Budapest közelében nőtt a négyzetméterenkénti ár, 7, illetve 8,6 százalékkal.

A legdrágább kiemelt üdülőövezet továbbra is a budapesti, itt 700 ezer forint az átlagos négyzetméterár. Ezt követi a Balaton vidéke, ahol átlagosan hozzávetőleg 570 ezer forintot kellett fizetni egy üdülő vagy lakóingatlan négyzetméteréért 2021-ben. A harmadik a Dunakanyar, a negyedik pedig Sopron-Kőszeghegyalja, mindkét helyszínen négyzetméterenként 420 ezer forint körüllehetett vásárolni.

A különböző üdülőkörzetekbe tartozó települések közül változatlanul a Balaton közvetlen környéke vezet. Tavaly Zamárdi volt a legdrágább, csaknem egymillió forintos átlagos négyzetméterárral, de a kevés tranzakció miatt az ingatlanok összetétele erősen befolyásolhatta az árak alakulását. Valószínűleg a jó minőségű, újszerű, illetve parthoz közeli ingatlanok cserélhettek nagyobb arányban gazdát. A második legdrágább településnek négyzetméterenként 850 ezer forinttal Balatonlelle bizonyult, amelyet Balatonföldvár, Siófok, Fonyód és Balatonfüred követett 802 ezer, 752 ezer, 741 ezer, illetve 675 ezer forintos négyzetméterárral.

Keszthely 389 ezer forintos átlagos négyzetméterenkénti árral tavaly a legolcsóbb volt a Balaton melletti települések közül. Már megelőzte a Velencei-tó partján fekvő Gárdony, ott 480 ezer forinttal lehet kalkulálni. A Tisza-tónál, Tiszafüreden 200 ezer forintot kellett fizetni egy lakóingatlan vagy üdülő négyzetméteréért.

Az éves árváltozások mellett az elemzők tízéves időtávon is vizsgálták az üdülőkért és lakóingatlanokért átlagosan fizetendő összegek alakulását a kiemelt üdülőkörzetekben. Eszerint a legnagyobb, 176 százalékos drágulás a budapesti övezetet jellemezte, majd 156 százalékos emelkedéssel Sopron-Kőszeghegyalja, utána pedig a Velencei-tó és a Vértes alkotta övezet következett a sorban 149 százalékkal. Az egyre nagyobb agglomerációs szerepének köszönhetően a Velencei-tó-Vértes kiemelt üdülőkörzet még a Balatonhoz képest is relatíve felértékelődött az elmúlt tíz évben. A Balatonnál 134 százalékos árnövekedést mértek 2011 és 2021 között az üdülők és a lakóingatlanok fajlagos árában. A legkisebb, 65 százalékos emelkedés a Tisza-tónál volt tapasztalható.

Ez a valóság: a Balaton-parton 2022-ben nincs 20 millió alatt nyaraló

Az ingatlan.com adatbázisában 2022. július elején egyetlen olyan „nyaralónak” feltüntetett házat sem találtunk, amit 20 millió alatti áron meg lehetne venni. Legolcsóbban Balatonlellén egy 1500 négyzetméteres telekhez juthatnánk, amin egy 24 négyzetméteres bungalót találni. A hirdetésben fotó nem szerepel, de azt írják róla, hogy

1 szintes, 28 m2 alapterületű, igényes, saját strand és partkapcsolattal rendelkező nyaraló. Az ingatlanban egy nappali+konyha egy légtérben és egy WC-s, zuhanyzós fürdőszoba található. Az erkély beépítésre került, ezáltal növelve a teret. A felújítás során villanyvezetékek, nyílászárók, burkolatok, fürdőszoba, konyha felújítása és korszerűsítése történt.

Hasonló árfekvésben a Balaton déli partján egy új építésű nyaraló-lakás, közvetlen vízparti kapcsolattal, 24 négyzetméteren, 20 nm-es kertrésszel már 34 millióba kerül. Ennyi, ezek most a legolcsóbb nyaralónak nevezett ingatlanok a magyar tenger partjához közel.

Ha az ingatlan.com-on a házakra keresünk rá, akkor se járunk sokkal jobban. Így a legolcsóbb házat, amit nyaralóként hasznosíthatnánk, Balatonfenyvesen találjuk: egy 54 négyzetméterest. A képek alapján eléggé felújításra szorul. Balatonfenyves egyik vízparti utcájában, annak déli oldalán eladó ez a felújítandó/bontandó lakóház. Ahogy írják róla: az ingatlan elhelyezkedése, Balatonhoz való közelsége és fejleszthetősége jelenti az ajánlat érdemi részét. Vezetékes ivóvíz, elektromos áram, szennyvízcsatorna bevezetve. A felépítmény kb. 55nm-es. A Balaton légvonalban kb. 150m, strand kb. 650m. Az utca csendes, hangulatos, zöldövezeti klasszikus balatoni üdülőterület. A telek beépíthetősége: szabadon álló, 20%-os beépíthetőség, 4,5m-es építménymagasság.

Forrás: Ingatlan.com
Forrás: Ingatlan.com

Lássuk, hol másutt találni 20 millió alatt vízparti nyaralót

Jó hír viszont, hogy ha nem ragaszkodunk kifejezetten a Balatonhoz, akár már 10 millió alatt is ráakadhatunk egy vízparti ingatlanra. Egy-egy hirdetés láttán némi fantázia azért kell, hogy elképzeljük oda álmaink nyaralóját, de nincs lehetetlen, csak tehetetlen nyaralni vágyó!

Az ingatlan.com -on 16 millió alatt is legalább 15 nyaralóként definiált ingatan van eladósorban. Ercsiben (Ercsi város Fejér megye északkeleti szélén a Duna jobb partján, a Martonvásári járásban) például 12 millióért egy 1000 négyzetméteres nyaralótelket kapni. Ehhez adnak egy betonalapot, amire mobilházat húzhatunk, viszont horgászok figyelem, a telek, ~14m partszakasszal rendelkezik, ahonnan korlátlan horgászat biztosított, többek között ponty, csuka, süllő, keszeg, kárász halakra lehet lesni. A parton megépítésre került egy ~ 16m2-es pergola, a maximális kényelem jegyében.

Élj úgy, mint Robinson! Íme, a nyugalom szigete

A legolcsóbb ajánlat a szigetszentmiklósi Kavicsbánya tó szigetén, közvetlen vízparti telken található, egy felújítandó 20 négyzetméteres faház, ami 8 millióért eladó. A hely (hátránya) kuriózuma, hogy a szigetre csak csónakkal juthatunk, a megerősített partszakasz 19 méter hosszú. A felújítandó 20 négyzetméteres fa épületben viszont áram és világítás is van. Közös fúrt kútról nyerhetjük a vizet, a telkekhez még külön árnyékszék tartozik.

Forrás: Ingatlan.com
Forrás: Ingatlan.com

Némiképp könnyebben – műúton - megközelíthető az a vízparti nyaraló, ami Békés megyében, a borosgyáni tavaknál található. 17 millióért itt pöpec kis horgásztanyát kapsz, stájer stílusban, faházzal , amihez még kicsi terasz (muskátlikkal) is jár. A tulajdoni lap szerint egy 92963 m2-es terület 1/100-a tartozik ehhez az ingatlanhoz, de a valóságban kb. 315 m2-es terület a saját használatú, kivett Bánya-tó minősítésű.

Nem semmi ajánlat: itt kedvünkre meztelenkedhetünk

Az egyik legkedvezőbbnek tűnő nyaraló-ajánlat 14 millióért épp egy Naturista Oázis Kemping legszebb részén áll, és egy bérelt területen található. Egy vízparti telepített mobilház, ami a leírás szerint 6 fő részére alkalmas, amerikai konyhás nappali étkezővel, 2 hálószoba, fürdőszoba + WC, összközműves. Alapterülete 31 m2, telekterület 100 m2, szobák 1 + 2 fél.

Forrás: Ingatlan.com
Forrás: Ingatlan.com

Tudni kell, hol keresünk!

20 millióért azért nagy csodát ne várjuk, még pár folyóparti horgásztanya belefér a kínálatba, de ennyi! Persze, ha okosabban keresünk, egy-egy vízpart-közeli településen még kifoghatunk parasztházakat, de itt már tudni kell, hol is keresgéljünk.

Itt van például egy 14 milliós ajánlat, Kustánszegen, Göcsej szívében, Zalaegerszegtől 20 km-re, a zalai dombok között megbújó csendes településen. Itt egy 3 szobás családi ház eladó. Kustánszegen nem mellesleg az ország egyik legbékésebb és legtisztább vizű tavát találjuk, amelynek strandja ingyenes, lehet horgászni is, gyönyörű a táj, és a nyári főszezonban alig van turista, viszont a büfében legalább olyan hekket sütnek, mint a Balatonon. De aki nem ismeri a helyet, az nem könnyen talál rá egy ilyen hirdetésre. Szóval mindenkit arra bátorítanék: keresésre fel! Ne adjátok fel, számtalan vízpart közeli vidéki ingatlan lehet eladósorban még az ország megannyi pontján!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyaraló

vízpart

balaton

velencei-tó

üdülő

üdülőház