Elszálltak a törlesztőrészletek a bankoknál: mi történik a magyarok hiteleivel?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Elszálltak a törlesztőrészletek a bankoknál: mi történik a magyarok hiteleivel?

Harmadával esett vissza az új lakáshitelek összege júliusban, ami sokhónapos negatív rekord. Bár könnyű a tendenciát az elszálló kamatokra fogni, a Pénzcentrum által megvizsgált adatok szerint a jelzálogkölcsönök THM értéke messze nem szállt el olyan mértékben, mint azt a legtöbben gondolnák. Utánajártak, mekkora is volt valójában a hiteldrágulás, és hogy tényleg megfizethetetlenné válhatnak-e hazánkban a lakáskölcsönök.

Az MNB múlt héten publikált statisztikái alapján júliusban durván bedőlt az újonnan folyósított lakáshitelek új folyósításainak összege. A 91 milliárdos összeg 14 hónapos negatív rekord, utoljára 2021 márciusában volt megközelítőleg ilyen alacsony az új szerződések összege, írja a Pénzcentrum.

Az ok is egész kézenfekvőnek tűnik, ugyanis a magyar hiteligénylők az elmúlt hónapokban egészen drasztikusnak érezhették a jelzálogkölcsönök drágulását, a nyers adatok szerint azonban a kamatok emelkedése messze nem olyan drasztikus, mint lehetne. A Pénzcentrum által vizsgált bankoknál a 20 éves futamidejű lakáskölcsönök esetében a standard kamatok átlagosan alig 4,1 százalékot nőttek 2021 óta, ami messze elmarad a jegybanki alapkamat és a referenciakamat emelkedésétől.

Mint ismeretes, előbbit már sokadik alkalommal emelték meg 100 bázisponttal, így jelenleg az egy átlagos hitel költségét messze túlszárnyaló 11,75 százalékon áll, utóbbi pedig 3 hónapos BUBOR mellett 12,36 százalék. A Pénzcentrum utána járt, hogy melyik bank emelt a legnagyobbat és hogy mire érdemes most a leginkább odafigyelni a hiteligénylés előtt.

Óvatosan emeltek a bankok

Egy év alatt az infláció és a jegybanki alapkamat érdemben emelkedett. Ezen változástól érdemben elmaradt a hitelek szempontjából lényeges referencia hozamok módosulása

- erősítette meg a Pénzcentrumnak Argyelán József, a Bankmonitor szakértője.

Az 5 éves BIRS 2,58 százalékról 10,26 százalékra emelkedett. tt. Az 5 éves futamidejű állampapír referencia hozama pedig 2,16 százalékról 9,23 százalékra emelkedett. Ez 7,68-7,07 százalékpontos emelkedést jelent

A 10 éves BIRS 2,77 százalékról 8,66 százalékra emelkedett. A 10 éves futamidejű állampapír referencia hozama pedig 2,83 százalékról 8,19 százalékra nőtt. Ez 5,89-5,36 százalékpontos változás. A 20 éves BIRS 3,05 százalékról 8,48 százalékra nőtt. A 20 éves futamidejű állampapír referencia hozama pedig 3,31 százalékról 7,84 százalékra emelkedett. Ez 5,43-4,53 százalékpontos változás.

A legolcsóbb lakáshitelek THM értéke azonban ennél jóval kisebb mértékű emelkedést produkált. Mindhárom kamatperiódus esetében jó 1,50-2,00 százalékponttal elmarad a kamatemelkedés a referenciahozamok változásától.

  • Az 5 éves kamatperiódusú kölcsön esetében egy év alatt 2,90 százalékról 7,88 százalékra emelkedett a THM
  • A 10 éves kamatperiódusú kölcsön esetében egy év alatt 3,45 százalékról 7,28 százalékra emelkedett a THM
  • A 20 éven át fix kamatozású kölcsön esetében egy év alatt 4,65 százalékról 7,83 százalékra emelkedett a THM

A fenti számok azért is árnyalják kicsit az elszálló banki kamatokról alkotott képet, mert a jegybanki alapkamat a az emelési ciklus során 1,20-ról 11,75 százalékra nőtt, azaz 10,55 százalékos emelkedést produkált. A referenciamutatóktól való ilyen arányú eltérés annak jele lehet, hogy a bankok fékevesztett versenyt folytatnak az ügyfelek megszerzéséért és megtartásáért. Ezért egyrészt próbálnak vonzóbbak maradni versenytársaiknál, másrészt látják azt is, hogy az állandó kamatemeléssel folyamatosan szűkül a potenciális fizetőképes hiteleseik köre.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

hitelek

thm

bankok

hitelintézetek