A rezsiemelkedés betett az ingatlanpiacnak is: sokan szabadulnának a házaktól

HelloVidék   
  Megosztom
A rezsiemelkedés betett az ingatlanpiacnak is: sokan szabadulnának a házaktól

Kezd egymástól elszakadni az eladó lakások és házak piaca, ami főként az energiadrágulásnak, ezzel összefüggésben a rezsiszabályok változásának köszönhető - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely a kereslet és a kínálat szeptemberi alakulását vizsgálta.

Eltérő pályán a kereslet és kínálat

A lakóingatlanok iránti kereslet az előző hónaphoz hasonlóan tovább csökkent szeptemberben. Éves szinten 10 százalékkal mérséklődött az 1000 eladó lakásra és házra jutó érdeklődések száma, meghaladva az augusztusi 8 százalékos csökkenést. Ezzel együtt összességében majdnem 200 ezer érdeklődés érkezett az eladó lakóingatlanok iránt.

Az is látszik a friss adatokból, hogy a lakások és a házak piaca kezd elválni egymástól

- mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője. Az 1000 eladó lakásra jutó kereslet ugyanis szeptemberben csak 8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a házak esetében viszont jóval komolyabb, 13 százalékos csökkenést következett be.

7 éves szeptemberi rekord a házak friss kínálatában

Szeptemberben több mint 37 ezer eladó lakás- és házhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Ez ugyanannyi, mint egy évvel korábban, és 4 százalékkal több feladott hirdetést jelent, mint augusztusban.

Szeptemberben 2015 óta soha nem hirdettek meg annyi házat eladásra, mint idén. A szakember szerint ez részben annak köszönhető, hogy sokan még jó áron igyekeznek túladni a magasabb energiafogyasztású és nagyobb alapterületű házukon. Ez egy olyan eladási hullám előjele lehet a házak esetében, amely a téli hónapoktól kezdve tetőzhet.

Balogh László szerint a kínálatbővüléssel párhuzamosan kialakuló keresletcsökkenés miatt a lakáspiaci drágulás lelassulhat, különösen a felújításra szoruló családi házaknál. Kérdés, hogy a házukat eladó tulajdonosok közül hányan jelennek meg vásárlóként a lakások piacán és mekkora extra keresletet generálnak majd ezek iránt. A házakból lakásba költözők ugyanis támaszt adhatnak az eladó lakások árainak.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

ingatlanpiac

rezsiemelkedés

energiadrágulás