Horror áron terem idén a magyar alma: ennyi lesz ősszel a kilóár a boltokban, piacokon

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Horror áron terem idén a magyar alma: ennyi lesz ősszel a kilóár a boltokban, piacokon

Évtizedes mélységekben van a 2022-es almatermés, idén a korábban szokásos mennyiségnek a felénél is kevesebbre számítanak az előrejelzések szerint a szakemberek. 300-350 ezer tonna alma teremhet a fákon, melynek a nagy része, 200 ezer tonna léalma, a többi étkezési. Nagytermelőket és kistermelőket is kérdeztünk, hogyan élik túl ezt évet, és annak is utánajártunk, hogyan alakul az alma ára a szedd és/vagy vedd magad akciók keretében.

Évtizedes mélységekben van a 2022-es almatermés – nyilatkozta a G7-nek Kelemen Péter, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezetének (FruitVeB) ügyvezetője. A szervezet becslése szerint idén 300-350 ezer tonna almát gyűjthetnek a gazdák, ami tetemes elmaradás a tavalyi 520 ezer tonnától. Ennek a nagy része, 200 ezer tonna léalma lesz, csak a többi az étkezési alma.

A csökkenést a szakember alapvetően környezeti körülményekre vezeti vissza, de van más oka is a visszaesésnek. 2021 augusztusa óta nincs elég csapadék Magyarországon: Kelemen szerint csak az elmúlt három-négy hónapban 130-150 milliméter eső hiányzik a hatékony termesztéshez. Emellett a késő tavaszi fagyok is erősen rostálták az almatermést, illetve korosodik az ültetvényállomány, ami miatt fokozatosan csökken a termékenység.

A FruitVeB ügyvezetője szerint a kedvezőtlen időjárás ellen igazán csak fejlesztésekkel lehet védekezni, ám az üdítőkbe szánt gyümölcsök bevételéből szinte lehetetlen korszerű öntöző, fagyvédő berendezéseket vásárolni, tehát éppen a legnagyobb kockázatok ellen maradnak védtelenek a fák és válnak kiszolgáltatottá a gazdák is. Kelemen Péter szerint a kiszámíthatatlanságból fakadóan egyre többen fontolgatják az iparágból való kilépést. Azt mondta, hogy a jelenlegi sűrítményexport-mennyiség fenntartásához létfontosságú lenne elérni a teljes gépesítést, amelyhez jelentős támogatásokra lenne szükség.

Nagy bajban vannak a termelők

A Nagykálló-Tész Kft. (termelők értékesítő szövetkezete) nevében Horváth Tibor tulajdonos adott betekintést a tevékenységükbe. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, szűkebben nézve Szabolcsban ideálisak a klimatikus viszonyok az almatermesztésre, a talajminőség is kedvez neki, a hazai alma 60 százaléka ezen a vidéken terem. A Nagykálló-tész Kft. 800-900 hektáron termel almát, úgy 80 megyei termelő fogott össze, hogy együtt jobban tudják értékesíteni az almát, bármilyen is a termés, ami most egyébként a legtöbb helyen jó minőségű. Amikor ugyanis sok alma nő egy fán, akkor nagyon apró lesz, és ritkítani, darabosítani kell. Itthon még mindig a legkedveltebb típus, a starking, a jonagold és az idared megy a legjobban.

Akik a kertjükben tudják értékesíteni az étkezési almát akár egy szedd magad és/vagy vedd magad akcióban, azok szerencsésebbek a szakember meglátása szerint, mivel konszolidált áron értékesíthették-értékesíthetik a termést, ugyanakkor jelenleg már nemcsak az ipari almát vásárolják fel a termelőktől nevetségesen alacsony áron, de a nagyobb, első osztályú minőségű étkezési almát is. Előbbinél 2022-ben ez az ár 45 Ft, utóbbinál pedig 75 Ft, pedig legalább a háromszorosának kellene lennie, mint amit a léalmáért fizetnek a nagykereskedők.

Idén rossz évet zártunk az aszály miatt, elég, ha megnézzük, hogy mindössze 320-350 ezer tonna alma termett országosan, a tavalyi évinek a fele mindössze. Ennek a nagy része, 200 ezer tonna léalma lesz, csak a többi az étkezési alma. Ami viszont nagyon üti a hazai zöldség- és gyümölcstermesztést, az az iszonyúan magas ÁFA. A 27 % üzenet a termelő számára: inkább ne termeljetek. Mindennek iszonyatosan fel az ára, de ezt mi az almánál nem tudjuk realizálni, annak ellenére sem, hogy a költségeink durván emelkednek. Ott vannak a lengyelek, ott a kormány alaposan levitte az áfát a termelőknek, hogy ne álljon le az egész mezőgazdaság. A dinnye kilója 349 Ft a multiknál, az alma legutóbb 329 Ft volt, ennyiért láttam, pedig az alma mind technikailag, mind növényvédelmileg terheltebb gyümölcs, vagyis sokkal többe kerül az előállítása.Tőlünk 250 forintért veszik meg, de a logisztikai belekerülés (szállítás, raktározás) 130 forint nekünk, plusz a többi költség, mindez azt jelenti, hogy 75 forint marad nálunk. De már most jelezték, hogy csökkenni fognak az árak, jön a szezon, vagyis még kevesebbet fizetnek majd érte, jövő héten már csak 225 forintot

- kezdte a számvetést Horváth Tibor.

Mi multifelvásárlóknak is értékesítünk, most augusztus végétől, van egy kis csúszás, egy-két hét. Az alma az aszályban nem tudott úgy növekedni, mint szokásosan, a fő fajták a golden, hamarosan indul, a jonagold és az idared szüretelése még kicsit odébb van. Betakarítógépet használunk, és a már megkezdett szüreteknél gyorsabban kijövünk egy sorból, mint tavaly, vagyis jóval kevesebb alma van a fákon. Kiderül, vajon az időjárás be tud-e még valamennyit segíteni, de az már most látszik, hogy nagyon kevés lesz idén a hazai alma. Ráadásul nincs összefogás az almafronton, a nagykereskedők, a multik diktálnak az árak tekintetében. Ha maradna az alma 350 forintos polcára, akkor talán lenne valami csekély haszna a termelőnek is, vagy legalábbis nem jelentene csődöt, pláne most majd, miután az energiaárak így elszálltak. Tárolnunk kell a gyümölcsöt, olyan szerződésünk van a multikkal, ami szerint egész évben szállítjuk nekik a terményt, ez pedig igencsak ráfizetéses lesz nekünk.

- összegezte a nagykállói gazda.

Stratégiai ponthoz érkeztünk, mindenkinek el kell döntenie, mihez kezd az almával. Magyarán, tudja-e folytatni a termelést ilyen körülmények között. A forint gyengesége miatt az export segíthetne az ágazaton, a szomszédos országok felé szeretnénk terjeszkedni értékesítésben.

Ez a helyzet a kistermelőkkel, a szedd magad akciókkal

A Somogy megyei Siófokon, Széplak-felsőn, a Töreki úton álló almaültetvény idei terméshozama is messze elmarad a tavalyitól. Kardos Jánosné tavaly adta bérbe a területet. Most el kellett halasztaniuk két héttel a szedd magad akciót, mivel nagyon kevés lett a termés.

Úgy döntöttünk, hogy inkább leszedjük ezt az almát, ami most itt termett, és vedd magad almaként értékesítjük a törzsvevőknek, akik rendszeresen visszajárnak. 1,2 hektáron van itt 1200 db almafa, tavalyhoz képest feleannyi sincs a gyümölcs. akkor sok, de apró alma termett, most kevés, viszont nagyobb. A visszajárókat kiszolgáljuk, sokan jelentkeztek már, ők ki tudják a fajtát is válogatni maguknak meg a gyümölcsöt is abból, amit mi leszedünk. A gyümölcs ára napi szinten változik, két hét múlva kezdjük a betakarítást, de most úgy saccolom, hogy 300-400 forint közötti kilóáron tudjuk eladni az almát. Függ ez a fajtától és a mérettől természetesen.

Erős metszést alkalmaztak, megpróbálják a fákat visszafiatalítani, ettől remélik, hogy megerősödnek, szebb terméshozamot várnak a gazdálkodók, a termésminőséget is javítani fogja ez reményeik szerint, valamint ellenállóbbak lesznek a gyümölcsfák az időjárás viszontagságaival szemben is.

Nem fiatal ültetvény, két sor van csak fiatal ültetés, de folyamatosan fiatalítjuk az állítmányt, jövő évben már kell lennie szépen termésnek

- foglalta össze a kistermelő.

A növénytermesztés hatalmas felelősség - óriási károkat okozhat a meggondolatlanság

A Pest megyei Szedd és vedd magad akciókat szervező Szobi Gyümölcsöskertben, ahol mindenféle gyümölcsöt termesztenek és értékesítenek, a minap megtapasztalták, milyen károkat okozhat a felelőtlen szomszéd, még akkor is, ha növénymérnökkel végezteti a munkát. Panasz érkezett szerkesztőségünkbe a termelőtől, hogy gyomirtóval nyomták le az elhalt napraforgót a földekről, mintegy 1700 hektáron, és mivel nem használtak cseppnehezítőt a tevékenységhez, a viszonylag erős szél átfújta a mérget a gyümölcsöskertbe. Nem kevesebb, mint 8 hektár sárgabarackot perzselt le a szer, ami még javában mosolygott a fákon, de az almafák termését is tönkretette.

Azt még nem látjuk, hogy a fákkal mi történik majd, egyelőre a gyümölcs látta kárát. El is sírtam magam, amikor észrevettük a férjemmel, mi történt. Hatalmas felelőssége van annak a természet és a többi termelő iránt, aki a növénytermesztésben munkálkodik, ezt soha nem lenne szabad senkinek elfelejtenie. Tiszta pöttyös lett az alma, eddig 300 forintért adtuk a Szedd magad akcióban, de kétlem, hogy ez most eladható lesz, jó, ha léalmának megveszik, ha csak felületi a kár. Olyan erős szaga volt a vegyszernek, amit az állítólagos növénymérnök szétfújatott, hogy feljöttek a faluból az emberek az ültetvényekbe, mert megijedtek, hogy mi történt. Reméljük, hogy "csak" perzselőt használtak, nem gyomirtót, mert akkor kihal a növényzet teljesen. A fák most gyűjtöttek volna tápanyagot maguknak télire, de ez most ellehetetlenült. Nem lelőtt minket, lassan véreztet ki

- panaszolta elkeseredve és teljesen jogosan a neve elhallgatását kérő termelő.

Az országos szedd és/vagy vedd magad alma listája itt található.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

alma

almatermés

almatermesztés

gyümölcs