Érik a műtrágya-krízis Európában és itthon: súlyos élelmiszer-válság lehet a vége?

Agrárszektor   
  Megosztom
Érik a műtrágya-krízis Európában és itthon: súlyos élelmiszer-válság lehet a vége?

Nem rendeződött az európai műtrágyagyártás helyzete az elmúlt hetekben: a magas földgáz- és energiaárak továbbra is súlyos döntések meghozatalára kényszerítik a gyártókat. Vannak, akik teljesen leállították a termelésüket, mások csak a gyártási kapacitást csökkentették, megint mások külföldi műtrágyákkal próbálnak kereskedni, hogy legalább a forgalmazást fenntartsák. Mindeközben nyitott kérdés, hogy lesz-e hiány az egyes műtrágyákból - mondta el az Agrárszektornak Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetője. A szakember azt is hozzátette, hogy jelentős visszaesés figyelhető meg mind a kereslet, mind pedig a kínálat oldaláról, ami előbb-utóbb az árakban is megmutatkozhat.

Még mindig a megnövekedett árak határozzák meg az európai műtrágyagyártást: nemcsak a földgáz kerül az egy évvel ezelőtti árszint többszörösébe, de az előállítási költségek is jócskán megemelkedtek. És ha ez önmagában nem lenne elég probléma, folyamatosan állnak le az európai nitrogénműtrágya-gyárak

- fejtette ki az Agrárszektornak Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetője. A szakember elmondta, hogy vannak olyan üzemek, amelyek már régóta zárva vannak, ahogy olyanok is, amelyek csak a közelmúltban álltak le, illetve akadnak olyanok is, amelyek ugyan nem álltak le, de csökkentett kapacitással dolgoznak.

Az első csoportba tartozik Horvátország, ahol több műtrágyagyár már hónapok óta áll, de hasonló a helyzet a romániai, a litván és a lengyel üzemeknél is. A magyar gyártó kereskedő cégei is külföldről szereznek be műtrágyát, hogy ha már az előállítás szünetel is, legalább kereskedni tudjanak. A szlovákiai gyár karbantartás miatt áll éppen, de csökkentett üzemmel fog újraindulni, azt pedig nem lehet tudni, hogy az ukránok mennyi gázt fognak tudni beszerezni a műtrágya gyártásukhoz.

Akik Európában nitrogénműtrágyát állítanak elő, azok jó része áll

- mutatott rá Balássy Ákos.

A szakember beszélt arról is, mivel a gyártóknak sokba kerül finanszírozni a gyártást, olcsóbb opció számukra behozni a kész terméket olyan országokból, ahol a gyártáshoz a saját forrásaikból tudnak földgázt felhasználni. Ilyen például Oroszország, Észak-Afrika, a Közel-Kelet, de már Kínából és az USA-ból is érkeztek műtrágya-szállítmányok Európába.

A magyarországi műtrágyakészleteket illetően Balássy Ákos kifejtette, hogy a piacon akkor alakul ki hiány, amikor a kereslet nagyobb, mint a kínálat, de Magyarországon most mindkettőben egyaránt egy nagyon erős csökkenő tendenciát lehet tapasztalni. A drasztikusan megemelkedett árak és a jelentős terméskiesések miatt ugyanis a mezőgazdasági ágazat szereplői is visszafogták a vásárlásaikat. EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetője beszélt arról is, hogy a kálium- és a foszforműtrágyák esetében a nagyobb visszaesés figyelhető meg a keresleti oldalon, mint a kínálati oldalon, ami viszont a nitrogénműtrágyákat illeti, ott óriási a bizonytalanság.

A cikk itt folytatódik.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

műtrágya

műtrágya-gyártás

válság

áremelkedés