Kivárnak a magyar gazdák az áru eladásával: ebbe fektet most a legtöbb gazdálkodó

Agrárszektor   
  Megosztom
Kivárnak a magyar gazdák az áru eladásával: ebbe fektet most a legtöbb gazdálkodó

Habár az elmúlt években kicsit feledésbe merült, a jelenlegi gazdasági helyzet miatt újra fellendülhet Magyarországon a közraktározás intézményrendszere. A magas terményárak kedveznek a gazdáknak, de sokan kivárnak az áru eladásával, a raktározáshoz azonban önerő és beruházás szükséges, ugyanakkor a bankok jóval visszahúzódóbbak most az agráriummal kapcsolatban - mondta az Agrárszektornak Réther Zsuzsanna, a Korona Közraktár Zrt. vezérigazgatója. Kiemelte, egy olyan pénzügyi termékről van szó, amely jelzálog alapon működik, a közraktári jegy, amelyet a gazda maximum 1 évre megkap, mint értékpapír, fedezetet nyújt a hitelintézményeknél hitelfelvételre, így a jelenlegi magas kamatkörnyezetben ez a termelőknek és a bankoknak kedvező finanszírozási forma lehet.

Ahogy arról a portál beszámolt, 2022 májusában záródott le az a tranzakció, melyben az Agrolink Zrt. megvásárolta a Korona Közraktár Zrt-t. Habár a közraktározás intézménye az elmúlt 10 évben eltűnt a látómezőből, a rendszer maga nagyon komoly és régi múltra tekint vissza. Eredtileg azért alapították - elsősorban a termelők részére -, hogy a megtermelt árut (mezőgazdasági terményt) ne kelljen azonnal értékesíteniük, hanem el tudják tárolni.

Az egész folyamat úgy zajlik, hogy a raktárakban letett árut közraktárra veszi a cég, közraktári jegyet állít ki rá, ez a jegy pedig, mint értékpapír, fedezetet nyújt a hitelintézményeknél hitelfelvételre a termelők számára

- tájékoztatta az Agrárszektort Réther Zsuzsanna. Hozzátette, ez tulajdonképpen egy lombardtípusú finanszírozás, tehát jelen esetben egy ingóság, egy közraktári készlet jelenti a fedezetet.

Ez a szolgáltatás annak a lehetőségét adja meg a termelők számára, hogy ne kelljen aratás után azonnal értékesíteniük az árut, és legyen lehetőségük dönteni arról, hogy mikor akarják értékesíteni. Így később jobb pozícióban tud majd túladni az árun, miközben a közraktár folyamatosan 0-24-ben ellenőrzi és felügyeli azt.A közraktári jeggyel pedig - gyorsan és egyszerűen - még pénzhet is juthat a gazda a hitelintézményeknél. Ez tehát gyakorlatilag egy híd a piacon a termelők és a banki finanszírozás között.

A szakember beszélt arról is lapnak, hogy korábban a gazdasági körülmények, illetve egyéb okok miatt nagy keletje volt a közraktározásnak Magyarországon, az EU-csatlakozást követően azonban más típusú finanszírozási formák jelentek meg, ezt a fajta biztosítási rendszert pedig kicsit háttérbe helyezték a bankok.

A jelenlegi gazdasági helyzet, a nagyon magas piaci árak, a terményárak, energia árak, valamint a nehéz finanszírozhatóság miatt most a bankok jóval visszahúzódóbbak az agráriummal kapcsolatban, és kisebb valószínűleg a hitelfelvételi igény is, ami az ágazatbók érkezik. Ugyanakkor, mivel a termény (például búza, kukorica) ára ennyire megnőtt,- a cégek hitelkerete a bankoknál azonban nem -, talán újra hozzányúlnak majd a közraktári jegyhez a hitelintézmények, hogy a termelők hitelkeretét növelni tudják

- közölte Réther Zsuzsanna.

A cikk itt folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

agrarszektor

raktározás