Elszálltak a törlesztőrészletek a bankoknál: mi történik a magyarok hiteleivel?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Elszálltak a törlesztőrészletek a bankoknál: mi történik a magyarok hiteleivel?

Harmadával esett vissza az új lakáshitelek összege júliusban, ami sokhónapos negatív rekord. Bár könnyű a tendenciát az elszálló kamatokra fogni, a Pénzcentrum által megvizsgált adatok szerint a jelzálogkölcsönök THM értéke messze nem szállt el olyan mértékben, mint azt a legtöbben gondolnák. Utánajártak, mekkora is volt valójában a hiteldrágulás, és hogy tényleg megfizethetetlenné válhatnak-e hazánkban a lakáskölcsönök.

Az MNB múlt héten publikált statisztikái alapján júliusban durván bedőlt az újonnan folyósított lakáshitelek új folyósításainak összege. A 91 milliárdos összeg 14 hónapos negatív rekord, utoljára 2021 márciusában volt megközelítőleg ilyen alacsony az új szerződések összege, írja a Pénzcentrum.

Az ok is egész kézenfekvőnek tűnik, ugyanis a magyar hiteligénylők az elmúlt hónapokban egészen drasztikusnak érezhették a jelzálogkölcsönök drágulását, a nyers adatok szerint azonban a kamatok emelkedése messze nem olyan drasztikus, mint lehetne. A Pénzcentrum által vizsgált bankoknál a 20 éves futamidejű lakáskölcsönök esetében a standard kamatok átlagosan alig 4,1 százalékot nőttek 2021 óta, ami messze elmarad a jegybanki alapkamat és a referenciakamat emelkedésétől.

Mint ismeretes, előbbit már sokadik alkalommal emelték meg 100 bázisponttal, így jelenleg az egy átlagos hitel költségét messze túlszárnyaló 11,75 százalékon áll, utóbbi pedig 3 hónapos BUBOR mellett 12,36 százalék. A Pénzcentrum utána járt, hogy melyik bank emelt a legnagyobbat és hogy mire érdemes most a leginkább odafigyelni a hiteligénylés előtt.

Óvatosan emeltek a bankok

Egy év alatt az infláció és a jegybanki alapkamat érdemben emelkedett. Ezen változástól érdemben elmaradt a hitelek szempontjából lényeges referencia hozamok módosulása

- erősítette meg a Pénzcentrumnak Argyelán József, a Bankmonitor szakértője.

Az 5 éves BIRS 2,58 százalékról 10,26 százalékra emelkedett. tt. Az 5 éves futamidejű állampapír referencia hozama pedig 2,16 százalékról 9,23 százalékra emelkedett. Ez 7,68-7,07 százalékpontos emelkedést jelent

A 10 éves BIRS 2,77 százalékról 8,66 százalékra emelkedett. A 10 éves futamidejű állampapír referencia hozama pedig 2,83 százalékról 8,19 százalékra nőtt. Ez 5,89-5,36 százalékpontos változás. A 20 éves BIRS 3,05 százalékról 8,48 százalékra nőtt. A 20 éves futamidejű állampapír referencia hozama pedig 3,31 százalékról 7,84 százalékra emelkedett. Ez 5,43-4,53 százalékpontos változás.

A legolcsóbb lakáshitelek THM értéke azonban ennél jóval kisebb mértékű emelkedést produkált. Mindhárom kamatperiódus esetében jó 1,50-2,00 százalékponttal elmarad a kamatemelkedés a referenciahozamok változásától.

  • Az 5 éves kamatperiódusú kölcsön esetében egy év alatt 2,90 százalékról 7,88 százalékra emelkedett a THM
  • A 10 éves kamatperiódusú kölcsön esetében egy év alatt 3,45 százalékról 7,28 százalékra emelkedett a THM
  • A 20 éven át fix kamatozású kölcsön esetében egy év alatt 4,65 százalékról 7,83 százalékra emelkedett a THM

A fenti számok azért is árnyalják kicsit az elszálló banki kamatokról alkotott képet, mert a jegybanki alapkamat a az emelési ciklus során 1,20-ról 11,75 százalékra nőtt, azaz 10,55 százalékos emelkedést produkált. A referenciamutatóktól való ilyen arányú eltérés annak jele lehet, hogy a bankok fékevesztett versenyt folytatnak az ügyfelek megszerzéséért és megtartásáért. Ezért egyrészt próbálnak vonzóbbak maradni versenytársaiknál, másrészt látják azt is, hogy az állandó kamatemeléssel folyamatosan szűkül a potenciális fizetőképes hiteleseik köre.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

hitelek

thm

bankok

hitelintézetek