Egyre súlyosabb az aszály: kiszáradt tavak, pusztuló élővilág; felbecsülhetetlen a kár

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Egyre súlyosabb az aszály: kiszáradt tavak, pusztuló élővilág; felbecsülhetetlen a kár

Egyre súlyosabb aszály sújtja Kelet-Magyarországot, a lehűlés, a hidegfront hozta esőfelhőkből is csak egy-két csepp szemerkélt ma ezen a vidéken. A kétségbeesés nem kicsi, hiszen ha így folytatódik, nemcsak a fű szárad ki mindenhol, de a gazdasági károk is fokozódnak. A Debrecenhez tartozó Vekeri-tó halállománya is pórul járt, hiszen az egykori tó helyén ma már csak a kiszáradt medret láthatják az arra kirándulók.

A debreceni Erdőspuszták a várostól mintegy tíz kilométerre keletre, félkörívben húzódnak. Kedvelt pihenő- és kirándulóhely, ahol gyalogos és kerékpáros túraútvonalak, kilátók, játszóterek, bemutatóház, arborétum, piknikezési és horgászási lehetőség várja a természet kedvelőit. Jobban mondva csak várta...

A Vekeri-tó az Erdőspuszták egyik legnépszerűbb helye, 13 kilométerre fekszik a várostól, és Debrecenből busszal, autóval és kerékpárral is elérhető. Az erre kanyargó Panoráma út további látnivalók elérésére vezeti a túrázókat. Vadregényes úton juthatunk el ugyanis egyebek mellett a bánki arborétumhoz, valamint a fancsikai tavakhoz.

Márciusban még ilyen fotók készültek a városiak kedvelt kirándulóhelyén. Lehetett itt csónakázni, kajakot vagy kenut bérelni, de a vízibiciklizők is szívesen tekertek a rendkívül gazdag élővilágú környezetben.

Korábban vadregényes volt a Debrecen környéki Vekeri-tó, amely közkedvelt pihenő- és kirándulóhely – persze csak akkor, ha van víz és tópart. A rendkívüli aszályban: 12 hektárnyi tómeder maradt lényegében víz nélkül. Ezt a tavat csupán a közvetlenül belehulló csapadék és a környék belvizét ide vezető Kati-ér táplálja – már ha van eső.

Az elmúlt egy hónapban azonban Debrecen környékén mintegy 50 milliméterrel kevesebb csapadék hullott a sokéves átlaghoz képest, így a Vekeri-tó kiszáradt, nem először: legutóbb 7 éve is megesett ez a belvízgyűjtő tóval.

Az Időkép készített friss, csütörtök esti légifotókat a debreceni Vekeri-tóról madártávlatból:

A Vekeri-tó jövőjét a folyamatos vízpótlás jelentené. Erre kínál a Civaqua-program, amely során az első ütem kivitelezése már megkezdődött, a második előkészítése pedig folyamatban van. Már 3 kilométernyi csővezetéket lefektettek abból a 16 kilométeres szakaszból, amely majd a Tisza vizét a Keleti-főcsatornán keresztül juttatja el a Tócó-patakba. Ez a jövő év végétől másodpercenként ezer liter plusz vízhozamot jelent majd Debrecennek.

Ebből ágaztatjuk majd le azt az új csatornaszakaszt, amely a Nagyerdő vízháztartását tudja majd javítani a második ütem keretei között, és a jóléti tavak vízutánpótlását is biztosítja

- fogalmazott Papp László polgármester a dehir.hu-nak

Az első ütem kivitelezésével párhuzamosan a második előkészítése is elindult, az utána következő harmadik ütemben pedig a város keleti részén lévő közjóléti tavak vízpótlását is megoldja majd a Civaqua-program.

A Vekeri-tó esete nem egyedi: kiszáradt a Dunántúl népszerű horgásztava, a bicsérdi tó is. A bejegyzett bicsérdi vízfolyás több mint 10 kilométeres szakasza kiszáradt, és a horgásztóba két éve nem folyik víz. A horgásztó a helyi közösségi rendezvények helyszíne volt, horgászbüfét, szökőkútrendszert és egyéb látványosságot működtettek a környékén, így nagy veszteséget jelent a kiszáradása.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debrecen

erdőspuszták

vekeri-tó

halpusztulás

szárazság

csapadékhiány

vízhiány